İstanbul Valisi Gül: '50 bin 300 aileye sosyal ekonomik destek veriliyor'

Şişli'de İstanbul Çocukları Vakfı Proje Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Projeler, İstanbul Valisi ve İstanbul Çocukları Vakfı Başkanı Davut Gül tarafından tek tek anlatıldı.

İstanbul Valisi Gül: '50 bin 300 aileye sosyal ekonomik destek veriliyor'

Şişli’de İstanbul Çocukları Vakfı Proje Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Projeler, İstanbul Valisi ve İstanbul Çocukları Vakfı Başkanı Davut Gül tarafından tek tek anlatıldı.

İstanbul Çocukları Vakfı Proje Tanıtım Toplantısı Şişli’de bir otelde düzenlendi. Programa İstanbul Valisi ve İstanbul Çocukları Vakfı Başkanı Davut Gül ve eşi Gülden Gül, milletvekilleri, kaymakamlar, iş insanları, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı. Programda projeler tek tek video gösterimi ile salondaki ekrana yansıtılırken, Vali Gül ise içerikleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca, Türkiye Yüzyılı Çocukları projesi neticesinde burs alan bazı öğrenciler sahneye davet edildi. Sahneye çıkan çocuklar kendilerini tanıtan konuşmalar yaptı. Ardından sahneye davet edilen Prof. Dr. Nurullah Genç ise zorluklar yaşadığı hayatından kesitler anlattı.

İstanbul Valiliği’nin bünyesindeki 4 Mart 1999 yılında kurulan İstanbul Çocukları Vakfı, üstün zekalı, yetenekli ve dezavantajlı çocuklar başta eğitim olmak üzere birçok faaliyet içeren projeleri hayata geçiriyor. İstanbul Çocukları Vakfı, İstanbul Valisi ve Vakıf Başkanı Davut Gül’ün önderliğinde, çocukların sadece korunmaya değil, aynı zamanda potansiyellerini gerçekleştirmeye ve kendi hayatlarının kahramanı olabilmeleri için projeler yapıyor.

İstanbul Valisi Davut Gül, yaptığı konuşmada, vakfın yaptığı çalışmalara ilişkin, "İstanbul Çocukları Vakfı’nın yaklaşık 25 yıllık bir geçmişi var. Sosyal projelerde şehrimize katkı sunmaya gayret ediyoruz. STK’ları, hayırseverlerimizi, sosyal sorumluluk projelerinde çalışan kişi ve kurumları davet ettik. 13 proje ve diğer projelerde STK ve hayırseverlerle çalışabiliriz. Vakfın 3 önceliği var. Birinci olarak üstün zekalı çocuklara yönelik çalışmalarımız var. İkinci olarak özel yetenekli çocuklara yönelik çalışmalarımız var. Üçüncüsü de dezavantajlı çocuklara yönelik çalışmalarımız var. Hiç şüphesiz başta sosyal hizmetler olmak üzere kamunun her kademesi üzerine düşeni yapıyor. Sosyal hizmetler sadece İstanbul’da 83 bin kişiye evde bakım parası veriyor. 50 bin 300 aileye sosyal ekonomik destek veriliyor. Sadece iki kategoride devletimiz yılda 10 milyara yakın para harcıyor. Biz ne yapabiliriz diye kısa kısa videolarla anlatacağız" dedi.

Vakfın projeleri şu şekilde:

"Vakıf tarafından 850 öğrenciye her ay toplam 4 milyon 250 bin TL burs veriliyor"

Hayırseverlerin desteğiyle Vakıf tarafından 850 öğrenciye her ay toplam 4 milyon 250 bin TL burs veriliyor. Destek ile sağlanan aylık 5 bin TL burs sayesinde öğrencilerin kimseye muhtaç olmadan eğitimlerine odaklanması, ailelerin üzerindeki ekonomik yükün hafifletilmesi amaçlanıyor.

"Kardeş Aile Projesiyle hayırseverlerin katkılarıyla aylık 15 bin TL kira yardımı sağlanması hedefleniyor"

2025 Aile Yılı kapsamında, yetimlerin yüzünü güldürmek, yarınlarına umut olmak için Kardeş Aile Projesi’ni başlatıldı. Kardeş Aile Projesiyle 39 ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında kayıtlı olan ihtiyaç sahibi vatandaşlardan kirada yaşayan ve mağduriyeti tespit edilen yetim çocukların ailelerine, hayırseverlerin katkılarıyla aylık 15 bin TL kira yardımı sağlanması hedefleniyor.

"158 ödev evi hizmete açıldı"

Ödevevi projesi ile İstanbul gibi metropol bir şehirde çocukların okuldan koparak suça sürüklenme ihtimalini ortadan kaldırmak, çocukları tehdit eden sorunlardan uzaklaştırmak amacıyla hayata geçirildi. İstanbul Çocukları Vakfı ve 39 ilçe kaymakamlığı iş birliği ile yürütülmekte olan projeyle, 158 ödevevi hizmete açıldı. Bir ödevevinin kurulumu yaklaşık 300.000- TL olup açılacak her bir ödevevi daha fazla çocuğa ulaşarak onların eğitim yolculuklarında yanlarında olmamızı sağlayacak.

"Evsiz vatandaşların toplumla tekrar entegre olmalarını hedefliyor"

Sokakta Kimse Kalmasın projesi evsiz vatandaşlara, Sivil Toplum Kuruluşları ve gönüllülerin desteğiyle konaklayacakları mekanlar sağlamanın yanı sıra sağlık, eğitim-istihdam, psiko-sosyal destek sağlanarak rehabilite edilmeleri, toplumla tekrar entegre olmalarını hedefliyor. Hiçbir geliri olmayan evsiz vatandaşlara, kendilerine ait bir düzen kurana kadar her ay 8 bin TL maddi yardımla destekleyerek hayata yeniden tutunmaları amaçlanıyor.

"Hastane sınıflarının yaygınlaştırması hedefleniyor"

Öğrenerek İyileşiyoruz projesi ile sağlık sorunları nedeniyle bir aydan uzun süre okula devam edemeyen veya hastanelerde yatarak tedavi gören öğrencilerin Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde açılan hastane sınıflarının yaygınlaştırması hedefleniyor. Hayırseverlerin isminin verileceği kurulacak her bir hastane sınıfının maliyeti 420 bin TL, oyun odalarının kurulum maliyeti ise 120 bin TL olarak belirlenmiştir.

"Engelsiz Sınıflar, Mutlu Çocuklar projesi ile 100 okulda özel eğitim sınıfı açmayı planlanıyor"

Engelsiz Sınıflar, Mutlu Çocuklar projesi ile İstanbul genelinde özel gereksinimli bireylerin eğitime erişimlerini artırarak kapsayıcı, eşitlikçi ve kaliteli bir eğitim ortamı oluşturulması hedefleniyor. Projenin ilk aşamasında belirlenen 100 okulda özel eğitim sınıfı açmayı planlanıyor. Proje kapsamında, hayırseverlerin isminin verileceği bir özel eğitim sınıfının maliyeti 350 bin TL olarak belirlendi.

"Yardıma muhtaç ailelere 3 bin TL nakdi gıda desteği"

Ailemiz İstanbul projesi kapsamında, yapılan hane ziyaretlerinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımıza kayıtlı olan mağdur ailelere gıda yardımı başta olmak üzere farklı yardım türlerinde ayni ve nakdi destekte bulunuluyor. Vakıf tarafından il genelinde mağduriyeti tespit edilen 840 bin hane bulunuyor. Verilecek destekle yardıma muhtaç ailelere 3 bin TL nakdî gıda desteği ve gıda kartı temin ederek daha fazla sayıda vatandaşa ulaşılması hedefleniyor.

"Çocuk Evleri projesi ile her türlü dilencilikle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürülüyor"

Çocuk Evleri projesi ile İstanbul Valiliği koordinasyonunda, başta çocuk ihmal ve istismarı olmak üzere her türlü dilencilikle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürülüyor. Dilenciliğe zorlanan çocukların aileleri tespit edilerek, ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen ailelere Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından rehberlik hizmeti, Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından ise maddi yardım sağlanıyor.

"18-30 yaş arasındaki gençlerin evlerini kurabilmeleri için 100 bin TL maddi destek sağlamayı hedefliyor"

Evlilik Yardımı projesi; Aile Yılı olarak ilan edilen 2025 yılında hayata geçirilen, toplumun temelini oluşturan ailenin güçlenmesi ve aileye atfedilen değerin daha da perçinlenmesi için evlenmeye karar vermiş ancak ekonomik zorluklarla karşılaşan, sosyal yardım alan ya da belirli gelir düzeyinin altında bulunan 18-30 yaş arasındaki gençlerin evlerini kurabilmeleri için temel ev eşyalarının alımına yönelik 100 bin TL maddi destek sağlamayı hedefliyor.

"Yüzlerce okula müzik sınıfı yapımı, enstrüman ve müzik malzemeleri alımı gerçekleştirilmiştir"

Enstrümansız Okul Kalmasın projesi, okulların enstrüman ve ekipman ihtiyaçlarının karşılanmasına, müzik derslerinin verimli bir şekilde işlenmesine uygun ortamlar oluşturulmasına odaklanmaktadır. Bu proje kapsamında yüzlerce okula müzik sınıfı yapımı, enstrüman ve müzik malzemeleri alımı gerçekleştirilmiştir.

"Sanat atölyeleri, öğrencilerin akademik başarılarına da katkı sağlayacak şekilde planlanmaktadır"

Sanat Atölyeleri Projesi ile, her biri kendi alanlarında uzman olan öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilere resim, heykel, seramik gibi plastik sanat dallarında nitelikli eğitim sunulması hedefleniyor. Sanat atölyeleri, öğrencilerin akademik başarılarına da katkı sağlayacak şekilde planlanmaktadır.

"Her bir bilişim teknolojileri sınıfının maliyeti 1 milyon TL"

Bilişim Teknolojileri Sınıfları projesi kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen okullarda modern altyapılarla donatılmış Bilişim Teknolojileri ve Yazılım derslikleri kuruluyor. Her bir BT sınıfının maliyeti 1 milyon TL olup bu proje, öğrencilerin dijital okuryazarlık becerilerini artırmayı, kodlama ve yazılım geliştirme alanlarında yetkinlik kazanmalarını sağlamayı amaçlanıyor.