Hard disk tarih oluyor

Bilgisayarlarda bulunan hardisklerin yerlerinden çıkarak internet gezegeninin bulutlarına yükselerek sanal ortama aktarılması anlamına gelen 'Bulut Bilişim' Türkiye'de hızla yayılıyor.

Hard disk tarih oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şu anda şirketlerin kullandığı bu yöntemin yangınlaşarak, kişisel kullanıma açılmasıyla bilgisayar hard disklerinin kısa zamanda tarihe karışması bekleniyor. Bilgisayar hardisklerini tarihe karıştıracak olan açık kaynak kod dünyasında pazar lideri olan Red Hat Ortadoğu ve Afrika Genel Müdürü George Debono bir takım inceleme ve araştırmalar yapmak üzere Türkiye'ye geldi. Debono, Türkiye'nin tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi bilişimde hızla gelişen bir ülke olduğunun altını çizerek, burada büyümeyi hedeflediklerini söyledi.

Red Hat'ın özellikle Linux'ta açık kaynak kod dünyasında pazar lideri olduğunu hatırlatan Debono, "Dünyada kritik düzeyde hizmet veren sunucularda güvenlik, kararlılık, süreklilik, destek gibi konular ön plana çıktığında ilk akla gelen çözüm, on binlerce sunucuda çalışan Red Hat oluyor. Dünyada zaten tanınan bu şirketimizin Türkiye'de büyümesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.


Red Hat'ın Orta Doğu'daki pazarda yaptıklarını Türkiye'de de uygulayacaklarını belirten Debono, "Amacımız gelişmekte olan bulut bilişimi, Türkiye'de ihtiyacı olan her firmaya uygulamak. Şu anda finans şirketleri, bankalar gibi özel kuruluşlar zaten bulut bilişimi Red Hat'tan kullanıyor. Bunun daha da yaygınlaşmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Red Hat'in Türkiye Distirbitörü olan Prolink firmasının Genel Müdürü Ken Bradley de Türkiye'de Red Hat ile gittikleri hemen her yerde karşılaştıklarını belirterek, bu gelişimin artarak devam edeceğini söyledi.

BULUT BİLİŞİM NASIL ÇALIŞIYOR?

Yakın gelecekte bir standart haline gelecek Bulut bilişimi, İngilizce söylemiyle "Cloud Computing" en basit anlamıyla bilgisayarlarda bulundan hard disklerin yerlerinden çıkarak internet gezegeninin bulutlarına yükselerek sanal ortama aktarılması anlamına geliyor. Söz konusu sistem sayesinde, "Bilgisayarınızın hard diskinin boyutu ne kadardır?" soruları tarihe karışıyor. Bu sayede dünyanın neresinde olunursa, internet bulutuna dahil olmak suretiyle bilgisayar fiziksel olarak yanınızda olmadan yanınızdaymış
gibi işlem yapmaya olanak sağlıyor.

"KIRMIZI ŞAPKALI ADAM" FİRMAYA İSİM OLDU

Açık kaynak kod dünyasında pazar lideri olan Red Hat'ın Türkçe karşılığı, "kırmızı şapka". Şirketin nasıl bu ismi aldığını anlatan Red Hat Ortadoğu ve Afrika Genel Müdürü George Debono, "1993 yılında şirket başka alanlarda faaliyet gösterirken, şirkette bir adam çalışıyormuş. Bu adam her gün işe kırmızı şapkasıyla gelirmiş. Ne zaman bir sorun olsa herkes 'kırmızı şapkalı adama gidin o çözer' dermiş.

Kırmızı şapkalı adam sürekli sorunlara çözüm getiren bir kişi olduğundan şirketin adı da 'kırmızı şapka' anlamına gelen 'Red Hat' olarak belirlenmiş. Biz de bu yolda ilerleyerek herkesin çözüm ortağı olmaya çalışıyoruz" dedi.

FACEBOOK İLE İŞBİRLİĞİ

Açık kaynak çözümleri ve bulut bilişim alanlarında dünyanın lider sağlayıcısı Red Hat, Facebook'un mümkün olan en düşük maliyetle en verimli programlama altyapılarından birini oluşturmak amacıyla başlattığı Open Compute Projesi'ne (Açık Programlama Projesi) katıldığını da açıkladı.

Red Hat Teknoloji Yöneticileri tarafından, Açık Programlama Zirvesi'nde Açık Programlama Projesi global veri merkezlerinin enerji verimliliğini dönüştürecek açık kaynak geliştirme modelini kullandığını açıkladı.