Başkan Yılmaz'dan Sağlık ve Eğitim Yatırımları Üzerine Bilgilendirme
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, belediye meclisi Şubat ayı 2.birleşiminde ilçe genelindeki eğitim ve sağlık yatırımları üzerine bilgilendirme yaptı. Müzik okulu müjdesi veren Yılmaz, köy okulları için de 'Kütüphanesiz, bilgisayar odasız, tiyatro salonsuz okul kalmayacak' diye konuştu.
Silivri Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısının 2. birleşimi Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Gündemdeki 9 maddeye ilişkin komisyon raporları okunarak belediye meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, eğitim ve sağlık hizmetleri ile ilgili çalışmaları gündem maddeleri çerçevesinde açıkladı. Gündeme geçilmeden önce Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden şehitlerimize ve vatandaşlarımıza rahmet dileyen Başkan Yılmaz, “41 vatan evladı şehit olmuştur. Acımız çok büyüktür.” diyerek üzüntüsünü dile getirirken, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda yaşanan uçak kazasında hayatını kaybeden 3 kişiye de rahmetle andı ve yaralılara acil şifalar diledi.
50.YIL SAĞLIK OCAĞININ DURUMU
Gündeminin ilk iki maddesinde yer alan Sağlık Evi ve Aile Sağlık Merkezleri üzerine Başkan Yılmaz tarafından bilgilendirme yapıldı. Birinci gündem maddesine göre Piri Mehmet Paşa Mahallesi Silivri Belediyesi Ek Hizmet Binası zemin katının 50. Yıl Sağlık Ocağı olarak kullanıma devam etmesi ile ilgili olarak Hukuk Komisyon Raporu okundu. 6 aylık tahsis süresinin uzatılması oy birliği ile kabul edildi. Başkan Yılmaz, CHP Grubu’ndan yöneltilen yeni bir yer tespiti yapılıp yapılmadığı sorusuna ilişkin açıklamada bulunarak; “Bölgede 25 binin üzerinde insana hizmet veren, belediyemizin tahsis ettiği alanı kullanan bir sağlık ocağı var. Fakat o bölgede sağlık ocağına uygun hali hazırda yeni bir alan bulamıyoruz. Yeni planlar yapılırken bir alan oluşturulabilir mi noktasında çalışma yapıyoruz. Şuan Fen İşleri Müdürlüğümüzün olduğu ek hizmet binamızda bir gençlik merkezi veya sosyal kültürel faaliyetlerin olabileceği bir tesis yapmayı planlıyoruz. Böyle bir projemiz olduğu için kısa süreli bir kiralama düşündük. 6 ay içinde bir çözüm üretemezsek meclis tekrar bir karar alıp bu kiralamayı uzatır. Bu kararın 6 ay olarak kabul edilmesi 6 ay sonra sağlık ocağının kapatılması anlamına gelmeyecektir.” dedi.
YENİ SAĞLIK OCAKLARI YAPILACAK
Birçok mahallede Aile Sağlık Merkezi olmadığının ve bu eksiklerin giderilmesi için girişimlerde bulunulduğunu, hayır hasenat yapmak isteyenler ile görüşüp çalışmaların başlatıldığını aktaran Başkan Yılmaz, şöyle devam etti; “Yaklaşık bir aydır Sayın Kaymakamımız ve İlçe Sağlık Müdürümüzle çok ısrarlı çalışmalar yapıyoruz. Bu meseleyi çözmemiz gerektiğini biliyoruz. Örneğin Yeni Mahalle’de 9 üniteli bir sağlık ünitesinin yapılmasına neden olacak kadar bir potansiyel var. Yine Cumhuriyet Mahallemizde sağlık ocağı yok. Gümüşyaka’daki sağlık ocağının durumu sıkıntılı. Burada çözüm üretemeyince, İstanbul Valimiz Sayın Ali Yerlikaya’ya gittik. Vali bey de il sağlık müdürümüzü davet etmişti. Bu toplantı neticesinde bazı prensip kararlar aldık. Şöyle bir durum var; sağlık ocaklarını Sağlık Bakanlığı yapmıyor. Bunlar hekimlerimizin işlettiği merkezler olduğu için yatırımı doktorların yapması gerekiyor. Buradan bakıldığında bu da mümkün değil. Biz de Silivri Belediyesi olarak burada bir rol alalım, hayır hasenat yapmak isteyenleri bulalım, sağlık ocaklarını biran önce başlatalım dedik. Mesela Selimpaşa’nın Yoğurthane Mevkii’nde bir sağlık ocağı yok. Bunları çözebilmek için çalışmalar başlattık. Bu yılın içerisinde birçok yerdeki sağlık ocağı açığını kapatacağımızı düşünüyorum.
SEMİZKUMLAR, AKÖREN VE SEYMEN’DE SAĞLIK ATILIMI
Gündemin ikinci maddesinde yer alan Seymen Mahallesi’ndeki 1623 parselin Sağlık Evi olarak kullanılmak üzere 5 yıl süre ile Sağlık Bakanlığı’na bedelsiz tahsisi oy birliği ile kabul edildi. Sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili belediye olarak sürdürülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Yılmaz, “Semizkumlar Mahallesi nüfusun çok olduğu ancak sağlık ocağı açılamayan bir mahallemizdi. Yine orada da bize ait bir binamızın inşaatını yaparak, bilgisayarını yazıcısını belediyemiz tarafından sağlayarak mahalle muhtarımızın da ciddi katkıları ile en önemlisi de sağlık bakanımızın ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun Silivri ziyaretindeki sözü ile orada bir Gezici Sağlık Hizmeti başlatmış bulunuyoruz. Vatandaşlarımızdan çok olumlu tepkiler alıyoruz. Yine hayır hasenat yapan vatandaşlarımız sayesinde mülkiyeti belediyemize ait olan Akören Mahallesi’nde eski sağlık evinin yerine yeni bir sağlık evi temeli attık. Çok hızlı yürüyor. Bir ay içerisinde hizmete açılacak. Yine Seymen Mahallemizde tahsis ettiğimiz sağlık evimizin de hem içinin, hem dışının, hem de bahçesinin bakımını ve boyasını belediyemiz tarafından yaptık. Vatandaşlarımızın daha sağlıklı hizmet alması için çalışmalarımız devam edecek.” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKKILIÇLI MAHALLESİ’NE 112 ACİL İÇİN YER TESPİTİ
112 Acil Servis ile ilgili çalışmalar yapıldığını ve Büyükkılıçlı’da bir yer belirlendiğini söyleyen Başkan Yılmaz; “Yine 112 Acil’in Silivri merkezden mahallelere gitmesi, Çerkezköy 112 Acil’den daha uzun sürüyor. Biz Büyükkılıçlı Mahallesi’nde bir yer tespit ettik, il sağlık müdürü ile görüştük. Yola yakın bir bölgeye 112 Acil getiriyoruz. Bu konudan muradımız, köylerde çok acil hastalar olduğunda 112’nin gidip vatandaşlarımıza ilk müdahaleyi yapabilmesi.” dedi.
EĞİTİME VE SPORA TAM DESTEK
Meclis gündeminin sekizinci maddesinde yer alan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) başarı elde ederek ilk 10’a giren öğrencilere Londra’da Eğitim Kampı hediye edilmesi ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi. Oylamanın ardından eğitim ve spor faaliyetleri ile ilgili bilgi paylaşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz; “Kültür, spor ve yabancı dilde eğitim konusunda maalesef ki özel okullarla devlet okullarının arasındaki makas her geçen gün biraz daha açılıyor. Hayata başlama noktasında maddi imkânsızlıklar yaşayan ailelerin çocukları, maddi imkanları daha iyi olan ailelere göre hayata 3-0 geriden başlıyor. Bu açılan makası kapatabilmek için Silivri Belediyesinin de sorumlulukları olmalı. Belediye Başkanı adayı iken 8. sınıfı bitiren her çocuğun bir yabancı dil konuşabilmesini, bir müzik aleti, bir enstrüman çalabilmesini, yine bir spor alanında lisanslı bir sporcu olmasını, eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerinden yararlanması gerektiğini ifade etmiştik. Bu kapsamda YKS’de ilk 10’a giren bu öğrencilerin desteklenmesi adına Silivri’deki ilk 10 başarılı öğrenciyi Londra’da bir dil okuluna yollayacağız. Bu bir haftalık kamp ile yalnızca dil öğrenmesi anlamında değil, bir ufuk açması anlamında düşündük.” diye konuştu.
“ÜCRETSİZ DİL VE MÜZİK OKULU KAZANDIRACAĞIZ”
Dil okulları ve müzik okulu projesiyle ilgili de konuşan Başkan Yılmaz, şunları söyledi: “Biz Silivri Belediyesi olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yaz aylarında veya kış aylarının belli dönemlerinde Silivri’de yaşayan, 8 yıllık temel eğitim alan çocuklarımıza ücretsiz dil okulları açmayı planlıyoruz. Yine her okula bir müzik odası mı yapalım, yoksa Silivri Belediyesine ait konservatuarı andıran bir müzik okulu mu yaptıralım diye düşündük. Bunun belediye olarak İstanbul’da bir örneği de yok. Henüz karar aşamasındayız, fikir alışverişi yapıyoruz ama çok şık, çok büyük, çok güzel bir müzik okulu benim hayalim. Silivri’de yaşayan insanların, gençlerin, hiçbir ücret ödemeden Silivri Belediyesinin imkanlarıyla bir enstrüman çalabildiği, bir müzik korosuna katılabildiği ya da solo eğitimi aldığı bir müzik okulunu da inşallah hayata geçireceğiz.”
“KÜTÜPHANESİZ, BİLGİSAYAR ODASIZ, TİYATRO SALONSUZ OKUL KALMAYACAK”
Vaatleri arasında yer alan kütüphane, bilgisayar odası ve tiyatro salonları yapımıyla ilgili son durum üzerine açıklamalar yapan Başkan Yılmaz, Kadıköy Şehit Olcay Özcan İlk ve Ortaokulu’nda kütüphane ve tiyatro salonu yapıldığını söyleyerek bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini aktardı. Köylerdeki okullarda tespitler yapıldığını dile getiren Başkan Yılmaz, “Sporu desteklemek adına da bir şeyler yapacağız. Lisanslı sporcuları yetiştirmek, yine bizim önem verdiğimiz bir konu. Önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz bir iki proje ilgili de bilgi vermek istiyorum. İlk projemiz; ‘Kütüphanesiz Köy Okulu Kalmasın.’ Bu kapsamda 13 köy okulumuzun tamamında tespitler yaptık. Birçoğunda kütüphane yok, bir kısmında da yok denecek kadar kötü fiziki şartlar var. Projenin kaynağını hayırsever insanlardan oluşturduk ve hazır durumda. İlk etapta kütüphanesiz köy okulumuz kalmayacak. Şehir merkezinde ve çoğu okulda da olmadığını bilmenizi isterim. Onlarla ilgili de ikinci etabı yapacağız. İkinci projemiz; ‘Bilgisayar Odası Olmayan Köy Okulu Kalmasın.’ Yine 13 tane köy okulumuzda başlatacağız. Köylerimizdeki öğrenci sayılarını, fiziki şartlarını tespit ettirdik. Köy okulunun büyüklüğüne göre 3 bilgisayardan başlayarak 6 bilgisayara kadar çıkan sınıflar yapacağız. Çocuklarımızın bilgiye hızlı ulaşacağı, derslerini ve çalışmalarını yapabileceği bir bilgisayar odasını da yine hayırsever iş insanlarıyla hayata geçireceğiz. Akabinde merkezdeki okullarımızla devam edeceğiz. Üçüncü eğitim projemiz ise tiyatro salonları. Belediye başkanı adayıyken hemen hemen her sabah bir okulu ziyaret ettim. Okul aile birlikleri ve okul müdürleriyle toplandık. Bizim oradaki muradımız eğitimin sorunlarını dinlemek, okul aile birliklerinin problemlerini dinlemekti. Ancak bu şekilde bahsettiğim makası kapatabiliriz. Gittiğim her okulda ikinci veya üçüncü sorum; ‘Piyes oynanacak bir tiyatro sahnesi var mı?’ oldu. Bir piyes bir tiyatro oynanabilecek mini bir konferans salonu gibi düzenlenecek salonları organize edeceğiz. İlkini Kadıköy’de bir iş insanı ile birlikte yaptık. Çok güzel bir tiyatro ve konferans salonu oldu. Bu saydıklarım kimine göre büyük kimine göre küçük bütçeler. Ama ben şunu ifade ettim; ‘Siz insanları doğru yönlendirir, doğru projelere inandırırsanız, iş insanları veya hayırsever insanlar bu işleri yapmak için yarışıyorlar.’ Ben bunu gördüm. Bu saydığım projelerin tamamının ekonomik alt yapısı bitmiş durumda. Biz de teknolojik ve mimari alt yapılarını bitirdikten sonra 3 ay içerisinde hepsini tamamlamış, eğitim camiasının, çocuklarımızın ve ailelerin hizmetine sunmuş olacağız, bunu da buradan sizlerle paylaşmış olayım.”
EMNİYET BİNASI AĞUSTOS’A YETİŞECEK
Başkan Yılmaz, oylamaların ardından şehir merkezindeki eski emniyet binasının yıkımı ve yapımına başlanan yeni emniyet binası hakkında bilgiler verdi. Eski binanın altında yer alan trafo merkezinin yakın bir bölgeye taşındığını söyleyen Başkan Yılmaz, şehrin elektriğini sağlayan bu merkezin güvenli bir alana alındığını belirtti. Kısa bir süre sonra kablo tesisatının tamamlanacağını ifade ederek yıkım işleminin gerçekleşeceğini dile getirdi.
Yeni emniyet binasının yapımıyla ilgili de temel açma çalışmalarının başladığını anlatarak Ağustos ayına kadar müteahhit firmanın yetiştirmeyi hedeflediğini söyledi. Desteklerinden dolayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya teşekkür eden Başkan Yılmaz’ın bilgilendirmelerinin ardından Şubat ayı 2. Birleşimi sona erdi.
Gündemde yer alan maddeler;
1- Mülkiyeti Silivri Belediyesine ait Piri Mehmet Paşa Mahallesi, 48 ada 150 parselde bulunan binanın zemin katının 50. yıl Sağlık Ocağı olarak kullanılmak üzere tahsis süresinin uzatılması ile ilgili Hukuk Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.
2- Belediyemiz mülkiyetinde yer alan Seymen Mahallesi, 1623 parsel sayılı taşınmazın, Sağlık Evi olarak kullanılmak üzere İl Sağlık Müdürlüğüne tahsis edilmesi ile ilgili Hukuk Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.
3- İlçemizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına araç tahsisi ile ilgili Hukuk Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.
4- Silivri İlçesi, Sancaktepe (eski Çanta-Fatih) Mahallesi, 208 ada 2 parsel ve 171 ada 103 parsele ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili İmar Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.
5- Belediyemiz ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında ortak hizmet projesi gerçekleştirilmesi ve bu konuda hazırlanacak protokol için Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili Hukuk Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi..
6- Silivri İlçesi, Alipaşa Mahallesi, 351 ada 4 ve 13 parsele ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili İmar Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.
7- İstanbul Üniversitesine Üniversite Yerleşkesi kurulması için mülkiyeti belediyemize ait Fener Mahallesi, eski 1907 parsel yeni 4928 sayılı taşınmaz ile ilgili yapılan protokolün ve tahsisinin iptali ile ilgili Hukuk Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.
8- İlçemiz sınırları içerisinde yaşayan lise ve dengi okullarında eğitim alan lise son sınıf öğrencileri arasında ÖSYM tarafından 2020 yılı YKS sonuçlarına göre ilk 10'a giren öğrencilerimizin ödüllendirilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.
9- İstanbul İkinci Amatör Kümede ilçemizi temsil eden Spor Kulüplerine belediyemizce yardım yapılması ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okunarak oy birliği ile kabul edildi.