Sigarayı bırakmak isteyenlere oruç fırsatı
Türkiye'de her yıl 100 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sigaradan kurtulmak isteyenler için Ramazan ayı iyi bir fırsat olarak görülüyor
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın içerdiği 4 binden fazla zehirli kimyasal madde, insan sağlığı üzerine yaptığı öldürücü etkiler nedeniyle en önemli halk sağlığı sorunlarının başında yer aldığını belirtti.
Sigaranın insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkisinin yanı sıra Türkiye ekonomisine yılda 50 milyar dolar zarar verdiğini dile getiren Hıdır, dünyada 1,3 milyar kişinin sigara içtiğinin tahmin edildiğini, önlem alınmaması halinde bu sayının 2025'de 1,7 milyarı aşacağını, sigara bağımlılarının yüzde 84'ünün gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını anlattı.
Sigara tüketiminin son 20 yılda yüzde 80 arttığı Türkiye'de, sigaraya bağlı hastalıklardan 2005 yılında 100 bin kişi hayatını kaybederken gerekli tedbir alınmadığı takdirde bu sayının 2030 yılına kadar 240 bin kişiye yükseleceğinin tahmin edildiğini kaydeden Hıdır, 'Ülkemizde sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara içimi bir bağımlılık sorunudur ve nikotin en yüksek bağımlılık yapıcı maddedir' dedi.
Türkiye'nin tütün tüketiminde dünyada 8. Avrupa ülkeleri arasında 3. sırada yer aldığı, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedip 40 bin kişiye de akciğer kanseri tanısı konduğu bilgisini veren Hıdır, şöyle konuştu:
'Akciğer kanserinin yüzde 95'inin nedeni sigaradır. Türkiye'de 2020'de kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesiyle ilgili mücadele her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Sigara kullanımı ile mücadelede 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun'da yapılan değişikliklerin Yürürlüğe girmesi ve kapalı alanlarda sigara içimi yasaklanması büyük önem taşımaktadır.
Sigara sorunu, Türkiye'nin en önemil ve en acil çözüm bekleyen sağlık sorunlarından biridir. Son 20 yıla bakıldığında gelişmiş ülkelerde sigara karşıtı kampanyaların etkisiyle sigara tüketimi azalırken, ülkemizde tüketim giderek artmış bulunmaktadır. Sigara ile mücadelede asıl başarı, sigaraya başlamanın engellenmesi ile sağlanacaktır. Ancak göz ardı edilemeyecek bir diğer gerçek, milyonlarca bireyin sigara içmeyi sürdürdüğü ve bu bireylerin yarısının gelecekte yakalanacakları hastalıklar nedeniyle zamanından önce ölecekleridir.'
- Sigara bırakmada Ramazan ayı iyi bir fırsat
Sigarayı bıraktırma konusunda İzmir'de 10'u birinci, 15'i ikinci basamakta olmak üzere 25 sigara bırakma polikliniğiyle hizmet verdiklerini ancak bu konudaki en önemli unsurun bireyin kişisel çabası olduğunu vurgulayan Hıdır, ramazan ayının da bu konuda iyi bir fırsat olduğunun altını çizdi.
Hıdır, şöyle devam etti:
'Geçmiş başarısız sigara bırakma deneyimleri kişileri olumsuz, bırakmanın imkansız olduğu gibi düşüncelere sevk etmemelidir. Sigarayı bırakma konusunda Ramazan ayı oruç tutan ve sigarayı bırakmak isteyen tiryakiler için yaklaşık 17 saati bulacak oruç süresi de dikkate alındığında bir fırsat olarak değerlendirmek açısından çok önemlidir. 16-17 saat sigara içmeden durabilen insan bu konuda kararlı olursa sigarayı hayatından tamamen çıkarabilir. Bırakmak isteyen vatandaşlarımızı ilimizde oldukça yaygın olan sigara bırakma polikliniklerine davet ediyoruz.'