Orkidelerinizi bir saksıdan diğerine nasıl taşıyacaksınız

Orkidelerin büyümesi nispeten kolaydır eğer özenle bakımını yaparsanız ve doğru şekilde saksılarını değiştirirseniz yıllarca çiçek açabilirler.

TAKİP ET

Orkideler nazik ve egzotik bitkilerdir; aşkı, güzelliği ve gücü temsil ederler. Antik Yunan'da iktidarla bağdaştırılan orkide, Viktorya döneminde lüksün sembolüydü. Şimdilerde ise orkideler fidanlıklar, süpermarketler ve hatta hırdavat dükknlarından bile temin edilebilmekte.

Orkide yetiştirmek zor değildir ancak temel büyüme ihtiyaçlarından herhangi biri karşılanmadığında veya saksı değişimine ilişkin kurallardan birine uymadığınızda çoğu ölür.

Işık

Orkidelerin loş bir yere konması gerekir, başta pencereden içeri sızan güneş ışığı olmak üzere doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdırlar.

Sıcaklık

Orkidelerin tercihen evin içinde yetiştirilmeleri gerekir. Doğal yetişme ortamları tropik iklimlerdir ve dolayısıyla sıcağı severler. Bahar, sonbahar ve kış mevsiminde dışarıdaki sıcaklıklar çok düşüktür, içerde ve az 18 ˚C'de tutulmalıdırlar.

Gübre

Büyümeleri, gelişmeleri ve çiçek açmaları için orkidelerin gübreye ihtiyacı vardır. Güçlü ve sağlıklı olmaları için bahar ve yaz mevsimi boyunca orkidelerinizi ayda en az bir defa gübrelemelisiniz.

Hava hareketi

Eğer orkidelerinizi soğuk kış etkilerine maruz kalmayan ve uygun bir hava hareketinin olduğu bir odaya koyarsanız çok daha sağlıklı şekilde büyürler,böcek ve hastalıklar için kolay hedef olmazlar.

Yetiştirme ve saksı değişimi

Orkideler, aralarında fazlasıyla hava boşluğu bulunana iyi drene edilmiş bir saksı gerektirir. Yeterince iyi drene edilmediği için köklerinin çürümesine ve sonrasında ölmesine sebep olacağı için normal bahçe toprağı veya saksı toprağı orkideler için uygun değildir.

Su ve nem

Çiçek açtıktan sonra orkideleri banyoya veya mutfağa koymak daha uygundur çünkü bu alanlarda nem seviyesi evin geri kalan diğer alanlarına göre daha yüksektir. Orkideleri hiçbir zaman klimalı bir odaya koymayın.

Yetiştirme ortamına bağlı olarak bir orkidenin yazın haftada iki-üç defa ve kışın haftada bir defa sulanması gerekebilir. Orkideler, hiçbir zaman suyun içine konmamalıdır. Orkideyi koyduğunuz plastik saksı veya süs kabında hiçbir şekilde su olmadığına dikkat edin, çünkü bu tip kapların genellikle süzme delikleri yoktur. Nemi artırmak için orkidelerinize zaman zaman sprey sıkabilirsiniz.

Adım 1

Güve için orkidenin saksı karışımına ağaç kabuğu kırıntıları koyun (Başparmak tırnağınızdan daha büyük olmamak üzere küçük parmağınızın tırnağı kadar.) Venüsçarığı orkideler için nemi daha fazla barındıran karışımlar tercih edin; karışıma %25 turba yapan yosun veya bataklık yosunu ekleyin. Ağaç kabuklarındaki tanenleri maksimum ölçüde filtrelemek için bitkinin saksı değişimini yapmadan bir veya iki gün önce ağaç kabuklarını ıslatın.

Adım 2

Bitkiyi 20 dakika süreyle suda ıslatın. Bu işlem, eski saksı karışımını çıkarmaya ve aynı zamanda kökleri daha esnek hale getirmeye yardımcı olur, böylece kökler daha az zarar görür.

Adım 3

Bitkiyi alt kısımdan tutun ve yavaşça saksıyı yerinden çıkarın. Kökler bazen saksıya yapışabilir. Bu durumu bitkiyi biraz daha uzun süre ıslatmalı ve saksıyı birkaç noktada sıkıştırmalısınız. Bu, köklerin büyümesine olanak verir.

Adım 4

Eski saksı karışımını yavaşça çıkarmak için parmaklarınızı kullanın. Köklere gereksiz şekilde zarar vermekten kaçının ve eski yetiştirme ortamının çoğunu çıkarmaya gayret edin.

Adım 5

Kökleri bir kova suyla hafifçe yıkayın. Bu işlem, eski ortamdan kalan fazlalıkların çıkarılmasına yardımcı olur.

Adım 6

Tüm eski başakları ve ölü kökleri çıkartmak için keskin, sterilize edilmiş bir çift budama makası kullanın. Ölü köklerin daha koyu ve sert bir görünümü olur. Mantar veya bakteriyel enfeksyonları önlemek için yaralara kükürt çiçekleri veya toz tarçın sürün.

Adım 7

Saksı tabanına, saksı karışımından bir tabaka yerleştirin. Bitkiyi kök seviyesinin biraz üstünden tutun ve saksı çerçevesiyle aynı yükseklikte olacak şekilde saksıya eski kök seviyesini yerleştirin.

Adım 8

Saksı karışımını bitkinin etrafına yayın ve parmaklarınız yardımıyla aşağıya doğru sabitleyin. Köklere zarar vermemeye dikkat edin. Saksı dolana ve bitki yerine tam anlamıyla yerleşene kadar işleme devam edin.

kadinlarbilir.com

Bakmadan Geçme