Öztrak 'şikâyet olmasa da doktora başvurmalı'
Silivri Kolan Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları uzmanı İsmail Öztrak, hipertansiyon hastalığı hakkında bilgiler verdi. Öztrak, 'Son yıllarda Obezitenin de artmasıyla daha önce 40 yaşından sonra görülen hastalık giderek daha genç grupları tehdit etmektedir. 30 yaşından sonra herhangi bir şikâyeti olmasa da doktora başvurmalı ve taramadan geçmeli' şeklinde uyarıda bulundu.
Silivri Kolan Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları uzmanı İsmail Öztrak, Hipertansiyon hastalığı hakkında uyarılarda bulundu.
'Hipertansiyon dünyada insana en çok zarar veren ve ölümlere sebep olan hastalıklardan biridir' diyen Öztrak,' Türkiye'de 15 milyona yakın hipertansiyon hastası mevcut, her üç hastadan sadece biri teşhis edilmiştir, diğer ikisi tansiyon hastası olduğunun farkında değildir. Halsizlik, baş dönmesi, boyun kısmında hafif ağrı, burun kanaması gibi yakınmaları olur. Bundan dolayı ciddi şikayetleri olmayan hasta doktora gitmez. Vücutta bütün organlara hasar verir, beyin kanaması, felçler, göz kanaması ve körlük, kalp ve ayak damarlarında tıkanmalara, böbrek yetmezliği gibi çok ciddi hasarlara sebep olur. Hafif tansiyon vücuda zarar vermez düşüncesi yanlıştır, beyin (svh) olayları %60'ı hafif hipertansiyondan meydana gelmektedir. ABD'de yapılan araştırmalar, insanlara büyük zarar verdiği gibi ekonomiye de büyük yükler getirmektedir. Bundan dolayı ABD tansiyon üzerine uzman yetiştirmektedir' dedi.
'İki tip tansiyon vardır' diyerek sözlerini sürdüren Öztrak 'erişkinlerde görülen hipertansiyona sebebi bilinmeyen esansiyel (primer) denir, bu grup %90-95 oranındadır, ayrıca genetik yatkınlık da mevcuttur. Daha genç yaşlarda sebebe bağlı sekonder hipertansiyon dediğimiz grup %5-10 oranındadır. Ideal tansiyon 120/80 mmhg arasıdır. 130-140 mmhg (sistolik ) sınırda tansiyon. Bir sözle normal tansiyon diyebilmek için 140 mmhg (sistolik) geçmemelidir. tansiyonun şiddetine göre üç tip hipertansiyon mevcuttur: hafif; orta seyirli ;ağır seyirli (malign- öldürücü). Bundan 20-25 sene önce malign hipertansiyonlular ortalama 3 sene yaşıyordu. Bugün piyasada çok çeşitli hipertansif ilaçlar vardır. Tedavide elimizi güçlendirmiştir. Maalesef hipertansiyon ciddiye alınmadığı zamanında teşhis edilmediği için ciddi komplikasyonlarla karşılaşılmaktadır' İfadelerini kullandı
'Son yıllarda Obezitenin de artmasıyla daha önce 40 yaşından sonra görülen hastalık giderek daha genç grupları tehdit etmektedir. 30 yaşından sonra herhangi bir şikyeti olmasa da doktora başvurmalı ve taramadan geçmeli. Hipertansiyon hastalığının çıkmasını önlemek için normal kiloda olmalı, düzenli egzersiz yapmalı, 7.30-8.00 saat uyku uyunmalı, yağlı ve kırmızı eti daha az tüketmeli, tuz tüketimini asgari seviyeye indirmeli. Son sözüm, bir an önce belli bir yaşa gelmiş insanlarımız mutlaka tansiyon taramasından geçmeli'