Silivri'de Topatan Kavunu ve Bamya Festivali
Unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkararak Silivri'de ekonomik ve sosyal hareketlilik yaratmayı amaçlayan Başkan Işıklar, 34 yıl sonra ilk kez Selimpaşa Mahallesi'nde Topatan Kavunu ve Bamya Festivali gerçekleştirdi.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ilçenin yerel değerlerini yaşatmak ve tanıtılmasını sağlamak amacıyla; yoğurt, domates, börek, ata sporumuz olan güreşler ve karpuzun ardından Topatan Kavunu ve Bamyanın da festivalini gerçekleştirdi. Tonlarca kavunun hem ücretsiz dağıtıldığı hem de ikram edildiği festivalde Selimpaşalılar gecenin ilerleyen saatlerine kadar festivali kutladı. Silivri Belediyesi Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında gerçekleşen festivalde en iyi kavun ve en iyi bamya yarışması yapıldı. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu ve İlçe Yöneticileri, CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri ve İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, İl ve ilçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, ilçe kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, dernek ve oda başkanlarının katıldığı festivale Selimpaşalılar yoğun ilgi gösterdi.
IŞIKLAR: 'BU LEZZET DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK'
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, festivalde yaptığı konuşmasında şunları söyledi; 'Burada en son 1979 yılında bir festivalin yapıldığını hatırlıyorum. İlçemizin Selimpaşa'dan, Gümüşyaka'ya kadar birçok bölgesinde tarım zenginliklerimiz önemli bir yer tutuyor. 430 km2 tarım alanına sahibiz. İstanbul'u besleyecek büyüklükte tarım alanı sadece Silivri'de var. Selimpaşa'da Kavun ve Bamya yerel değerlerimiz. Fiziki özelliğinden kaynaklanan bu lezzetin dünyanın hiçbir yerinde aynı olması mümkün değil. Sadece buraya ait, buraya özel bir lezzet ve tadın olmasının sebebi bu topraklarda gelen bir özellik. Kavun ve Bamya Selimpaşa'da, Domates Değirmenköy'de, Karpuz Kadıköy'de, Yoğurt Silivri'de. İlçemiz böyle zengin, böyle güzel özellikleri olan bir ilçe. Bu ürün zenginliğini tanıtır ve markalaştırırsak, pazara ulaşmasını kolaylaştırırsak topraklarımızın bölünmesini, parçalanmasını önler, zenginlik vesilesi haline getirebiliriz. İşte tarımın bizim için böyle bir önemi var. Geçmişte sahip olduğumuz lezzetleri, tatları korursak; geleneğimizi, göreneğimizi korumuş, tarihi hafızayı canlandırmış oluruz. Bizim sahip olduğumuz bu lezzet ve tatları unutturmaya çalışanların bir amacı var; bu milletin sahip olduğu değerleri unutturmak! Bir kavun tadı deyip geçmeyin, bir kına gecesinde giyilen kıyafet deyip geçmeyin, askere uğurlarken boynuna takılan şal deyip geçmeyin; bunlar bizi biz yapan değerler. Kültürel değerleri yok saydığınız zaman bir milletin kimliğini de elinden alabilirsiniz. Bizlere ve çocuklarımıza AVM kültürünü aşılamaya çalışanlara inat, kültürel değerlerimizi sonuna kadar koruyacağız.'
'UMUT; AYDINLIK İNSANLARIN RÜYASIDIR'
Başkan Işıklar konuşmasına şu sözlerle devam etti; 'Selimpaşa huzurun, barışın, insan sevgisinin bir simgesi haline gelecek. Bigados olan eski ismiyle tarihi zenginliğini de, hatırasını da yaşatmaya devam edeceğiz. Yakında o eski Rum okulunda bir üniversite açacağız. Türk Hava Kurumu Uzay ve Havacılık Yüksek Okulu açılacak. Çarşı meydanında bir meydan daha yapacağız. Beş tane plajımızı Selimpaşa'ya kazandırdık ama bu yetmeyecek. Yanı başınıza yüzme havuzları, spor kompleksleri olan büyük bir kompleks yapacağız. Şuna emin olun çocuklarımız çok daha güzel günler görecek. Yarınlara umutla, coşkuyla yetiştireceğiz onları. Buna en büyük desteği sizlerden gördük, bu destekle Selimpaşa hak ettiği yere gelecek ve bölgenin en önemli çekim merkezlerinden biri olacak. Bu güzellikler başladı, bu yürüyüş başladı, aydınlıklara, yarınlara gidecek olan yürüyüş durmayacak. Umut; aydınlık insanların rüyasıdır. Bizim rüyamız yarınların aydınlık rüyasıdır, cumhuriyetin bütün değerleridir. Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün çizdiği yolda yürümeye sonsuza dek devam edeceğiz.'
26 KAVUN VE 19 BAMYA ÜRETİCİSİ BİRİNCİLİK İÇİN YARIŞTI
Festivalin en çekişmeli yarışmaları En İyi Kavun ve En İyi Bamya yarışmaları oldu. 26 kavun 19 bamya üreticisinin katıldığı yarışmada kavunlar; homojenlik, çekirdek, etlilik ve aromasına göre bamyalar ise; rengine ve büyüklüğüne göre farklı birçok kategoride değerlendirmeye alındı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Belgüzar Sıradur, Vahap Sarıtaş ve Yasemin Gönenç, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Ziraat Mühendisi Bülent Atabey ve Silivri Belediyesi Silkent A.Ş Ziraat Mühendisi Gözde Göçmen'in jüri üyeliğini yaptığı yarışma büyük heyecan yarattı. Üreticilere başarılar dileyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yarışmaya katılan kavun ve bamyaları tek tek inceledi.
EN İYİ TOPATAN KAVUNUNU VE BAMYAYI ONLAR ÜRETTİ
Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu seçilen En İyi Topatan Kavunu ve En İyi Bamya Üreticilerine ödüllerini Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar sahnede takdim etti. En iyi bamya üreticilerinde dereceye girenlerin tamamı kadın olurken, en iyi topatan kavunu üretenler ise Selimpaşalı erkekler oldu. En İyi Topatan Kavunu Üreticisi birincisi İbrahim Elmaslı, ikincisi Selahattin Araç ve üçüncüsü de Serdar Demirel olurken; En İyi Bamya Üreticisi birincisi Seher Özcan, ikincisi Meryem Deniz ve üçüncüsü de Eyüp Budak oldu. Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye de çeyrek altın ve çeşitli hediyeler de verildi.
SELAMİ ŞAHİN'DEN MÜZİK ZİYAFETİ
Silivri Belediyesi Topatan Kavunu ve Bamya Festivali'nde ilk olarak sahne alan Gazeteci-Yazar Halil Erem Yerli bağlaması ve şiirleriyle geceye renk kattı. Gecenin finalinde sahne alan Selami Şahin ise Selimpaşalılar için muhteşem bir konser verdi. Kendi bestelerini ve sevilen şarkılarını seslendiren Şahin, kendisini Silivrililerle buluşturduğu için Başkan Işıklar'a teşekkür etti. Festivalde Selimpaşalı üreticilerin alana getirdiği kavunlar katılanlara ikram edildi. İkram edilen kavunların yanı sıra birçok kavun ve bamya da vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı.