Baharatların Faydaları Nelerdir? Kış Ayının Şifası Altın Süt Tarifi!
Baharatlar hakkında son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar derki, baharat ağırlıklı beslenenlerin kansere, kalp hastalıklarına, gribal enfeksiyonlara yakalanma oranı kullanmayanlara oranla daha düşüktür. Özellikle Asya ülkelerinde yoğun baharat kullanımı da aslında kanser vb. hastalıklarının görülme oranının neredeyse olmadığı ile çalışmaların haklı gerçekliğini açıklıyor.
Baharatlar hakkında bir rivayet vardır; Yıllar önce buzdolabı olmadığı için yemekler çabuk bozuluyormuş. İnsanlar yedikleri yemeklerin tadını azaltmak için baharat kullanıyorlarmış. Doğruluğu konusunda net bir bilgi yok. Fakat baharat günümüzde yemeklere tat vermek için, lezzetli olduğu için kullanılmaktadır ancak son zamanlarda baharatların faydalarını saymakla bitmeyecek etkileri mevcuttur ve fazlası ile faydalı besinlerdendir. Baharatlar insanlığın başlangıcına kadar uzandığı yönündedir derler. İlk kullanan ülke uzak doğu olarak kabul edilmektedir. Avrupa ülkelerine Hindistan'dan gelmiştir. İlk dönemlerde ilaç yapımında kullanılmıştır. O dönemlerde en pahalı baharat Hint karabiberiydi. Dünyada en çok baharat kullanan ülke Hindistan, Türkiye'de ise Güneydoğu Anadolu bölgesidir.
• Kırmızı Biber: Kırmızı biber metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Boşaltım sistemine de olumlu etkileri olan kırmızı biber, lezzetiyle de en sık tercih edilen baharat çeşitlerindendir.
• Karabiber: Yine ülkemizde sık kullanılan baharatlardan birisidir. Karabiberin, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direnci artırdığı söyleniyor. Çorbalarda kullanıldığında hem lezzetli hem de faydalı olabiliyor. Boğazı yumuşatma özelliği vardır. Çay içerisinde de kullananlar bulunmaktadır.
• Zerdeçal: iltihap önleyici yani anti-enflamatuardır. Sahip olduğu antioksidan özellikten dolayı bakterilere karşı savaşır ve hücrelerimizi korur. Zerdeçal içindeki kürkümin sayesinde vücudun iyileşmesine katkı sağlar. Tam bir bağışıklık sistemi güçlendiricisidir.
• Kekik: Özellikle et yemeklerinde kullanılır. Lezzete lezzet katar. Hazımsızlığı önler. Mideyi rahatlatır, gaz oluşumunu önler. Kan kolesterolünü düzenleme özelliği de bulunmaktadır.
• Zencefil: Hazımsızlığa iyi gelmektedir. Yapılan araştırmalarda zencefil tüketen kişilerin ide boşalma süresini yaklaşık yüzde 30 oranında hızlandırdığı ölçülmüştür.