Ergenlik Döneminde Diş Eti Büyümesi

Ergenlik döneminde değişen hormonlar dişetlerinde iltihaplanmaya ve büyümeye neden olabiliyor. Peki ya büyüyen ya da iltihaplanan dişetlerinin tedavisi mümkün müdür?

Ergenlik Döneminde Diş Eti Büyümesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ergenlik 9–14 yaşları arasında, vücutta cinsiyet hormonlarının seviyelerinde değişiklik görülen fizyolojik bir dönemdir. Ergenlik döneminde artan progesteron ve östrojen hormonlarının dişeti üzerine, damar sisteminin geçirgenliğini ve iltihabı artırarak etki ettiğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, bu dönemde mikrobiyal dental plağın içindeki mikroorganizmaların oranının ergenlik öncesi ve sonrası döneme göre artış gösterdiğini ifade etmektedir.

 

Ergenlik çağındaki çocuklarda gingivitis (dişeti iltihabı) görülme sıklığı ve şiddetinin, ergenliğe girmemiş çocuklar ve ergenlik sonrasındaki genç yetişkinlere göre daha fazla olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, bu durumun lokal irritasyonlara karşı artmış olduğunu ve aşırı bir konak yanıtı ile ilişkili olduğunu dile getirdi. “Bu dönemde ağızda görülen en önemli şikâyetler dişetlerinde kanama ve dişler arası alanlarda ortaya çıkan dişeti büyümesidir. Dişeti büyümeleri genellikle fasiyal (dudak ve yanak tarafı) dişetiyle sınırlıdır. Ayrıca ergenlik döneminde görülen gingivitis ve dişeti büyümelerinin plak miktarına bağlı olmayabilir” dedi.

 

Koyuncuoğlu, ergenlik (puberte) gingivitisinin tedavisinde lokal faktörlerin (ağız bakımının kötü olması, diş çapraşıklığı, hatalı yapılmış dolgular ve çürük dişler) ortadan kaldırılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Ağız bakımının en üst seviyeye çıkarılması; doğru ve etkin fırçalama, diş ipi, ara yüz fırçası ve ağız gargaralarının kullanılmasıyla gingivitis tablosunun ortadan kalkacağını ve dişeti büyümelerinde gerileme görüleceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, hastanın düzenli kontrollere gitmesi ile ergenlik döneminde dişetleri ile ilgili daha ileri işlemlere gereksinim duymadan iyileşme sağlanabileceğini dile getirdi. Koyuncuoğlu, dişeti büyümelerinin cerrahi olarak ortadan kaldırılmasının gerekli olduğu vakalarda klasik yöntem olarak bistüri, elektrokoter ya da daha modern bir yöntem olan lazerle  tedavi  edilebileceğini ifade etti.