Yaban kazların göç stratejileri
Yaban kazları çok uzun mesafeler aşarak göç eden kuşlardır.
Yaban kazları çok uzun mesafeler aşarak göç eden kuşlardır. Onların göç stratejilerini yakından izlerseniz liderlik, ekip ruhu, takım çalışması ve dayanışma konusunda çok önemli dersler alırsınız.
Yaban kazları V şeklinde uçarlarken öndeki kazların kanat çırpması sonucu arkaya doğru giden hava akımı arkadaki kazların çok daha rahat uçmasını sağlar. Böylece tek başlarına gidebilecekleri mesafeden %75 daha fazla giderler.
Sonuç: Kişilerin aynı gaye için bir araya gelerek oluşturdukları sinerji her birinin hedefine daha rahat ulaşmasını sağlar.
Kazlardan biri gruptan ayrılırsa karşılaştığı hava akımının direnci sonucu derhal geri döner ve sürüye katılır.
Sonuç: Bütün büyük başarılara bireysel değil birlikte ulaşılır.
Öndeki kazlar çok kanat çırpmak zorunda olduklarından yorulurlar. Arkadakiler ise çığlık çığlığa bağırarak onları motive eder ve cesaretlendirirler.
Sonuç: Birlikte yapılan işlerde herkes üzerine düşen sorumluluğun yerine getirmelidir.
Kazlardan biri hastalanır veya vurularak yere düşerse derhal 2 yaban kazı daha onunla birlikte yere iner ve iyileşene ya da ölene kadar başında bekler. Daha sonra ya sürüye yetişir veya kendi aralarında V şeklinde uçarlar.
Sonuç: Bir ekip içinde yardımlaşma ve dayanışma ne kadar çoksa o ekip o kadar başarılı olur.
Ön tarafta çok fazla kanat çırpan lider kazlar yorulunca arkaya geçerler ve arkadakilerle yer değiştirirler.
Sonuç: Başarılı ekiplerde liderlik ve sorumluluk zaman zaman paylaşılır….
Aslında doğaya baktığımızda insan birçok şeyi ondan kopya çekerek yapmıştır, uçaktan tutun gemilerden devam ederek taaki çalışma tekniklerine gelene dek hep doğadır asıl kaynak...
Yaşamın bittiğinde de tekrar doğaya dönüş olmamak üzere gidiş… Bütün bunları bilerek insanın doğaya verdiği zarar ve onla yaptığı savaş ne kadar ironi aslında…
SEVGİyle kalın…
Chenay Kobak