SODEM Avrupa Birliği İle İlişkilerini Güçlendiriyor

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın yönetiminde yer aldığı Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği üyeleri, Open Days 2015 13. Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası kapsamında Brüksel'de üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi.

SODEM Avrupa Birliği İle İlişkilerini Güçlendiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa Birliği bünyesinde çeşitli çalışmalar yapmak ve temaslarda bulunmak isteyen Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) üyeleri, 12-15 Ekim tarihlerinde Brüksel’de gerçekleşen Open Days Çalıştayı’na katıldı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın, CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri ve belediye yetkililerinden oluşan bir ekiple katıldığı program kapsamında SODEM Üyeleri, Brüksel’de birçok üst düzey görüşme gerçekleştirdi. 

IŞIKLAR OPEN DAYS PANELİNE KONUŞMACI OLARAK KATILDI

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yerel ve kentsel gelişim projelerinin uygulanması konusunda karşılıklı deneyimlerin aktarıldığı Open Days panelinin üçüncü gününde “yerel yönetimlerde kırsal kalkınma politikası geliştirme” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Ankara’da yaşanan terör olayını anlatarak konuşmasına başlayan Başkan Işıklar: “Ülkemizde yaşanan bombalama saldırısı sonrasında oluşan can kayıpları bizi derin bir üzüntüye boğdu. Ülkemizde üç günlük yas ilan edildi. Bugün bizim burada olmamız, ne kadar büyük bir ülke olduğumuzu, barışa, insanların uzlaşarak yaşayabileceği inancımızın büyük bir göstergesi. Büyük bir acı ve felaket yaşamamıza rağmen, biz Avrupa’ya olan, dünyanın aydınlık ve çağdaş yüze olan inancımızı, umudumuzu koruduğumuzu göstermek için buradayız. Avrupa ile ne kadar entegre olursak, bu sorunlarımızı da o kadar hızlı çözeceğimize inanıyorum” dedi.

“YEREL EKONOMİK KALKINMA MODELİ; TARIMSAL ÜRETİM”

Başkan Işıklar, tarımsal üretim modeli hakkında sunum yaptığı panelde şunları söyledi: “Silivri, dünyanın önemli metropollerinden biri olan İstanbul’un en batıdaki ilçesidir.  200 bin nüfuslu Silivri ilçemizin, yüzölçümü yarısı birinci sınıf tarım arazisi olarak tanımlanan verimli tarım arazisidir. Silivri Belediyesi’nin yerel ekonomik gelişimde, bilişim vadisi olma stratejik planından, istihdam tedbirlerine yönelik somut merkezler oluşturmaya, gıda bankasından, bölgemizdeki 476 fabrika ile her gün birebir gerçeklesen işbirliğine kadar birçok projesi halihazırda yürümektedir. Silivri Belediyesi, vatandaşların ve kentin ekonomik gelişimi için pek çok inovatif proje geliştirmektedir. Bugün konferansımızın konusunda uygun olarak, Türkiye’de öncü olduğumuz bir yerel ekonomik kalkınma modelinden bahsetmek istiyorum. Silivri Belediyesi’nin inovatif bir model olarak sunduğu tarımsal ekonomik gelişim modelini anlatacağım. Tarımsal üretim modelimiz 3 ayaklı bir işbirliğine dayamaktadır… Üniversitelerle işbirliği, Sanayi ve Kobilerle işbirliği, Sivil toplum örgütleriyle işbirliği. Size bugün bu üç ayaklı işbirliğinin ürünü olarak, tarımsal çıktıların yerel ekonomik kalkınmaya nasıl katkı sağladığını ve bunda belediye hizmetlerimizin rolünü anlatacağım.

1. Çalışmamızın ilk ayağını tarımsal araştırma ve üretim merkezi oluşturuyor. Vatandaşlarımıza tarımsal üretim için alan ve metot sağlamakta, aynı zamanda, tarımsal ürün çıktılarının pazar ve satış kanalı ile buluştuğu, bir platform işlevi görmektedir.

2. İşbirliğimizin ikinci paydaşını akademik kurumlar oluşturuyor. Tarımsal üretimin bilimsel, yetkin ve donanımlı hale getirilmesi için, 2 üniversite ile protokol anlaşması imzaladık. Üniversiteler bize, pazara sunduğumuz ürünlerin kalite kontrollerinde destek oluyor.  Ayrıca, özel sektörden şirketlerle yaptığımız anlaşmalar ile tarımsal ürünler hakkında coğrafi işaretleme çalışmaları yoluyla, marka değeri ve ekonomik değeri arttırma çabalarımız da olumlu sonuç veriyor.

3. Üçüncü ayak olarak sivil toplum kuruşluları ve kamu kurumları ile ilişkilerimizi ve işbirliğimizi özetleyeceğim. Ziraat Odası, Önder Çiftçi Derneği ve Süs Bitkileri Yetiştirme Kooperatifi’ne bağlı olan üyelere Silivri Belediyesi olarak alım garantisi veriyoruz. Böylelikle üretimin sürekliliğini ve sürdürülebilirliğini sağlıyoruz. Hem vatandaşlarımıza para kazandırıyor, hem de belediye olarak yerel ekonomik kalkınmaya doğrudan destek sağlıyoruz. Günümüzde tarım, artık kentlerde, kentsel alanlarda dahi yapılabilir hale gelmiştir. Biz, İstanbul gibi bir metropolün ilçesi olan Silivri’de yerel ekonomik kalkınmayı özel sektör, STK’lar, üniversiteler ve kamu ile işbirliği içinde vatandaşlara en verimli hale getirecek inovatif bir model geliştirdik. Böylelikle tarımsal katma değerimizi katladık. Bundan sonraki adımımız, bu inovatif modelimizi SODEM ağı ile Türkiye’ye yayma girişimimiz olacaktır.”   Paneli 35 ülkeden gelen yerel yöneticiler ve STK temsilcileri izledi. 

PARLEMENTODA KONFERANS DÜZENLENDİ

Belçika Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Türkiye Dostları Gurubu ve SODEM (Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği) ortaklığıyla “Yerel Yönetimlerin üstlendikleri rol, potansiyel durum ve mevcut durum” konulu bir konferans gerçekleşti. Türkiye’nin birçok belediyesi ve başkanları, Brüksel’de Avrupa Birliği Parlamentosunda bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren konferansta Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinin hızlanması, mülteci meselesi, Türkiye’de terör olayları ve CHP’li belediyelerden oluşan SODEM çalışmaları ile yapılacak ortak çalışmalar hakkında konuşuldu. Konferansta söz alan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Türkiye’nin batıya doğru giden bir gemi olduğunu, içinde doğuya doğru koşanlar olsa da geminin yönünü değiştiremeyeceğini ifade etti. SODEM’in güçlenmesinin önemini vurgulayan Işıklar, Avrupa Birliği’nin sivil yapılarla daha çok diyalog kurması gerekliliğine dikkat çekti. Open Days çalıştayı boyunca sosyal demokrat belediyeler, Avrupa Parlamento milletvekilleriyle, Avrupalı sosyal demokratlarla birçok temasta bulundu.