Omurga Eğriliğine dikkat edin

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr Arzu Rezak Özdinçler Silivri Çağrıbey İlkokulunda gerçekleştirilen Omurga Eğriliği taramasına katıldı. Silivri Belediyesinin başlattığı taramada Prof. Özdinçler okul yönetimi, öğretmenler, aileler ve öğrencileri bilgilendirdi.

TAKİP ET
 

Omurga Eğriliği (skolyoz) nedir?

Omurganın nedeni belli olmayan sebeplere bağlı olarak eğrilmesidir. Çocukluk çağlarda başlar ve tedbir alınmadığı durumlarda eğrilik giderek artar. Başlangıçta herhangi bir belirti vermediği için genellikle erken fark edilmez, ilerlediği durumlarda ise ağrı, vücut duruşu ve estetik bozukluğu, yürüme bozukluğu, kas iskelet sistemi ve kalp-akciğer problemleri gibi bir çok sorunun gelişmesine sebep olur.

 

Skolyozun görülme sıklığı nedir ve nasıl fark edilir?

Her 10 kişiden birinde görülmektedir. Geçmiş yıllara oranla bu risk daha da yüksek günümüz çocukları ve gençleri sürekli eğitim baskısı ve bilgisayar başında geçirdikleri zaman dan dolayı bu riski daha fazla taşıyor çünkü spor veya egzersiz yapmaya zaman ayırmadığı için aileler çocuklar ciddi risk altında kalıyor.

Deneyimli bir göz tarafından 2-3 dakikalık bir muayene ile hemen teşhis konula bilir. Özellikle anneler çocuklarını banyo yaptırırken veya denize sokarken dikkatli göz taraması yaparsa buda erken teşhis için yardımcı olur. Annelerin çok dikkat etmeleri gerekir omuz yüksekliklerinin aynı olup olmadığına, bel çizgilerinin aynı olup olmadığına ve diz çizgilerinin aynı olup olmadığına bakmalılar. Her hangi bir sorun fark ederlerse en yakın sağlık ocağına başvurabilirler.



Tedavisi Nedir?

Skolyoz erken dönemde fark edildiğinde gerek ilerlemesini gerekse var olan eğriliği düzeltmek için farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Hafif dereceli skolyozda egzersiz ve korseleme yeterli olurken, ileri düzeyde skolyoz ameliyat ile düzeltilebilir. Bilinmelidir ki skolyoz tedavisi zahmetli, pahalı ve uzun zaman gerektirir. Çocuklarımızı özellikle kız çocuklarımızda sık görülen bu hastalığa maruz bırakmamak için erken teşhis çok önemli.

 

Bakmadan Geçme