Haczedilen geminin mürettebatı mahsur kaldı
Marmara Ereğlisi açıklarında haczedilen Türk bayraklı EMRE T adlı geminin 9 kişilik mürettebatı, hareket kabiliyeti bulunmayan gemide 10 gündür mahsur kaldıklarını bildirdi
Marmara Ereğli Martaş Limanı açığında İstanbul İcra Dairesi tarafından haczedilen Türk bayraklı EMRE T gemisinin 9 kişilik Türk personeli açık denizde mahsur kaldı. Sefer sonrası sahibi tarafından satılıp alacaklarının ödenmesini bekleyen personel 10 gündür yakıtsız, susuz ve kumanyasız kaldıklarını ve acilen çözüm için yardım beklediklerini dile getirdi.
Gemi Kaptanı Alaattin Alçil, "Gemide yeterli yakıt, su ve kumanya kalmadığından ben ve mürettebatım zor şartlarda yaşıyoruz. Olası bir fırtına, yangın, sürüklenme ve gemide hastalanan personel olması durumunda hareket kabiliyetimiz olmadığından bir çevre karşısında mal ve can emniyeti sağlanması mümkün olmayacaktır” diye ifade kullandı.
Kaptan Alçil, “İcra yasası gereği gemiyi haczeden kurum ya da kuruluşun “haczedilen malın güvenliğini sağlar" maddesi uyarınca karşımızda muhatap bulamamaktayız. İcra takibi yapılırken ilgili mevzuatın tam uygulanmaması ve Liman Başkanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bilgi ve deneyimlerine bilirkişi olarak başvurmaması felakettir. İlgilileri uyarıyorum” dedi.
Gemideki 2’nci Makinist Ali Kıvırcık, "Sefer sonu gemi satılıp ücretlerimizi alıp inecektik. Biz ve ailelerimiz perişan durumda. Balık tutarak yiyeceğimizi sağlıyoruz. Ancak geceleri yakıtsızlıktan jeneratörleri kapatıyoruz. Çok soğuk oluyor. Deniz suyu ile temizlik ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Kenya’da, Ürdün’de, Somali’de rehin kalan gemici meslektaşlarımızı duyuyorduk. Memleketimizde böyle mağdur olacağımızı asla düşünemezdim" diye ifade kullandı.
Açık denizde mahsur kaldıklarını ifade eden gemi mürettebatı, personelin psikolojik ve sağlık sorunları yüzünden geminin emniyetinde zafiyetler olabileceğini ve olacak kazalardan sorumlu olmadıklarına ilişkin dilekçeyi de resmi makamlara ilettiklerini söyledi.
Yetkililer, geminin kimyasal madde taşıyan tanker olması münasebetiyle önceki yüklerin oluşturduğu gazların olası bir sıkışma karşısında patlama riskini taşıdığına ifade ediyor. 4 bin 800 grostonluk gemide 10 gündür mahsur kalan ve gemiyi terk etmeyen personel sınırlı miktardaki yakıtında bitmesi durumunda jeneratörleri kapatmak zorunda kalacaklarını ve bunun da olası bir kazaya sebebiyet verebileceğine dikkat çekiyor.