Askeri Stratejist Olçar: 'Bölgesel ve geçici ittifaklar oluşturulmalı'
İsrail'in Gazze'yi aralıksız bombardımana tuttuğu savaşta ikinci hafta geride kaldı. İsrail'in bölgede hiçbir şekilde tehdit hissetmediğine vurgu yapan Askeri Stratejist Dr. Kemal Olçar, 'Uluslararası kamuoyu, ulusal kamuoyu, sivil toplum örgütleri ya da ulusüstü yapılar, BM dahil, İsrail'i bir şekilde durdurmaya muktedir değil. Bölgesel ve geçici birliktelikler, ittifaklar oluşturulmalı. Oluşturulan birliktelik İsrail'e geri adım attırabilir' diye konuştu.
İsrail’in Gazze’yi aralıksız bombardımana tuttuğu savaşta ikinci hafta geride kaldı. İsrail’in bölgede hiçbir şekilde tehdit hissetmediğine vurgu yapan Askeri Stratejist Dr. Kemal Olçar, “Uluslararası kamuoyu, ulusal kamuoyu, sivil toplum örgütleri ya da ulusüstü yapılar, BM dahil, İsrail’i bir şekilde durdurmaya muktedir değil. Bölgesel ve geçici birliktelikler, ittifaklar oluşturulmalı. Oluşturulan birliktelik İsrail’e geri adım attırabilir” diye konuştu.
“Oluşturulacak birliktelikler geri adım attırabilir”
7 Ekim’den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli sayısı 4 bin 700’e yükseldi. İsrail’in bölgede hiçbir şekilde tehdit hissetmediğini belirten Askeri Stratejist Dr. Kemal Olçar, bölgesel ve geçici birlikteliklerin ve ittifakların oluşturabileceği önerisinde bulundu. Oluşturulacak birlikteliklerin İsrail’de geri adım attırabileceğini ifade eden Olçar, “Her ne kadar bunun önünü Amerika Birleşik Devletleri tıkayabilir gibi bir görüntü ortaya çıksa da örnekleri var” dedi.
Olçar konuşmasını şöyle sürdürdü:
“1974’teki Kıbrıs harekâtını Türkiye Amerika’ya rağmen yaptı. 4 tane Suriye’nin kuzeyindeki harekâtı Türkiye yine Amerika’ya rağmen yaptı ki, 40 yıldır topraklarında terörle mücadele ediyor Amerika’nın desteklediği bir örgütle. Rusya, Ukrayna’ya müdahalesini Amerika’ya rağmen yaptı. ABD, Tayvan üzerinden Çin’i istismar etmeye kalktı Pasifik bölgesinde. Çin orada birkaç tatbikatta bulundu ve Amerika’nın sesi kesildi. Yani Amerika’ya rağmen yapılan örnekler var.”
“İttifak İsrail’i durdurabilir”
Kurulacak ittifakın, bölgedeki problemin oradan kalkması halinde dağılabileceğini de belirten Beykent Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Kemal Olçar, “Bu şekilde bir ittifaklık tipi mümkün olabilir. Yoksa NATO vari bir askeri ittifakın kurulması mümkün değil ama bir güvenlik mimarisi kurulabilir. Bu ittifak İsrail’i durdurabilir ya da bir şekilde insancıl hukuka uygun davranış noktasına getirebilir” dedi.