Ayrılık aşamasını acıklı bir vedaya dönüştürmeyin
Çocuğum okula başlıyor eyvah ne yapacağım dediğinizi duyar gibiyim.
Çocuğum okula başlıyor eyvah ne yapacağım dediğinizi duyar gibiyim.
Endişelenmeyin, bunun için sizlere küçük tavsiyeler vereceğim. Çocuklar 2 ile 6 yaş döneminde okul ile tanışmaktadır. Çalışan ebeveynlerimiz 2 yaşında çocuklarını kreşlere göndermektedir. Çocuk ile ebeveyn arasında 3 yaşına kadar bağlanma dönemidir. Çocuğun anne ile vakit geçirmesi önemlidir. Mümkün olduğunca 3 yaşı doldurduktan sonra okula gitmesini tavsiye ederim. Çocukların okula başlaması ile yeni bir dönem başlayacaktır.
Çocuk neden okula gitmek istemez?
Bu sorunun cevabı evde çocuğa göre düzen vardır ancak okulda çocuk düzene ayak uymaktadır. Sorumluluklar, anne-babadan ilk kez ayrılma, yeni ortama girme, arkadaş edinme çocuğunuzu biraz endişelendirebilir. Çocuğunuz bu kadar endişe içerisindeyken sizin de bu duyguyu kontrol altında tutmanız önemlidir. Endişe ile dikkat ters orantılıdır. Dikkatinizi olumlu duygulara yönlendirmeniz endişe seviyenizi azaltacaktır.
Çocukların okula alışma süreci nasıl olmalıdır?
Okula başlamadan önce çocuğunuzu okul ile tanıştırın, çocuğunu hangi okulda olması gerektiğine kendisi karar versin. Öğretmen kavramını olumlu sözler ile açıklayın her zaman onu seveceğini yanında olacağını bilsin. Çocuklarınız hata yaptığında onu öğretmenle korkutmayın. Okuldan soğumasına sebep olursunuz. Öğretmen ile ilgili olumsuz yorumlarda bulunmayın. Sizin saygı ve güven duymadığınız kişilere çocuğunuz itibar etmeyecektir.
Çocuklarınızı oryantasyon sürecinde okula nasıl bırakmalısınız?
Anne- baba veya yanında kendinden yaşça büyük bir başka çocukla okula gidebilir. Ayrılık aşamasını acıklı bir vedaya dönüştürmeyin, duygusallıktan kaçının. Vedalaşmalar çabuk ve kısa tutularak ayrılıkların doğal olduğu hissettirilebilir. Çocukların alışma sürecinde süre belirtin ve net olun. ’ İlk gün ‘ veya ‘sadece öğlene kadar’ gibi net ifadeler kullanın. ‘sen alışana’ kadar gibi ifadeler çocuklarınızın alışma sürecini zorlaştırır. Çocuklarınızı bundan sonra her zaman kalkacağı saatte uyandırın. Birlikte yarım saat vakit geçirin. Acele etmeden rahat ve huzurlu hazırlanması çocukların okuldaki performansına da katkı sağlar.
Özet olarak; Okulun ilk bir ayında çocuklar okula uyum sağlamakta zorlanabilirler ve bu gayet normal bir durumdur. Bu dönemde ebeveynlerin gittikçe azalan vakitlerle okulda kalmaları, öğretmenlerin sıcak yaklaşımları çocukları destekler ve rahatlatır. Bir aylık sürenin sonucunda çocuk hala okula alışamadıysa bir uzmandan yardım almak yerinde olur.
Psikolog
Kardelen Ayşegül Özgür