Hançerli 'Değirmenköy Halkı Çok Misafirperverdi'
Gazeteci – Yazar Yüksel Hançerli, 45 yıl önce köylünün topraklarını korumak için Değirmenköy'e gelen devrimci gençlerle anılarını, Silivri Söyleşilerinde anlattı.
Silivri Belediyesi Söyleşi Günleri, Gazeteci – Yazar Yüksel Hançerli ile devam etti. Değirmenköy’den geçen devrimciler isimli söyleşi programı Yaşar Kemal Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi. Söyleşiyi izlemeye gelen Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Yalçın Bayer de, Hançerli’nin anılarını o dönemin olayları ile karşılaştırarak söyleşiye katıldı.
HANÇERLİ; “DEVRİMCİ GENÇLER DEĞİRMENKÖYLÜLERE ANAYASAL HAKLARINI ANLATTI”
Yüksel Hançerli, yıllar önce gazetecilik yaptığı yıllarda devrimci gençlerle birlikte geldiği Değirmenköy’de yaşadıklarını anlattığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Değirmenköy’e 1968 yılında geldim. O zaman hukuk ve iktisat fakültesinde okuyan bir gurup öğrenci Değirmenköy’e gelerek toprakları elinden alınan köylüyle beraber olarak, onlara anayasanın verdiği hakları anlattı ve onlara destek oldular. 40-50 kişilik devrimci öğrenci gurubunun hepsinin elinde gazete ve kitap vardı. Başka hiç bir şey göremezsiniz ve daha sonra köylüyle oturup yemek yendiğinde hepsinin yakasında Atatürk rozeti vardı. Bu çocuklara yıllarca başka yaftalar yapıştırılarak, başka yönlere çekiştirilmek istendi. Fotoğrafları incelediğinizde Değirmenköy’deki, İstanbul’daki öğrenci hareketlerinin çoğunun yakasında, taşıdıkları pankartlarda Atatürk’ün resmini göreceksiniz. Onların bir tek isteği vardı; Türkiye’nin tam bağımsızlığını istiyorlardı, başka hiçbir istekleri yoktu. Değirmenköy’de halka anayasal hakları anlatıldı, devrimci öğrenciler tarafından beraber yemek yendi, köylüler çok büyük misafirperverlik göstererek onlara kapılarını açtılar” diyen Hançerli, daveti için Başkan Işıklar’a teşekkür etti.
BAYER; “DEĞİRMENKÖY BİR SEMBOL OLMUŞTU”
Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Yalçın Bayer, devrimci gençlerin o dönem Değirmenköylülerin yanında olarak toprakların korunmasına yönelik verdiği mücadelenin bir sembol olduğunu ifade ederek; “O dönemleri yaşayanlar bilir ve hatırlarlar, gençlerin mücadelesi çok konuşulmuş ve Değirmenköy’de yaşananlar bir sembol olmuştu. Bu bilgiler ve fotoğraflar bölge tarihine ışık tutması adına oldukça önemlidir” dedi.
IŞIKLAR; “FOTOĞRAFLAR BİZE ÇOK ŞEY ANLATIYOR”
Fotoğrafların çok şey anlattığını söyleyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “1968 yılında verilen mücadeleden sonra üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen çok bir kazanımımız yok, tam tersine çok daha büyük kaybımız var. Bir kuşak yok oldu bastırıldı ve maalesef 12 Eylülden sonra Türkiye’de kökten dinci bir proje yapıldı. O kuşağın söylemek istediklerini, daha iyi anlıyor ve görüyoruz. Fotoğraflar bize çok şey anlatıyor. Bu medeniyeti yok etmek ve karartmak isteyenlere karşı mücadele etmek ve uyanık olmak zorundayız” dedi. Söyleşinin ardından Hançerli’nin çiçek ve şiltini Başkan Işıklar takdim etti.