Dijital Bahar Temizliği Zamanı
Bahar temizliği güzel bir gelenektir. Hazır mevsimi gelmişken dijital bahar temizliğine ne dersiniz?
Dijital dünya bizleri değiştiriyor, hislerimizi, davranışlarımızı, alışkanlıklarımızı ve kendimize bakış açımızı. Hayatımızın neredeyse her alanında yoğun bir dijital trafiğe sahibiz. Geçmişte tek seferde bitirdiğimiz işleri zamana yayarak daha uzun sürede tamamlıyoruz. Elektronik cihazlara giderek daha bağımlı hale geliyoruz ve doğal olarak günümüzün önemli bir kısmını dijital araçlarla geçiriyoruz…
Haliyle dijital yerleşkelerimiz de temizlenmesi gereken alanlar olarak çıkıyor karşımıza. Dijital iletişim araçlarını ve bu araçlarla geliştirdiğimiz alışkanlık ve davranışları belirli aralıklarla sorgulamamız; bu sorgulama ışığında faydasız ve düşük faydalı dijital kirliliği ortadan kaldırılmamız gerekiyor.
Dijital dağınıklık da aynı fiziki dağınıklık gibidir, odaklanmazsanız göremezsiniz.
2019 Küresel Dijital Raporuna göre Türkiye'deki en aktif sosyal medya platformu yüzde 92 oranıyla Youtube. YouTube’u yüzde 84 ile Instagram, yüzde 83 ile Whatsapp ve yüzde 82 ile Facebook takip ediyor.
Klavye Delikanlılığı Dönemine dikkat !
Sosyal medya, ağzı olan herkesin konuşmasını, sesini duyurmasını sağladı ancak neyi nasıl konuşacağı konusunda temel bir formasyonu olmayan bireyler bunu gürültü çıkarmanın ötesine geçiremedi. Bir anlamda, internet global bir kahvehaneye dönüştü.
Çocuklarımıza Dikkat!
Günümüzde yoğun ve kontrolsüz internet kullanımı ile çocuklarımız; gerçek dünyadan uzaklaşıyor, toplumsal ilişkileri zayıflıyor ve daha bireysel davranıyorlar. Dijital çağda doğan her yeni bebek, bir önceki zaman diliminde doğanlara göre daha fazla dijital ortamda dünyaya geliyor. Bu anlamda güvenli internet kullanımı ebeveynler olarak hepimizin endişelerinin başında…
Çocuklarımıza nasıl ki çocukken yoldan karşıdan karşıya nasıl geçileceğini, gençken araba kullanmayı öğretiyorsak, dijital ebeveynler olarak çocuklarımıza küçük yaştan itibaren güvenli internet kullanımını ve yetkin bir dijital vatandaş olmayı da öğretmeliyiz...
Albert EINSTEIN’nin sözüyle güzel ve bilgi dolu bir gün dilerim;
“Her şey mümkün olduğunca basit yapılmalıdır ama basitleştirilmemelidir”.
ODAK Okulları kurucusu Müslüm DOĞAN