Zihinsel engelli çocuklara at ile terapi
Ankara'da hafif ve orta ağır zihinsel engelli 7 ile 10 yaş arasındaki çocuklar, at eşliğinde terapi (hipoterapi) ile duruş, denge, konsantrasyon, kas kontrolü ve sosyal alanlarda gelişim kaydediyor.
Ankara’da hafif ve orta ağır zihinsel engelli 7 ile 10 yaş arasındaki çocuklar, at eşliğinde terapi (hipoterapi) ile duruş, denge, konsantrasyon, kas kontrolü ve sosyal alanlarda gelişim kaydediyor.
Sincan Belediyesince açılan Sokak Hayvanları Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi, zihinsel engelli çocuklara ev sahipliği yaptı. Duruş, denge, konsantrasyon, kas kontrolü ve sosyal alanlarda gelişimleri için at ile terapi gören Nasreddin Hoca İlkokulu öğrencileri, aileleriyle birlikte keyifli vakit geçirdi. Midilli atlara binerken mutlulukları yüzlerinden okunan çocuklar, merkezde yer alan safkan İngiliz atı ile keçi, tavuk, kaz ve köpekleri de yakından tanıma fırsatı yakaladı. Hayvan sevgisinin de aşılandığı merkezde sokak hayvanları için de mama üretimi yapılıyor.
Zihinsel engelli oğlu ile hayvan bakım merkezine gelen Ferdane Sezgin, oğlunun hayvanlar ile güçlü bir bağ kurduğunu belirterek, “Oğlum çok mutlu oluyor buraya geldiği zaman. Arkadaşlarına ve akrabalarına anlatıyor buranın nasıl bir yer olduğunu. İki yıldır devamlı geliyoruz ve hayvanlara karşı sevgisi güzel. Ata bindiğini sürekli anlatıyor” diye konuştu.
7 yaşındaki Asım Orhan Sezgin ise, annesiyle beraber merkezde olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyerek, “Öğretmenlerime çok teşekkür ederim beni buraya getirdikleri için. Ata binmeyi seviyorum” dedi.
Özel Eğitim Öğretmeni Serap Koçak, öğrencileriyle birlikte etkinlikler yapmayı çok sevdiğini dile getirerek, “Bizim çocuklarımız hafif ve orta ağır zihinsel engelli. İki sınıf ile birlikte geldik buraya. Bedensel ve ruhsal anlamda gelişimlerine katkı sağlıyor. Atlarla kurdukları bağdan sonra kendilerini daha sakin ve rahat hissediyorlar. Bu bizim en büyük kazançlarımızdan birisi. Bu hizmetten dolayı Sincan Belediyesi ve Başkanı Murat Ercan’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Özel gereksinimli çocuklara at terapisinin çok iyi geldiğini vurgulayan Veteriner Hekim Yunus Emre Uysal, çocukların ilgisini dağıtabilecek bir terapi yöntemi geliştirdiklerini aktararak, “Hipoterapi ile amaç atın normal karakteristik, ritmik özellikleri ve vücut sıcaklığı kullanılarak çocukların üzerine bindiğinde onunla fonksiyonel olarak uyum sağlıyorlar. Aynı zamanda merkezi sinir sistemine faydası olduğu da araştırmalarda bilinmekte. Çocukların iyileşme sürecine bizim de bir katkımız olsun istiyoruz” dedi.
Sokak Hayvanları Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bir adet hayvan sevk aracı ve hayvan ambulansı da yer alıyor. Zihinsel engelli çocukların merkeze ulaşımları ise Sincan Belediyesi tarafından ücretsiz olarak sağlanıyor.