Öğretmenlerden 'nöbete ücret istiyoruz' eylemi

Eğitim-Bir Sen İstanbul Şubeleri İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ''ANGARYAYA HAYIR! NÖBETE EK ÜCRET İSTİYORUZ'' adıyla basın açıklaması yaptı. Birçok Eğitim-Bir Sen üyesinin açtıkları pankart ve attıkları sloganlarla basın açıklamasına destek oldukları gözlendi.

TAKİP ET
EK DERS ÜCRETLERİ İKİ KATINA ÇIKSIN!

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Eğitim-Bir Sen üyeleri adına açıklama yapan Eğitim-Bir Sen İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Yalçın Yayla, 'Karşılıksız nöbet görevine hayır demek; ek ders esaslarındaki adaletsizliğin giderilmesini haykırmak; uzun süredir iyileştirme yapılmayan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin iki katına çıkarılmasını, sınav görev ücretlerinin artırılmasını, halk eğitim merkezleri ve okullarda ücretsiz olarak verilen takviye kurslarında görev alan memur ve hizmetlilerin fazla çalışmalarının ücretlendirilmesine yönelik talebimizi bir defa daha dillendirmek için toplandık'' dedi.

ÜCRET ÖDENMEYEN NÖBET ANGARYADIR!

Açıklamasına, 'Anayasa'nın 'Ücrette adalet sağlanması' başlıklı 55. maddesinde, 'Ücret, emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır' hükmü, 'Zorla çalıştırma yasağı' başlıklı 18. maddesinde ise 'Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır' hükmü yer almaktadır, sözleriyle devam eden Yayla, 'Hal böyleyken, yönetmelik zoruyla ceza tehdidi altından zorla nöbet görevi verilmesinin ve karşılık olarak hiçbir ücret ödenmemesinin angarya niteliğinde olduğuna kuşku yoktur' dedi.

EK DERS ADALETSİZLİĞİ GİDERİLSİN!

'Karşılıksız nöbet görevinin yanında bir başka sorun ise ek ders esaslarındaki adaletsizlik ve uzun süredir öğretmenlerin ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmamasıdır'' diyerek açıklamasına devam eden ŞubeBaşkanıYayla, 'Milli Eğitim Bakanlığı, iki yıl önce sendikalardan da görüş alarak ek ders esaslarında yapmayı planladığı değişikliği bir türlü yapamadı. Ek ders esaslarında ücret dengesizliğine ve mağduriyete neden olan hükümler, uzun bir zaman geçmesine rağmen hl değiştirilmemiştir. 2006 yılında köklü bir değişikliğe uğrayan ek ders esasları, dokuz yıla yakın bir süredir uygulanmakta ve değiştiği günden beri bazı adaletsizlikler devam etmektedir. Sendika olarak hazırlayıp bakanlığa sunduğumuz taslak dikkate alınarak, gereken mevzuat değişiklikleri bir an önce yapılmalıdır. Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik, okul türlerine göre yöneticilere verilen ve izahı mümkün olmayan ek ders ücreti farklılıkları sorunu bir an evvel çözüme kavuşturulmalıdır. Hl 10 TL'nin altında olan ek ders birim ücreti, iki katına çıkarılmalı, öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saati üst limiti yeniden gözden geçirilerek, ihtiyaçlar doğrultusunda artırılmalıdır'' diyerek konu ile ilgili başlattıkları imzakampanyasına üyelerinin destek olmasını beklediklerini belirtti.






Bakmadan Geçme