Kurbanlıklar 10 Ekim'de gelecek
İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakasına uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevklerine 10 Ekim tarihinden itibaren başlanacak.
Trakya'dan Anadolu yakasına getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan satılamayanların, Trakya Bölgesi'ne geri dönüşleri engellenerek en yakın mezbahada kestirilmeleri sağlanacak. Bu durum, veteriner sağlık raporu düzenlenirken hayvan sahibine özellikle bildirilecek.
Trakya bölgesindeki iller ile İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ''Trakya'ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevkleri Genelgeleri'' kapsamında, uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevklerine 10 Ekim tarihinden önce kesinlikle izin verilmeyecek. Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce resmi veteriner hekimlerce kurbanlık hayvanların sağlık kontrolü yapılarak, sadece sağlıklı hayvanların sevklerine müsaade edilecek.
Hayvan pazarı, borsa ve geçici hayvan satış yerlerinde hastalık bulaştırma riskinin ortadan kaldırılması için, hayvanların ilk çıkış yerlerinde veteriner sağlık raporu düzenlenirken, uygulanan koruyucu aşılama ile bağışıklık süreleri dikkate alınacak ve satış yerlerine girişlerde de bu bilgiler kontrol edilecek.
Aşılama kampanyası uygulanmayan illerden yapılacak olan sevklerde, hayvanların klinik muayenesi, sevk olunan yer ve sevk edileceği yer dikkate alınacak, söz konusu hayvanların klinik muayenelerinde şap hastalığı varlığı ya da şüphesi bulunmaması, sevk oldukları ve sevk edilecekleri yerin şap hastalığı şüphesi ya da mihrakı nedeniyle oluşturulmuş koruma-gözetim bölgesi olmaması durumunda, sevkine izin verilmeyecek.
KÜPELENMEMİŞ VE KAYIT ALTINA ALINMAMIŞ KURBANLIKLARIN GİRİŞİ YASAK
Erzurum, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerinden yapılacak büyükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı yaptırmış olma şartı aranacak.
PPR aşı uygulamaları üzerinden 15 gün geçmeyen küçükbaş hayvanların nakillerine yeterli koruma oluşmaması nedeniyle izin verilmeyecek. Kurbanlık olarak sevk edilecek koyun ve keçi türü hayvanların sevklerinde şap aşısı şartı aranmayacak. İl ve ilçeler arası sevki talep edilen fakat küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında nakil belgesi bulunmayan koyun ve keçi türü hayvanların sevklerine izin verilmeyecek.
Kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce kulak küpe numaraları Türkvet ve KKKS mutlaka kontrol edilerek hayvanların veritabanındaki bilgileriyle uyum gösterip göstermediğine bakılacak. Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra komisyonlarca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılacak.
Önceden belirlenen yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecek. Kurbanlık hayvan alım satım yerlerinin sayısı mümkün olduğunca asgari düzeyde tutulacak, denetim ve kontrol hizmetleri aksatılmadan sürdürülecek. Küpelenmemiş ve kayıt altına alınmamış sığır, koyun ve keçilerin kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine müsaade edilmeyecek. Kurbanlık hayvan satış yerlerine, küpesiz ve belgesiz, gebe, kurban olma vasfını taşımayan büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişleri önlenecek.
Kurbanlık hayvan satış yerleri belediyelerle müşterek olarak her gün sabah ve akşam olmak üzere iki kez usulüne uygun olarak temizlenecek, ayrıca etkin dezenfektan maddeler kullanılarak dezenfekte edilecek.