Silivri Tarım Fuarı Başladı

Bu yıl 3.sü gerçekleşen Silivri Belediyesi Tarım Fuarı, Türkiye'nin önde gelen traktör, tarım alet ve ekipmanları, gübre ve tohum üreticisi firmaları Silivrili üreticilerle buluşturdu.

TAKİP ET
 Silivri Belediyesi tarım festivallerinin yanı sıra bu yıl üçüncüsü düzenlenen Tarım Fuarı'na da ilgi yoğundu. Diğer yıllar olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin önde gelen traktör, tarım alet ve ekipmanları, gübre ve tohum üreticisi firmaları Silivrili üreticilerle buluştu. Tarihi Mimarsinan Köprüsü yanında oluşturulan fuar alanına çevre il ve ilçelerden üreticiler de yoğun ilgi gösterdi. Fuarın açılışına Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil ve İlçe Yönetimi, Silivri Belediye Meclis Üyeleri, Silivri İlçe Tarım Müdürü Kemal Benli, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, Belediye Başkan Yardımcıları, ilçe kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, oda başkanları, spor kulübü başkanları, Silivrili muhtarlar ve üreticiler katıldı. Gerçekleşen açılış konuşmalarının ardından ilçe protokol üyeleri açılan stantları ziyaret ederek ürünler hakkında bilgi aldı. 

ORAL: 'ÇİFTÇİLERİMİZ İÇİN YAPTIKLARINIZA ŞÜKRAN BORÇLUYUM'

Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi; 'Silivri Belediyesi'nin katkı ve destekleri ile bugün 3.sü kurulan Silivri Tarım Fuarı'nın tüm tarım paydaşlarına katkı sağlamasını diliyorum. Seçildiği günden beri tarıma ve tarımsal üretime büyük destek veren yaptığı tarımsal faaliyetler ve projeler ile Türkiye'ye örnek olan belediye başkanımız göreve geldiği günden bu yana tarım konusundaki hassasiyetleri ve Silivri'nin tarım faaliyetlerini ortaya çıkaran Kaymakamımız Silivri için bir şanstır. Ben bilgiye, yeniliğe, değişime, ortak çalışmaya, başarmaya duyarlı bir örgütün yöneticisiyim. Çiftçi arkadaşlarım adına size yaptıklarınız için teşekkür ve şükran borçluyum.' 

GÜRSU: 'TEK AMACIMIZ ÇİFTÇİMİZE SAHİP ÇIKMAK'

Silivrili üreticilere Gümüşyaka'da bulunan Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'ni görmeleri konusunda ricada bulunan Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu: 'İlçemizde tarım denince gerçekten her zaman gururla söylediğimiz, paylaştığımız bir nokta var. Saygıdeğer belediye başkanımız Özcan Işıklar'ın çok büyük desteğini alarak, tüm tarım kuruluşlarına hiçbir küslük olmadan sadece ve sadece tarıma hizmet, çiftçimize hizmet etmek için elinden gelen her şeyi yapmaktalar. Teknolojik gelişmeleri her şekilde ilçemize kazandırmak için mücadele ediyoruz. Bugünde 3.sünü kutladığımız Tarım Fuarı bizim için, çiftçimiz için teknoloji ile buluşma ve kaliteli ürünleri görme, tohumlara ulaşma, ekipmanların bulunduğu çok güzel bir ortam. Sağ olsun Başkanımız tarım dendiğinde hiçbir sözümüzü esirgemiyor. İlçemizde her türlü ürün yetiştiriliyor. Pazarlama konusunda da hiçbir sıkıntımız yok ama biz Silivri Belediyesi'nin yapmış olduğu uygulamalarda, yetiştirmiş olduğu yeni ürünleri de çiftçilerimize bir an önce kullanımını, ekimini ve pazarlama konusundaki işlemlerini yapmamız gerekiyor. Bunu da ilçedeki tarımda faaliyet veren tüm kurum ve kuruluşlar olarak, tarıma gönül veren herkesten rica ediyorum; ürünlerin şekillerini değiştirmemiz lazım. Sadece hububat ve yağlıkla olmadığını ilçe belediye başkanımızın yapmış olduğu tarım çalışmalarında, bölgemizdeki yetişen ürünlerinde de değişiklik istendiğini hepimiz görüyoruz. Girdi maliyetlerinin yüksekliği bizleri çok zorluyor. Çiftçimize alternatif ürün arayışı gerektiriyor. Bunun için de en güzel çalışmaları, en güzel örnekleri üniversite ile birlikte ilçe belediyemizin uyguladığı Gümüşyaka'daki alanı tüm çiftçilerimizin gidip görmesi gerekiyor. Oradaki değerlendirmeleri, kendi topraklarına nasıl uygulayabileceklerini incelemelerini tüm bölge üreticilerimizden rica ediyorum. Türkiye'de ben tahmin etmiyorum ki ilçe belediyesiyle böyle iç içe çalışan bir Ziraat Odası olsun. Biz belediye başkanımızla ve Silkent işbirliği ile Toprak Tahlil Laboratuvarı açtık. Amacımız belli; çiftçimize sahip çıkmak! Onunla her gününde, sofrasında, işinde ortak olmak, onu hakkettiği yere getirebilmek için teknolojinin en iyisini onlara sunmak. Bunun için de ilçe belediye başkanımıza, sayın kaymakamımıza ve tüm dairelerimize, çalışan memur, amir hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah nice Tarım Fuarında buluşuruz' şeklinde konuştu.

 

BENLİ: 'IŞIKLAR TARIMA DESTEK VEREN SAYILI BAŞKANLARDAN BİRİ..'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Silivri İlçe Müdürü Kemal Benli, 9 Eylül'de gerçekleşecek Silivri Tarım Çalıştayı'na dikkat çektiği konuşmasında: 'İlçemiz İstanbul'un Trakya'ya açılan kapısı durumunda. Belediye başkanımızın tabiriyle Silivrimizin gerçekten Allah vergisi bir toprak yapısı var; ne ekerseniz onu biçeceğiniz en kaliteli toprak. Bu topraklarımızı koruyacağız. Burada tarımın yapılmasına devam edeceğiz. Biz 421 bin dekarlık alanda tarımsal ürün üretiyoruz. Bu ürettiğimiz ürünler hububat, ay çiçeği, yağlı tohumlar üzerinde yoğunlaştı. Biz bunu inovatif ürünlere çevirmeyi arzu ediyoruz. Artık tarım master planlarımızı oluşturup, yeni yeni inovatif ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Sayın belediye başkanımız ile birlikte yeni bir projeye odaklanmış durumdayız. Bize verdiği destek gerçekten çok büyük. Kendisi belirli sayıda tarıma destek veren belediye başkanlarından.. Silivri'nin tarımını yönlendirebileceğimiz, yeni bir vizyon ekleyebileceğimiz bir Silivri Tarım Çalıştayı gerçekleştireceğiz. 9 Eylül'de Silivri Tarım Çalıştayı gerçekleşecek, buradan bütün çiftçilerimizi de davet ediyorum. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan 2000 çiftçimiz var ama normalde 5000'e yakın üyemiz var. Biz herkesin üye olmasını, toprak analizlerinin yapılmasını, mazot, gübre ve toprak analizi desteklerini almalarını istiyoruz. Hayvancılık ile ilgili destek alan çiftçilerimizin de burada yeni teknolojileri görmesini, onları işletmelerine uygulamaları açısından Tarım Fuarını benimsiyoruz. Bu vesile ile Tarım Fuarının hayırlı olmasını temenni ediyorum' dedi.

 

IŞIKLAR: 'TARIM İLÇEMİZDE BÖLGESEL KALKINMA ARACI HALİNE GELECEK'

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ilçede tarıma yönelik yapılan çalışmalar ve tarımın önemini belirten konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 'Silivri'nin tarım geleceğine, tarımsal verilerin ve envanterin konuşulacağı, ileriye dönük neler yapılabilir? Mevcut durum ve çıkış yolu nedir? Nasıl bir inovasyon yaparak tarımı gelir getiren, farklılıklar yaparak kalıcı üstünlükler sağlayan bir duruma getirebiliriz? İlk defa bir Tarım Çalıştayı yapacağız. Tüm konuşmalar ve toplantı değerlendirmeleri, bir belge olarak tarihi geçecek. Biz İstanbul'un yakın çevresinde bulunan, göç baskısı altında, betonlaşma ve yağmalanmaya karşı, Allah vergisi bu zenginliğimizi, tarımı korumak, geliştirmek ve gelire tahvil etmek, bir kalkınma aracı haline getirmek ve geleceğe taşıyacağız. Bu çalışmanın diğer ilçelerde de yapılmasını sağlayacağız. Tarımı, bölgesel kalkınma aracı haline getirip, refahı, zenginliği eşitleyerek, adaletli bir şekilde dağıtarak, istihdam yaratarak ve üreterek yaşatacağız. Üretici, üzerinden bir nimet elde ederse ve bunun sonsuza kadar artarak devam edeceği bir zenginlik aracı haline geldiğini görürse; o toprağı satmaz! O toprağı kaçak yapılaşmalar, günübirlik işler ve küçük rantlara kurban etmez.

 

TARIMI KENDİ ELLERİMİZLE YOK EDİYORUZ

On binlerce ürünün mahreci, ana vatanı Türkiye'dir. 15-20 yıldır dışarıya bağımlı hale gelen hibrit tohumla yılda 1 Milyar Dolar parayı bir karış toprağı olmayan İsrail'in Adana'da bugün sebze, meyve satıyor olmasının içimizi acıtması gerekir. Kendi genlerimizi, fidemizi, tohumumuzu ve tarımsal zenginliğimizi, bu topraklar üzerinden bütün dünyaya yetecek bir yatırım tarım geliri yaratabilecekken, türler oluşturabilecekken ve bunları da katma değeri yüksek hale getirip ve satabilecekken, biz tarımı yok ediyoruz…!  Namık Kemal Üniversitesi'ne huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Silivri'de tarımın bilimle, akılla yapılıyor olmasının en güzel örneklerini verdiler. Şimdi de Bezmialem Üniversitesi'nden fitoterapi uzmanı bir dostumuzla beraber ortak bir çalışma yapacağız. Türkiye tarım ülkesi olmasına rağmen 6 ay öncesine kadar ilaçlarda ve sanayide kullanılan şeker ekstratını dışardan satın alan bir ülke! Dünyanın 2. veya 3. büyük bal üreticisi bal ekstratını yine dışarıdan İngiltere'den alıyor.. Çok daha acı bir şey var; Isparta gül bölgesi, gül suyuna konulan ekstrat dahi yurt dışından geliyor, ithal! Burada üretemiyoruz.. Biz şuana kadar teknolojideki üretimi kaçırdık. Türkiye'nin % 85'inin ekilebilir bir alan olarak tarımda yapabileceğine inanmak zorundayız!

 

TARIM ÇALIŞTAYI BİR MİLAT OLACAK

Ürünleri üretirsiniz ama pazara ulaştırmak en önemlisi! Her şeyin özünde teknoloji ve bilgi var; bunu üretime katarak katma değeri yüksek ürünler sağlamak, girdisi az kazancı yüksek bir refah aracı haline getirerek pazara ulaştırmak hedefindeyiz. Biz 250 dönümlük arazimizde yüksek lisans ve doktora tezlerinin hazırlanabileceği derecede gelişmiş bir alanı yarattık. Daha yapacak çok işimiz var.  Bunu yapmak içinde bilgiyle, fikirle, akılla hareket etmenin ve bunu bir bilim yuvasıyla birlikte birleştirmenin gereğini vurguluyoruz. Bir Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi'ne taşımak istiyoruz. Tarım Çalıştayı'nın çok kapsamlı ve ses getirecek bir etkinlik olacağına inanıyorum. 8 Eylül bir milat olacak. Bu işe merak duyan, emek veren herkesin katılmasını, dinlemesini ve faydalanmasını, bilgisini, birikimini oraya aktarmasını istiyorum. Her yıl mümkünse belli periyodik aralıklarla da bu çalıştayları yaparak geliştireceğiz.

 

TÜM KURUMLARA İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMALARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Ziraat Odası'nın çok güzel bir sözünü hatırlıyorum; vatan, ekmek, hürriyet! işte bu üçü de tarımda var. Aşık Veysel'in şiiri gibi 'Karnın yardım kazma ile bel ile, Yüzün yırttım tırnak ile el ile, Yine beni karşıladı gül ile…' Toprağın önemini vurgulamak ve fuarın devamı konusunda yapılan bütün emeklere, kuruluşuna, bundan sonraki çabalarına Önder Çiftçi Dernek Başkanımıza, Ziraat Odası Başkanımıza, İlçe Tarım Müdürümüze bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bir borcu ödüyorsunuz, bu millet bunu hatırlayacaktır. Bu topraklara sahip çıkmanın ne anlama geldiğini biz bileceğiz, gelecek nesillere aktaracağız. Aktarmak gelişmektir ve böyle geliştireceğiz. Hepinize teşekkür ediyorum; sağ olun, var olun.'

 

ARICILAR BİRLİĞİ IŞIKLAR'A TEŞEKKÜR ETTİ

İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı Yalçın Sezer, ilçede arıcılık ve bal üreticiliği çalışmaları ve eğitimleri başlatan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a, arıcılığın yaşatılmasına adına verdiği katkılar için arı peteği şeklinde hazırlatılan teşekkür şiltini takdim etti.

 

BÖLGENİN TARIM ÜRÜNLERİ FUARDA YER ALDI

Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Silivri Tarım Kredi Kooperatifi, Silivri Ziraat Odası, Silivri Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği, Trakya Birlik (Yağlı Tohumlar), Bal Üreticileri Birliği'nin de katılımıyla gerçekleşen fuarda yöresel tarım ürünleri de sergilendi. Bölgemiz üreticileri de fuarda yer aldı. Türkiye'nin önde gelen traktör, zirai alet ve ekipman firmaları, gübre ve tohum firmaları, fidan üreticileri, zirai ilaç firmaları, arı ve arı ürünleri üreticileri olmak üzere fuara 50'yi aşkın firma katıldı.

 

SİLİVRİ BELEDİYESİ STANDI FUARDA YERİNİ ALDI

Fuarda Silivri Belediyesi standı yoğun ilgi gördü. Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'nde üretilen ürünlerin yer aldığı stantta; Karabuğday, Enginar, Çilek, Kudret Narı, Adaçayı, Melisa, İstanbul Kekiği, İzmir Kekiği, Fesleğen, Reyhan, Lavanta, Aynısefa, Biberiye, Nane ve Tıbbi Nane ile sergilenerek çiftçiye üretim teknikleri ve aşamaları hakkında bilgiler veriliyor. Stantta belediye yetkilileri tarafından geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Arıcılık faaliyetleri hakkında da bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

Bakmadan Geçme