Silivri'de Nevruz Bayramı coşkuyla kutlandı

Kavaklı ilk okulu tarafından Nevruz Bayramı Kutlama Programı düzenlendi.

TAKİP ET

Okul konferans salonunda gerçekleştirilen programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Şube müdürü Erdal Aslan, Silivri Belediyesi Kültür Müdürü Meral Türkmen Terlikçi, AK Parti ilçe yönetim kurulu üyeleri, Belediye Meclis üyeleri Filiz Güler, Mutlu Bozoğlu, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Okul müdürleri, siyasi parti ve STK üyeleri, veliler ve Kavaklı sakinleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Okul müdür ü Alpay Yavuz yaptı. 'Sizleri okulumuzda görev yapan 37 öğretmen arkadaşımız, 7 personelimiz, 530 öğrencimiz ve her zaman yanımızda olarak desteklerini esirgemeyen velilerimiz adına, yani Kavaklı Ailesi adına sevgi ile selamlıyorum. Böylesine anlamlı bir haftanın kutlama programının sorumluluğunu da okuluma veren başka İlçe Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere, Şube Müdürlerimize şükranlarımı arz ediyorum' diyerek başlayan Yavuz 'İstiklalini her şeyin üstünde tutan, güçlü ve cesur olan Türk insanı, Orta Asya'dan çıktıktan sonra dünyanın çeşitli bölgelerine göç ederek sömürgeci olmayan, gittikleri yerlere barış ve huzur getiren devletler kurmuştur. Türkçe, çeşitli coğrafyalarda ve birden fazla devlet kuran tek millettir. Günümüzde dünya üzerinde yarım milyar civarın da Türk nüfusu, bağımsız ve Özerk Cumhuriyetler kurarak veya başka cumhuriyetlerin çatısı altında topluluklar halinde yaşamaktadır. Yarım milyar nüfus büyük bir güçtür ve birlik olmak zorundadır. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de bu gücü çekemeyen devletlerin saldırıları devam etmektedir. Yine geçmişte Çanakkale'de, Kurtuluş savaşında olduğu gibi bugün de milletimiz kenetlenerek Afrin'de bu saldırılara karşı savunma hakkını kullanmaktadır. Afrin'de ki kahraman Mehmetçiğimize Kavaklıdan selam olsun. Alla yardımcıları olsun. Bugün 21 Mart tarihi Türk dünyası için baharın gelişini simgelemektedir. Türk tarihindeki yüzyıllardır, Yeni gün, Yeni kün, Çağan, Nevruz gibi isimlerle ve değişik geleneklerle baharın gelişi kutlanmaktadır. Baharın gelişinin insanlara mutluluk huzur getirdiğine inanmakla birlikte, insanlar arasında birlik ve beraberliği simgeleyen yumurta tokuşturma gibi gelenekler günümüzde dahi yaşatılmaktadır. 21 Mart Tarihi,90'lı yılların başında bağımsızlıklarının ve özerkliklerini ilan eden Türk Cumhuriyetlerinde, ''Bahar Bayramı'' ve '' Ergenekon'dan Çıkış Bayramı'' resmi bayram olarak kutlanmaktadır. Bahar Bayramınız kutlu olsun. Konuşmamın sonunda gerçek dostlar kromozom saymaz. Down sendromu tedavi edilen bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Onlara da fırsat verelim diyerek 21 Mart Dünya Down Sendromu farkındalık gününü hatırlatmak istiyorum. Son olarak, Bu okulda eğitim lideri olarak görev yaptığım 13 yıl boyunca' 'haydi'' diyerek çağırdığımızda, sorgusuz sualsiz koşarak bizlere destek veren, okulumuzun ilçemizde adından söz ettiren bir okul haline gelmesinde büyük rolü bulunan ve b u etkinliğimizde de yanımızda olan kıymetli velilerimize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum' dedi.

Programın ikinci konuşmacısı Silivri Belediyesi Kültür Müdürü Meral Türkmen Terlikçi oldu. Terlikçi 'Sizleri Şahsım ve Belediye Başkanımız Sn. Özcan Işıklar adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum' diyerek başladığı konuşmasında 'Nevruz bayramı dünya coğrafyasında birçok farklı kültürdeki topluluklar tarafından kutlanan, ancak biz Türklerin ilk anayurdu olan Orta Asya'dan doğarak, Balkanlara, Mezopotamya'ya, Arap yarımadasına dek uzanan ve baharın tazeliğini, toprağın bereketini ve yenilenen umutları simgeleyen bayramdır.

Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan toprağı '' ana'' olarak vasıflandıran Türk'ün düşünce sisteminde ise ''Baharın Gelişi'' önemli bir yere sahiptir. Nevruz, yani ''Yeni Gün '' adını taşıyan bahara bayramı ile doğada yaşanan hareketlilik, ortaya çıkan renk şöleni, bir bütünü oluşturan farklılıkların gözler önüne serdiği manzara, insan ruhunun tabiattaki uyanışıyla birlikte, çeşitliliklerin toplumsal hayata kattığı zenginliği de temsil etmektedir. Bu kültürel mirasa doğru anlamıyla sahip çıkmak Doğa ananın bereketini ve zenginliğini koruyarak gelecek nesillere aktarmakta hepimizin görevidir. Başkanım ve beraberindeki heyetinde bu güzel programda bulunamayışı aslında tam olarak bu kültürel mirasa sahip çıkma çabasına hizmet eden bir ziyaret programından kaynaklıdır. Bölgemizin tarımsal zenginliklerinin korunarak bilimin ışığında, çağdaş muasır devletlere ulaşmak konusunda bir aracı olarak Trakya'da kurulacak gıda, tarım ve hayvancılığı geliştirme merkezi ile tarım gıda teknolojileri fakültesinin kurulmasına yönelik Başkent üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi ile görüşmeye gitmiş olduğunu, özürlerinin kabulüyle ifade etmek isterim. Nevruzun içerdiği güçlü anlamlarla sevgiyle, dostluğa ve berekete vesile olması dileklerimle bahar bayramınızı kutluyorum' şeklinde konuştu.

Programın son konuşmasını İlçe milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay gerçekleştirdi.

'Kültürümüz bizim düşünüş ve yaşayış biçimimizdir, maddi ve manevi özelliklerimizin ve hassasiyetlerimizin bütünüdür' diyerek konuşmasını yapan Ay 'Türk Dünyası ve Topluluklarının kültürü dediğimiz şey bizim kimliğimizdir. Bizi başka toplumlardan ayıran ve geleceğimizin inşasında da temel taş olan değerlerimizdir. Gelenekler, görenekler, inanışlar, töreler, bayramlar gibi milletleri meydana getiren bu temel değerler, milli kültürü oluşturmada önemli bir yere sahiptir. Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, ortak geçmişini ve kültürünü yaşatan bu değerli günlerimizde birlik olmanın ruhunu genç nesillere aktarma fırsatı buluyoruz. Büyük kültür mirasımızın yaşatılması yüksek medeniyet hedefimizin vazgeçilmezidir. İnsanın geçmişini öğrenmesinde, gününü yaşamasında, geleceğine yön vermesinde, kişiliğini kazanmasında bu miras temel oluşturur. Milli ve manevi değerlerinden aldığı güçle ortak kültürüne sahip çıkan milletler bu temelin üzerine medeniyetlerini yükseltirler. Aksi halde kültüründen uzaklaşan, milli, manevi ruhu yaşatamayan milletlerde düşünce, bilim ve sanat alanlarında çöküntü başlar.Türk Dünyası ve Topluluklarının kültür birliğini yaşatmak hepimizin sorumluluğudur. 'Birlik ve beraberlikte kuvvet, ayrılıkta, sıkıntı ve felaket vardır.' (II. Abdülhamid), İnsanlar birbirine yardımdan el çektikleri gün insanlık yok olur. Karşılıklı dayanışma olmazsa toplumlar olmaz. (Walter SCOTT ) Bu duygu ve düşüncelerle çocuklarımızın birlik ve barış içinde atalarının mirasına sahip çıkarak geleceğe emin adımlarla yürümelerini diliyorum. Programın hazırlanmasında emeği geçen öğrenci, öğretmen, okul idaresi ve velilerimize çok teşekkür ediyorum' şeklinde yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından program öğrencilerin şiir ve gösterileri ile devam etti. Çeşitli yaraşmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi. Katılımcılar daha sonra geleneksel Örste demir döverek yumurta tokuşturdular. Nevruz pilavı yenmesinin ardından program son buldu.

Bakmadan Geçme