Çocuk nedeniyle işi bırakan annelerin yüzde 60'ı işe dönmek istiyor
'İyi ki Annem Çalışıyor' adlı farkındalık kampanyası kapsamında hazırlanan 'Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırması', işten ayrılmış annelerin yüzde 60'ının işi bıraktıklarında çalışmayı özlediğini bildirdi....
‘İyi ki Annem Çalışıyor’ adlı farkındalık kampanyası kapsamında hazırlanan ‘Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırması’, işten ayrılmış annelerin yüzde 60’ının işi bıraktıklarında çalışmayı özlediğini bildirdi. Araştırma sonucunda, annesi çalışan çocukların küçük yaştan itibaren kadın-erkek eşitliği algısına sahip oldukları, annelerinin çalışmasıyla gurur duydukları ve onu kendilerine model olarak aldıkları açıklandı.
Danone Türkiye ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) yeni bir farkındalık kampanyası hazırladı. ‘İyi ki Annem Çalışıyor’ adlı kampanya kapsamında, çocuk bakım sorumlulukları ya da farklı çevresel etmenler nedeniyle çalışmayı bırakmış anneleri cesaretlendirecek, çalışan anneleri ise iş yaşamında kalmaya teşvik edecek çalışmaların yürütülmesi hedefleniyor.
‘İyi ki Annem Çalışıyor’ kampanyasının tanıtım programı, Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu ve KAGİDER Başkanı Sanem Oktar’ın katılımıyla İstanbul Beşiktaş’ta yapıldı. Toplantı kapsamında, araştırma sonucunda elde edilen tespitler doğrultusunda, çalışan annelerin kendileri ve aileleri için oluşturduğu katma değer vurgulandı. Dünya’da faaliyet gösterdikleri tüm ülkelerde cinsiyet çeşitliliğini ve kadının güçlendirilmesini desteklediklerini dile getiren Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, “Türkiye’de kadınların istihdam ve işgücüne katılım oranlarının artırılmasına büyük önem veriyoruz. Yaptığımız araştırmalar, kadınların işgücüne katılımı kadar işgücünde tutulmasının da önemini gösteriyor ve yeni projeler oluştururken yolumuza ışık tutuyor. Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırması’na göre kadınların çoğu hamilelik döneminde veya çocuk doğar doğmaz işten ayrılıyor. Çocuğun ilk anlarına tanıklık etmek gibi duygusal motivasyonların yanı sıra uygun ve güvenilir çocuk bakım alternatiflerinin olmaması bu tercihi tetikleyen en önemli etken. Diğer yandan işten ayrılmış annelerin yüzde 60’ı işi bıraktıklarında çalışmayı özlüyor” dedi.
Annesi çalışan çocuklar kadın-erkek eşitliği algısına sahip
Araştırmadan çıkan en önemli sonucun kadının çalışmasının çocuk üzerindeki olumlu etkileri konusunda annelerin ve babaların hemfikir olması olduğunu vurgulayan Çuhadaroğlu, “Araştırmamıza göre işe dönmüş annelerin yüzde 93’ü, eşleri işe dönmüş babaların ise yüzde 87’si; çalışan annenin çocuklarına kişisel ve sosyal gelişimleri için daha fazla imkân sunduğu görüşünü benimsiyor. Çocuk sahibi olduktan sonra işini bırakan ve henüz işe dönmeyen annelerin yüzde 79’u ve eşi işe henüz geri dönmemiş babaların yüzde 77’si ise, annenin çalışmasının çocuklarda kadın-erkek eşitliği algısının gelişmesi için önemli olduğu düşüncesine katılıyor. Ayrıca eşi işten ayrılmış babaların yüzde 29’u da eşlerinin işe dönerek iyi bir rol model olmalarını istiyor. Bu çalışma kapsamında anneler, çocuklar ve gençlerle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmeler sonucunda da annesi çalışan çocukların kadın ve erkeklerin eşit olduğu konusunda daha belirgin bir algıya sahip oldukları, annelerinin çalışmasıyla gurur duydukları ve onu kendilerine model olarak aldıkları ortaya çıktı” diye konuştu.
“Hamilelik ve doğum sonrası işten ayrılan kadınları tekrar iş hayatına kazandırmamız gerekiyor”
“Bütün ülkelerde, özellikle de Türkiye gibi büyümekte ve kalkınmakta olan ülkelerde kadınların istihdama katılımı büyük önem taşıyor” diyen, KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar ise kadınların potansiyelinden yararlanmak zorunda olduklarına vurgu yaparak, “Ne yazıkki, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde çalışma yaş aralığında bulunan 29.6 milyon kadının ancak 8.3 milyonu çalışıyor. Kadınların istihdama katılımı yüzde 28 düzeyinde kalıyor. Eğer Türkiye’de kadınlar ve erkekler ekonomiye eşit katılsaydı kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hâsılamız bugün yüzde 30 oranında daha büyük olacaktı. Bizim hamilelik ve doğum sonrası işten ayrılan kadınları tekrar iş hayatına kazandırmamız gerekiyor. Yapılması gerekenler belli; işyerinde kreşe, esnek zamanlı çalışma imkânına ve en önemlisi anlayışlı ve destekleyen yöneticilere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.