Kadının rolü çoğalırsa toplumun değeri artar
TÜRKONFED ve TRAKYASİFED bünyesinde faaliyetlerini Aynur Süleymanoğlu Başkanlığında sürdüren Silivri Kadın Girişimciler Derneği'nin Genç Vizyon Komisyon Üyeleri Eda Korucuoğlu Ziko, Gizem Özkanlı Çelikkol, Belma Bulut Keleş ve Simge Kandemir ile Buse Ersaraç Kadınlara Finansal Destekler ile İş Hayatında Kadın konulu paneli düzenledi. Ebuzade'de gerçekleştirilen panelde aktarılan bilgiler doyurucu, katılım yoğundu...
Silivri Kadın Girişimciler Derneğinin etkinliğine üyelerin yanı sıra Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve eşi Esma Işıklar, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Salih Aynural, Geçmiş Dönem Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol ve eşi Güneş Demirkol, Derneğin Onursal Başkanı Ülkü Büyükgönenç, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ülkenur Büke ve yönetim kurulu üyeleri, MHP Kadın Kolları Başkanı Sema Arca ve yönetim kurulu üyeleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer ve yönetim kurulu üyeleri ve Silivri Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan katılanlar arasındaydı.
ÇELİKKOL: TÜRKİYE'NİN KALKINMA YARIŞINDA BAŞARIYI YAKALAMASI KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN ARTTIRILMASI İLE MÜMKÜN
Etkinliğin açılış konuşmasını paneli düzenleyen derneğin Genç Vizyon Komisyonu adına Gizem Özkan Çelikkol, kurumsal yapıları hakkında da bilgi vererek şu şekilde yaptı: “Silivri Kadın Girişimciler Derneği 2010 yılında kurulmuş olup; ailemizin üyeleri yenilikçi, gelişime açık ve iş dünyasına katkı sağlamaya gönül vermiş, Silivri'de faaliyet gösteren, iş yöneten, kadın gücünü oluşturan başarılı, cesur girişimci kadınlardan oluşmaktadır.
Cumhuriyetimizin en değerli kazanımlarından olan kadın girişimcilerin gelişimini desteklemek ve iş kadınları arasındaki dayanışma ile kadının iş hayatındaki etkin rolünün arttırılması için çaba göstermek dernek olarak öncelikli hedeflerimizdir.
Son yıllarda kadın girişimciliği ve istihdamını arttırmaya yönelik proje ve programlar önem kazanmış olup, özellikle kadın girişimciliği konusunda kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları tarafından yürütülen program ve projelerdeki artışın bir parçası olmaktan, bu program ve projelerin sürekliliğinin sağlanarak bütünlükçü bir bakışla devam ettirilmesi için her yıl üretimlerde bulunmaktan dernek olarak mutluluk duymaktayız.
Kanımızca Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle olan kalkınma yarışında tam başarıyı yakalaması kadın girişimciliğinin arttırılması ile mümkün olacaktır.
Sözlerimi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözü ile tamamlıyorum: "Dürüst olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır. O da büyük Türk kadınını mesaimizde müşterek kılmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek ve en büyük desteğimiz yapmak yoludur."
SÜLEYMANOĞLU: ÜLKEMİZDE ERKEK GİRİŞİMCİLER KADIN GİRİŞİMCİLERİN 7 KATIDIR
Programda söz alan Dernek Başkanı Aynur Süleymanoğlu, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Kadının iş hayatında olmasını önemsiyoruz. Başta işsizlik sorununa önemli bir çözüm olanağı sunduğu gibi, kendimizi rahat ifade edebilme imkanı bulmaktayız. Bunlar ekonomik özgürlüğün de bir aracı olurken, ekonomik büyümenin de dinamosudur. Türkiye nüfusunun önemli bir girişimci potansiyeli olan kadınlar ve gençler iş hayatında değerlendirilememektedir. Tüm işverenler arasında kadınların oranı oldukça düşük olup, 30 yaşın altında bulunan gençlerin de önemli oranı işsizdir. Hem işverenleri, hem de kendi hesabına çalışanları girişimci diye düşünürsek, ülkemizde erkek girişimciler kadın girişimcilerin 7 katıdır.
“İHTİYACIMIZ, KULLANILMAYAN KADIN GÜCÜNÜ DEĞERLİ KILMAKTIR”
Güzel gelecek için ihtiyacımız; kullanılmayan kaliteli kadın gücünü değerli kılmaktır. Bunun için, çalışan kadını ve çalışan anneyi desteklemek, hayatını kolaylaştırmak ve kadının iş dünyasındaki varlığını güçlendirmek çok önemlidir.
Unutmayalım ki, çalışan kadın önce kendisine, sonra ailesine ve ülkesine daha yararlı olacaktır. Bugün, hem finansal destekler anlamında, hem de iş hayatında girişimci kadınlar olarak, bu işin iyileri burada bizlerle birlikte. O yüzden çok keyifli bir panele hazır olalım. Biliyoruz ki, sermaye iş hayatına atılmak ve girişimci fikirlerimizi hayata geçirmek için önemli bir araçtır. Birazdan finansmana ulaşmanın yolları da konuşulacak. Ayrıca çok özel kadın örneklerimiz iş hayatında tecrübelerini ve öğrenimlerini bizlerle paylaşacaklar. Onlardan girişimcilik nedir, girişimci kimdir, özelliklerini, iş hayatındaki kadının imaj', itibarı ve güveni nasıl olmalı, bilgi ve deneyimin önemi, tecrübeyi, yapılan işe inanmak, azimli, gözlemci, araştırmacı ve sosyal çevremizin ne kadar geniş olması gerektiğini dinleyeceğiz.
Burada konuşulanlardan sonra, 2018 Yılı Faaliyetlerinde Derneğimizce; İlçemizdeki potansiyel girişimcilerle ve genç kadınlarımız ve kızlarımızla ne yapabileceğimizi, bugünkü verileri nasıl daha iyi değerlendirebileceğimizi programlayıp, fikirler üretmede, Panelimizin çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. O nedenle bu toplantının organizasyonunu da çok önemli buluyorum. Emeği geçen Genç Vizyon Komisyon Üyelerine; Eda Korucuoğlu Ziko, Gizem Özkanlı Çelikkol, Belma Bulut Keleş, Simge Kandemir Kesen ve işlerinin yoğunluğundan dolayı komisyona dışardan destek veren Buse Ersaraç, hepsine ayrı ayrı gönülden teşekkür ediyorum.”
IŞIKLAR: KADINLARIMIZIN TOPLUMSAL YAŞAMDA ROLÜ DE PAYI DA ARTMALI
Panelde bir selamlama konuşması gerçekleştiren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Lozan kayıtlarında kadınların sayılmadığı dönemlerden, 1934'te Türk Milletinin Atatürk gibi bir deha ile tanışmasından sonra yaşadığı topulumsal değişime vurguda bulundu. 2014'ler ve günümüzde halen daha kadının hamileliği, kahkahası ve çocuk yaşta evliliklerin, kadına yönelik artış gösteren şiddeti tartışıyor olmamızın ne kadar büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Işıklar, “Kadın muhteşem bir düzenleyici. Bir insan eğitmekle bir kadın eğitmek arasında çok büyük bir fark var. Çünkü eğitimli bir kadın geleceğe yapılan büyük bir yatırımdır. Bizim toplumsal hafızamızda olmayan bir şeyin açığa çıkartılarak geliştirilmesi mümkün değil. Tıpkı Atatürk'ün keşfettiği gibi… Kadınlarımız toplumsal yaşamın her alanında mutlak suretle yerini almalı” dedi.
İstanbul Rumeli, önümüzdeki dönemde eğitime Selimpaşa'da başlayan Fenerbahçe Üniversitesi ve İbni Sina'ya dönüştürülecek olan Kadir Has'ın yanı sıra Tarım ve Yaşam Üniversitesi kuruluş çalışmaları hakkında paylaşımda bulunan Işıklar, ilçemizde açılacak müze hazırlıklarına da değindi.
Kadınların varlığıyla Silivri'de yaşamın her alanına gelişim ve değer kattığını belirterek sözlerini tamamlayan Başkan Bey, “Kadınların toplumsal yaşamda rolü de payı da artmalı” dedi.
PANEL KEYİFLİ VE ÖNEMLİ BİLGİLERİN PAYALŞIMI İLE DEVAM ETTİ
Konuşmaların ardından Dernek Genel Sekreteri Dilek Dönmez moderatörlüğünde başlayan panelde Türk Ekonomi Bankası Kadın Bankacılığı Müdüresi Berna Tüzüner, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Tekirdağ Yetkilisi Yasin Akkuş kadınlara yönelik finansal destekleri, Yeşil Vadi Arsa Ofisinden Nurgül Orhan Uysal, Gündönümü Çiftliği kurucusu Aysun Sökmen de iş hayatında kadın olarak tecrübelerini paylaştılar.
Program bitiminde Aynur Süleymanoğlu katılımcılar, moderatör ve programı gerçekleştiren komisyon üyelerine birer teşekkür armağanı sundu.
Hürhaber/Sevginar Sali