Silivri'de Tarla Şenliği
Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen, ' Tarla Günü' etkinliği görkemli bir şölenle Seymen Mahallesinde gerçekleşti.
İl Tarım Müdürü Hamit Aygül'ün katılımıyla gerçekleştirilen Arpa ve Buğday Tarım Günü Etkinliği, komşu ilçelerden de yoğun ilgi görürken, Tarla günü etkinliğinde konuşan İl Tarım Müdürü Hamit Aygün, çiftçilere seslenerek, tarım topraklarını usulsüz bir şekilde tarım dışına çıkarmak isteyenlere ve meralarımızı işgal etmek isteyenlere fırsat vermemelerine yönelik urarıda bulundu.
Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından her yıl farklı bir köy veya mahallede düzenlenen ' Tarla Günü' etkinliği bu yıl Seymen Mahallesinde gerçekleştirldi. İl Tarım Müdürü Hamit Aygül'ün de katılımıyla gerçekleşen etkinliğe, çiftçilerin ve ilçe protokolünün yanı sıra, çevre ilçelerden de yoğun katıl oldu. Silivri İlçe Protokolünün ve çiftçilerin yoğun kalım sağladığını Tarla Günü şenliğinde, Silivri Ziraat Odası Başkanlığı ve bazı Çiftçi Dernekleri stant kurarak etkinliğe destek verdi. diğer yandan Tarla Günü Şenliğinde sahne alan Selimpaşa Ortaokulu Bigados Ateşi Halkoyunları Ekibi, dans gösterileriyle izleyenleri mest etti.
BENLİ; ' BUĞDAY ÇİFTÇİNİN EKMEK KAPISIDIR'
Tarla Günü etkinliğinde selamla konuşması yapan Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli; ' Trakya Tarımsal Aaraştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 4 çeşit buğday ve 2 çeşit arpa deneme ekiminin Sayın Necmettin Eren'in atarlasın da yaptık. Bugün de inşallah bu ekilen buğday ve arpanın boyunu, başağını sizlere göstereceğiz. Bu ürünlerin Araştırma Enstitüsünde geliştirilmesi de ayrıca önem arz etmektedir. yeni nesil tohumların yetiştirtmesi için 10-13 yıl gibi bir süre ve zaman istemektedir. Bu emekler de boşa gitmemektedir. İlçemizde 421 dekarlık alanda tarımsal faaliyet yürütmekteyiz. Yöremizde buğday ve arpadan alınan verim ülke ortalamasının iki katını bulmaktadır.Silivri çiftçimize geçen yıl devlet eliyle yaptığımız tarımsal destekleme yaklaşık 18 milyon lirayı bulmuş, devletimiz ve bakanlığımız çiftçimizi üretime teşvik etmeye bu yönde de devam etmiştir. Buğday harmandır, hasattır, düğündür, dernektir, çiftçimizin gelir kapısıdır. İlçemizde tarımsal faaliyetlerimizi yürütürken, buğdayın yanında gelir getirici diğer ürünleri de ekmemiz gerekiyor. Silivri Tarım Çalıştayı Sonuç Bildirgesinde aldığımız kararlardan birisi de inovatif ürünlere yönelmekti. Biz ilçe müdürlüğü olarak buğday, arpa ekimi yapmanın yanında Tineoa, Kara Buğday, Amarant ve Anason gibi inovatif, gelir elde edici ürünleri de yine tarlalarımıza ektik. Bunların da denemelerini yapıyoruz. Buğday ve tahılların yanı sıra sebze üretimini de önemsiyoruz. Bu yönde de birlik kurulması kararı alındı. Birliği kurduk ve bunun kurulma kararının konuşulması dahi 1500-2000 dekarlık sebze ekim alanının artışına neden oldu. Bu şekilde de değer ve birim alanları elde edeceğimiz gelirde fazla olmuş olmaktadır.İçe Müdürlüğümüz her zaman çiftçimizin yanındadır. Onlara yol gösterici ve bilgi paylaşımı anlamında da her zaman çiftçilerinin yanındadır. Etkinliğin ilçemize ve ülkemize bereket getirmesini diliyor, çiftçilerimizde bol bereketli bir hasat mevsimi diliyorum' dedi.
BALCIOĞLU; ÖNCELİĞİMİZ TOPRAK VE TARIM
İlçe Tarım Müdürü Kemal Benli'nin ardından etkinliğe katılan Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu kürsüye davet edildi. Tarla Günü etkinliğinde konuşma yapan Balcıoğlu; ' İlçe Tarım Müdürümüzün konuşmalarına ilaveten ben belediyemizin ilçe tarımına ve ilçe toprağına vermiş olduğu önemi belirtmek istiyorum. Bildiğiniz üzere ilçemizde ve bölgemiz de tarım ve hayvancılık, özellikle tarım önceliğimizi oluşturmaktadır. Bizler de bu önceliği fırsat bilerek, bu farkındalığı faydaya dönüştürmenin peşindeyiz. Belediyemiz özellikle göreve geldiğimiz günlerde bir slok analizi yapmıştı. Bu analizde ilçemizin ve bölgemizin zayıf ve güçlü yanları ortaya çıktı. Bunun sonucunda İstanbul'un ilçeleri arasında yüz ölçümü bakımından en büyük ikinci ilçe olduğumuzu gördük. 860 metrekarelik alanımızın 430 kilometreye yakın alanın tarım alanı oluşturmaktadır. Hal böyle olunca, belediyemiz tarafından ve yerel yönetimlerin de görevi itibariyle bunları nasıl tarlaya dönüştürebilmenin peşinde olduğumuzu yaptığımız çalışmalarla ortaya çıkardık. Gümüşyaka'da Belediye Başkanımız Sayın Özcan Işıklar tarafından 250 dönüm arazi üzerinde Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimiz 2010 yılından bu yana aralıksız bir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. Tabi ki öneciliğimiz, toprak diyoruz, tarım diyoruz. İklim ve bölge itibariyle bizler de çeşitli aromatik bitkilerin yanında sebze ve meyve üretimi yapıyoruz. Bunun yanında da arıcılık çalışmalarının da yapıldığı geniş yer bulduğu bir alana sahibiz. Amacımız burada bulunan 430 kilometrelik tarım topraklarımızın, tarım arazilerimizin korunmasına yönelik hep birlikte bir yol çizmek. Çünkü biliyoruz ki, geleceğimizi tarım oluşturuyor. İnanın ilçe olarak bu konuda çok şanslıyız. İstanbul'da çocuklarımız, gençlerimiz toprağı sadece saksıda görüyor. Bizler burada yapılan bu etkinliklerle birlikte el birliğiyle bir farkındalık oluşturduk. Önemli olan bu çalışmalara ve bu etkinliklere halkın destek vermesi. Halkın destek vermediği hiçbir çalışmanın ayakta kalması mümkün değildir. Bizler çiftçimizle, üreticimizle birlikte bu çalışmaları desteklemek zorundayız. Ve desteklediğimiz sürece ayakta kalabiliriz. Ben bu duygu ve düşüncelerle etkinliğimizin hayırlı olmasını diliyor, bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan İl Tarım Müdürümüze teşekkürlerimi sunuyorum' dedi.
AYGÜN; 'TOPRAK TÜM İNSANLARIN VAZGEÇİLMEZİDİR'
Tarla Günü Etkinliğine katılarak Silivri'li çiftçileri yalnız bırakmayan İl Tarım Müdürü Hamit Aygül'de çiftçilere seslendi. Aygün yaptığı konuşmasında; ' Silivri İlçe Tarım Müdürlüğümüz geçtiğimiz yıl yapmış olduğu çalışmalar ve bu yıl yine tarla günleri ve inavasyon çalışmalarıyla önemli faaliyetler icra ediyor. onun için huzurlarınız da kendilerine teşekkür ediyorum. Çünkü bir şey yapmanız, yada üretmeniz toplum tarafından bilindiği müddetçe anlamlıdır. Eğer altın bile üretiyorsanız ve kimsenin bundan haberi yoksa bunun bir değeri, bir kıymeti yoktur. Tabi Tarımsal Araştırma Enstitümüz de çalışmalarıyla şaha katlı. Buğday ve arpa çeşitlerini geliştiriyor. Bu geliştirilen çeşitlerin ortak özelliği yüksek verimli olmasıdır. Mevcut çeşitlerimize göre daha yüksek verimli olması birim alnında çiftçimizin elde ettiği geliri kısa sürede daha yüksek seviyeye ulaştırmasıdır. Ben çiftçilerimize de sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Tarım ve toprak tüm insanların vazgeçilmezidir. Günümüzde gıda sektörü, tarım sektörü artık stratejik bir sektör. Amerika'sı, Almanya'sı,Rusya'sı, Çin'i sadece teknolojik ürünler üretmiyor artık. Tarım alanlarında ki verimliliğini, ürün çeşitliliğini, üretilen toplan hasılayı da arttırmanın gayreti içerisindedirler. Belki önümüzde ki asırda dünyanın en önemli kuruluşları tarımsal kuruluşlar, yada şirketler olacaktır. Çünkü dünya nüfusu sürekli artıyor, ihtiyaç artıyor. Ama toprak sabit. Hatta topraklarımız azalıyor. Bizim İl Müdürlüğü olarak görevimiz de tarımsal topraklarımızı korumak. Buradan sayın çiftçilerimize de seslenmek istiyorum. Bir kurum bu koruma işlemini tek başına yapamayabilir. Siz değerli çiftçilerimizden destek bekliyoruz. Biliyorsunuz ki tarım topraklarını usulsüz bir şekilde tarım dışına çıkarmak isteyenler, meraları işgal etmek isteyenler zaman zaman çıkıyor. Bunlara imkan ve fırsat vermememiz lazım' dedi.
DR. SÜZER ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Tarla Günü etkinliğinde yapılan konuşmaların ardından, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Sami Süzer, davetlilere buğday ve arpa tarlalarını gezdirerek, ürünler hakkında bildi verdi. Davetlilerin tarla gezisiyle birlikte 1 arpa 3'de buğday tarlasında temsilen biçim işlemi yapıldı. Tarla günü etkinliğinde davetlilere çeşitli ikramlarda da bulunuldu.
Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından her yıl farklı bir köy veya mahallede düzenlenen ' Tarla Günü' etkinliği bu yıl Seymen Mahallesinde gerçekleştirldi. İl Tarım Müdürü Hamit Aygül'ün de katılımıyla gerçekleşen etkinliğe, çiftçilerin ve ilçe protokolünün yanı sıra, çevre ilçelerden de yoğun katıl oldu. Silivri İlçe Protokolünün ve çiftçilerin yoğun kalım sağladığını Tarla Günü şenliğinde, Silivri Ziraat Odası Başkanlığı ve bazı Çiftçi Dernekleri stant kurarak etkinliğe destek verdi. diğer yandan Tarla Günü Şenliğinde sahne alan Selimpaşa Ortaokulu Bigados Ateşi Halkoyunları Ekibi, dans gösterileriyle izleyenleri mest etti.
BENLİ; ' BUĞDAY ÇİFTÇİNİN EKMEK KAPISIDIR'
Tarla Günü etkinliğinde selamla konuşması yapan Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli; ' Trakya Tarımsal Aaraştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 4 çeşit buğday ve 2 çeşit arpa deneme ekiminin Sayın Necmettin Eren'in atarlasın da yaptık. Bugün de inşallah bu ekilen buğday ve arpanın boyunu, başağını sizlere göstereceğiz. Bu ürünlerin Araştırma Enstitüsünde geliştirilmesi de ayrıca önem arz etmektedir. yeni nesil tohumların yetiştirtmesi için 10-13 yıl gibi bir süre ve zaman istemektedir. Bu emekler de boşa gitmemektedir. İlçemizde 421 dekarlık alanda tarımsal faaliyet yürütmekteyiz. Yöremizde buğday ve arpadan alınan verim ülke ortalamasının iki katını bulmaktadır.Silivri çiftçimize geçen yıl devlet eliyle yaptığımız tarımsal destekleme yaklaşık 18 milyon lirayı bulmuş, devletimiz ve bakanlığımız çiftçimizi üretime teşvik etmeye bu yönde de devam etmiştir. Buğday harmandır, hasattır, düğündür, dernektir, çiftçimizin gelir kapısıdır. İlçemizde tarımsal faaliyetlerimizi yürütürken, buğdayın yanında gelir getirici diğer ürünleri de ekmemiz gerekiyor. Silivri Tarım Çalıştayı Sonuç Bildirgesinde aldığımız kararlardan birisi de inovatif ürünlere yönelmekti. Biz ilçe müdürlüğü olarak buğday, arpa ekimi yapmanın yanında Tineoa, Kara Buğday, Amarant ve Anason gibi inovatif, gelir elde edici ürünleri de yine tarlalarımıza ektik. Bunların da denemelerini yapıyoruz. Buğday ve tahılların yanı sıra sebze üretimini de önemsiyoruz. Bu yönde de birlik kurulması kararı alındı. Birliği kurduk ve bunun kurulma kararının konuşulması dahi 1500-2000 dekarlık sebze ekim alanının artışına neden oldu. Bu şekilde de değer ve birim alanları elde edeceğimiz gelirde fazla olmuş olmaktadır.İçe Müdürlüğümüz her zaman çiftçimizin yanındadır. Onlara yol gösterici ve bilgi paylaşımı anlamında da her zaman çiftçilerinin yanındadır. Etkinliğin ilçemize ve ülkemize bereket getirmesini diliyor, çiftçilerimizde bol bereketli bir hasat mevsimi diliyorum' dedi.
BALCIOĞLU; ÖNCELİĞİMİZ TOPRAK VE TARIM
İlçe Tarım Müdürü Kemal Benli'nin ardından etkinliğe katılan Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu kürsüye davet edildi. Tarla Günü etkinliğinde konuşma yapan Balcıoğlu; ' İlçe Tarım Müdürümüzün konuşmalarına ilaveten ben belediyemizin ilçe tarımına ve ilçe toprağına vermiş olduğu önemi belirtmek istiyorum. Bildiğiniz üzere ilçemizde ve bölgemiz de tarım ve hayvancılık, özellikle tarım önceliğimizi oluşturmaktadır. Bizler de bu önceliği fırsat bilerek, bu farkındalığı faydaya dönüştürmenin peşindeyiz. Belediyemiz özellikle göreve geldiğimiz günlerde bir slok analizi yapmıştı. Bu analizde ilçemizin ve bölgemizin zayıf ve güçlü yanları ortaya çıktı. Bunun sonucunda İstanbul'un ilçeleri arasında yüz ölçümü bakımından en büyük ikinci ilçe olduğumuzu gördük. 860 metrekarelik alanımızın 430 kilometreye yakın alanın tarım alanı oluşturmaktadır. Hal böyle olunca, belediyemiz tarafından ve yerel yönetimlerin de görevi itibariyle bunları nasıl tarlaya dönüştürebilmenin peşinde olduğumuzu yaptığımız çalışmalarla ortaya çıkardık. Gümüşyaka'da Belediye Başkanımız Sayın Özcan Işıklar tarafından 250 dönüm arazi üzerinde Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimiz 2010 yılından bu yana aralıksız bir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. Tabi ki öneciliğimiz, toprak diyoruz, tarım diyoruz. İklim ve bölge itibariyle bizler de çeşitli aromatik bitkilerin yanında sebze ve meyve üretimi yapıyoruz. Bunun yanında da arıcılık çalışmalarının da yapıldığı geniş yer bulduğu bir alana sahibiz. Amacımız burada bulunan 430 kilometrelik tarım topraklarımızın, tarım arazilerimizin korunmasına yönelik hep birlikte bir yol çizmek. Çünkü biliyoruz ki, geleceğimizi tarım oluşturuyor. İnanın ilçe olarak bu konuda çok şanslıyız. İstanbul'da çocuklarımız, gençlerimiz toprağı sadece saksıda görüyor. Bizler burada yapılan bu etkinliklerle birlikte el birliğiyle bir farkındalık oluşturduk. Önemli olan bu çalışmalara ve bu etkinliklere halkın destek vermesi. Halkın destek vermediği hiçbir çalışmanın ayakta kalması mümkün değildir. Bizler çiftçimizle, üreticimizle birlikte bu çalışmaları desteklemek zorundayız. Ve desteklediğimiz sürece ayakta kalabiliriz. Ben bu duygu ve düşüncelerle etkinliğimizin hayırlı olmasını diliyor, bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan İl Tarım Müdürümüze teşekkürlerimi sunuyorum' dedi.
AYGÜN; 'TOPRAK TÜM İNSANLARIN VAZGEÇİLMEZİDİR'
Tarla Günü Etkinliğine katılarak Silivri'li çiftçileri yalnız bırakmayan İl Tarım Müdürü Hamit Aygül'de çiftçilere seslendi. Aygün yaptığı konuşmasında; ' Silivri İlçe Tarım Müdürlüğümüz geçtiğimiz yıl yapmış olduğu çalışmalar ve bu yıl yine tarla günleri ve inavasyon çalışmalarıyla önemli faaliyetler icra ediyor. onun için huzurlarınız da kendilerine teşekkür ediyorum. Çünkü bir şey yapmanız, yada üretmeniz toplum tarafından bilindiği müddetçe anlamlıdır. Eğer altın bile üretiyorsanız ve kimsenin bundan haberi yoksa bunun bir değeri, bir kıymeti yoktur. Tabi Tarımsal Araştırma Enstitümüz de çalışmalarıyla şaha katlı. Buğday ve arpa çeşitlerini geliştiriyor. Bu geliştirilen çeşitlerin ortak özelliği yüksek verimli olmasıdır. Mevcut çeşitlerimize göre daha yüksek verimli olması birim alnında çiftçimizin elde ettiği geliri kısa sürede daha yüksek seviyeye ulaştırmasıdır. Ben çiftçilerimize de sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Tarım ve toprak tüm insanların vazgeçilmezidir. Günümüzde gıda sektörü, tarım sektörü artık stratejik bir sektör. Amerika'sı, Almanya'sı,Rusya'sı, Çin'i sadece teknolojik ürünler üretmiyor artık. Tarım alanlarında ki verimliliğini, ürün çeşitliliğini, üretilen toplan hasılayı da arttırmanın gayreti içerisindedirler. Belki önümüzde ki asırda dünyanın en önemli kuruluşları tarımsal kuruluşlar, yada şirketler olacaktır. Çünkü dünya nüfusu sürekli artıyor, ihtiyaç artıyor. Ama toprak sabit. Hatta topraklarımız azalıyor. Bizim İl Müdürlüğü olarak görevimiz de tarımsal topraklarımızı korumak. Buradan sayın çiftçilerimize de seslenmek istiyorum. Bir kurum bu koruma işlemini tek başına yapamayabilir. Siz değerli çiftçilerimizden destek bekliyoruz. Biliyorsunuz ki tarım topraklarını usulsüz bir şekilde tarım dışına çıkarmak isteyenler, meraları işgal etmek isteyenler zaman zaman çıkıyor. Bunlara imkan ve fırsat vermememiz lazım' dedi.
DR. SÜZER ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Tarla Günü etkinliğinde yapılan konuşmaların ardından, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Sami Süzer, davetlilere buğday ve arpa tarlalarını gezdirerek, ürünler hakkında bildi verdi. Davetlilerin tarla gezisiyle birlikte 1 arpa 3'de buğday tarlasında temsilen biçim işlemi yapıldı. Tarla günü etkinliğinde davetlilere çeşitli ikramlarda da bulunuldu.