Profesör Chen tecrübelerini aktardı

Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD) ile Kadir Has Üniversitesi'nin ortak organizasyonu olan Girişimcilik, Yenilikçilik ve Küresel Tedarik Zincirleri Çalıştay toplantısı Kadir Has Üniversitesi Selimpaşa Kampüsü'nde Profesör Ye-Sho Chen'in katılımıyla gerçekleştirildi. Prof.Ye-Sho Chen Silivrili işadamlarına uluslararası pazar ve girişimcilik üzerine bilgiler verdi.

TAKİP ET
Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD) ile Kadir Has Üniversitesi'nin ortak organizasyonu olan Girişimcilik, Yenilikçilik ve Küresel Tedarik Zincirleri Çalıştay toplantısı Kadir Has Üniversitesi Selimpaşa Kampüsü'nde Profesör Ye-Sho Chen'in katılımıyla gerçekleştirildi. Prof.Ye-Sho Chen Silivrili işadamlarına uluslararası pazar ve girişimcilik üzerine bilgiler verdi.   

 

Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD) ve Kadir Has Üniversitesi, 'Girişimcilik, Yenilikçilik ve Küresel Tedarik Zincirleri' konulu konferans düzenledi. Silivrili işadamlarının katıldığı programda, Amerika'nın Louisiana eyaleti Louisiana Devlet Üniversitesi Profesörü Dr. Ye-Sho Chen konuşmacı olarak davet edildi.

Kadir Has Üniversitesi Selimpaşa Kampüsü Sorumlusu Prof.Dr. Ömer L. Gebizlioğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayan konferans, SİAD Başkanı Hakan Kocabaş'ın sunumuyla devam etti.

Bu sırada, yapılan konuşmalar Profesör Dr. Ye-Sho Chen'e aynı anda tercüme edildi.

Hakan Kocabaş, programdan duyduğu memnuniyeti ifade ederken, Silivri'de bulunan sanayi firmaları hakkında Ye-Sho Chen'e kısaca bilgilendirme yaptı.

İlçedeki Sarten, Sesan, Sertplas ve Polipen gibi firmaların kuruluş hikayeleri ve başarılarından notlar aktaran Kocabaş, uluslararası girişimcilik üzerine konuşma yapmak için Chen'i kürsüye davet etti.

       

'Uluslararası Girişimcilik, Küresel Perspektifler ve İş Becerileri', 'Küresel Tedarik Zincirinde Girişimcilik ve Yenilikçilik', 'Küresel Tedarik Zincirlerinde Talep Sunumu ve Arz Sağlanması Örnekleri' başlığı altında bilgiler veren Prof. Dr. Ye-Sho Chen, hedef pazarlarla ilgili yöntemleri Silivrili işadamlarıyla paylaştı.

'Global olmak isteyen var mı?' diye soran Dr. Chen, 'İşte herkes olmak istiyor, ama düşüşler yaşanıyor.' şeklinde konuşurken, firmaların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini dile getirdi.

 

Mobilya sektörüyle ilgili Çin pazarından örnek veren Prof.Dr.Ye-Sho Chen, 'Çin'de ağaç kesmek yasaktır. Çünkü yıllar önce büyük bir sel felaketi yaşandı ve binlerce insan öldü. Çünkü nedeni, ağaç kesmenin serbest olmasıydı. Ağaçları kestiler, insanlar hayatını kaybetti. Şimdi yasak. Ama diğer ülkelerde ağaçları kesebiliyorlar, mobilya üretebiliyorlar. Ve bu nedenden dolayı, Çin'de mobilya pazarı yok. Dışa bağımlı, yani ithal ediliyor.' dedi.   

Çin'deki ekonomik gelir sınıfını işadamlarına aktaran Prof.Dr.Ye-Sho Chen; şöyle devam etti: 'Çin'de 100 milyon zengin insan var. 300 milyon da orta gelirli. Tekstil, ev dekorasyon ürünleri ile mobilya ürünleri en başta gelenler. Dolayısıyla 400 milyon insanın ihtiyaç duyacağı bir pazar, büyük bir tüketici kitlesi demek.' 

Uluslararası girişimcilik ve yenilikçilik üzerine sözlerini sürdüren Dr.Chen, hedef pazar programlarının önemine dikkat çekti. Pazara girdikten sonra başarılı olabilmenin yollarını paylaşan Chen; 'Kobi'ler için globalleşmenin tehlikesi var. Uluslararası pazarların koşullarını iyi bilmeleri gerekiyor. Eğer bir pazara girilecekse, bütün elementleri tanımak gerekli. Önce pazar araştırması, sonra maliyet ve riskler, ardından o pazarda çalıştırılacak insanlar...' diye konuştu. 

Tecrübeli eğitimci, Amerika'da ya da Çin'de, firmalar personellerinin daha üniversiteyken belirlediklerinin altını çizerek; 'Üniversitelerimizde, firmalarımız çalıştıracakları elemanlar ile öğrenciyken tanışıyorlar. Çünkü çalıştıracağınız personel çok önemli. Yetiştirme yolu bu şekilde olur.' ifadesini kullandı. 

Bakmadan Geçme