Ev kadınlarının kalbi tehlikede

Kalp hastalıklarının kadınla erkeği farklı şekilde tehdit ettiği biliniyor. Son araştırmalar ise hareketsiz yaşam süren ev kadınlarının kalp hastalıkları açısından, çalışan kadınlara göre daha fazla risk taşıdığını ortaya koyuyor

Ev kadınlarının kalbi tehlikede
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ev kadınlarının çalışan kadınlara göre daha hareketsiz bir hayat sürdüklerinin, daha fazla kilo sorunu yaşadıklarının, daha hipertansif olduklarının, LDL ve trigliserid düzeylerinin daha yüksek olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, “Bu nedenle, ev kadınlarının kalp krizi geçirme riski çalışan kadınlara göre daha yüksek” diyor.

TÜRKİYE’DE KADINLARIN KALBİ DAHA HASTA!

“Yıllarca kalp hastalıkları erkek hastalığı olarak değerlendirildi” diyen Dr. Ateş, cinsiyetler ve kalp hastalığı bağlantısı konusunda şu bilgileri veriyor: “Erkeklerin daha fazla kalp krizi geçirmesi iş hayatındaki strese bağlanıyordu. Evde kalan eşin daha stresten uzak ve düzenli bir hayat sürdüğü için daha az risk taşıdığı düşünülüyordu.

Bu düşünceler halen devam ediyor. Türkiye’de ise toplam kalp hastalığının kadınlarda görülme sıklığı yüzde 7,3 iken erkeklerde ise yüzde 6,2. Kadınlarda özellikle hipertansiyon ve romatizmal kalp hastalıkları daha fazla görülüyor. Koroner kalp hastalığının görünme oranı ise kadınlarda yüzde 3,5 erkeklerde yüzde 4,1 civarında. Koroner kalp hastalığı riski kadınlarda biraz düşük olmasına rağmen zaman içinde artış göstermiş durumda.”

KALP KRİZİNİN KADIN VE ERKEK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ FARKLI

Kalp krizi geçiren hastalar arasında ağrının başlaması ile acil servise başvuru arasındaki sürenin, erkek hastalarda kadın hastalara göre çok daha kısa olduğunu belirten Dr. Ateş şöyle devam ediyor:

“Çünkü erkekler kalp krizi riski taşıdıklarını bildikleri için hissettikleri ağrının kalp kaynaklı olabileceğini hızla düşünüyor. Kadınlarda ise göğüs ağrısı biraz daha yaygın oluyor. Omuzlara, boyna kollara, karna ve hatta sırta yayılıyor. Ağrı; gelip giden tarzda, göğüste yanma hissi ya da sadece ağırlık hissi oluşması şeklinde bilinen kalp krizinin şiddetli göğüs ağrısına benzemiyor.

Kadınlarda kalp krizini düşündüren semptomlar göğüs ağrısından çok, açıklanamayan anksiyete, bulantı, sersemlik, çarpıntı ve soğuk terleme olarak görülüyor. Bu semptomlarla acil servise başvuran kadın hastalar, en değerli zamanlarını acil servislerde tanı konabilmesi için kaybediyor.”

KALP HASTALIĞINDA ERKEK VE KADIN ARASINDA NE FARK VAR?

• Koroner kalp hastalığı görülme sıklığı erkeklere göre kadınlarda daha hızlı artıyor.

• Total kolesterol yüksekliği erkekler için daha önemliyken kadınlarda HDL daha önemli. HDL düşüklüğü kadınlar için bağımsız risk faktörüdür.

• Trigliserid yüksekliği kadınlar için majör risk faktörüdür.

• Hipertansiyon iki cins için de risk faktörüdür fakat kadınlara koroner arter hastalığı için daha az etki eder.

• Sigara kullanımı her iki cins için de çok önemli bir risk faktörüdür. Sigara kullanma oranları erkeklerde azalmaya başlarken, özellikle genç kadınlar arasında artıyor. Sigara içen kadınların aynı zamanda doğum kontrol hapı kullanmaları, riski yüksek derecede artırır.

• Diyabet kadınlar için daha ciddi bir risk faktörüdür.

• Menopoz kadınlardaki riski önemli ölçüde yükseltir. Menopoz yaşı ortalama 47’ye gerilemiştir. Hormon replasman tedavisinin koroner kalp hastalığından korunmada faydalı olduğu ispatlanmamıştır. Hatta progesteron içeren replasman tedavisinin ciddi risk oluşturduğu tespit edilmiştir.

• C-Reaktif protein her iki cins içinde risk faktörüdür. Hormon replasman tedavisi alırken CRP yüksekliği riski ciddi şekilde artırır.