Muharrem Ayı ve Aşûre gününün faziletleri nelerdir?
Muharrem Ayı Kur'ân-ı Kerim'de kıymet verilen 'dört aydan' biridir. Peki Muharrem Ayı ve Aşure gününün faziletleri nelerdir? Muharrem Ayı ve Aşure gününde nasıl ibadet yapılmalı?Tüm sorularınızın cevabını haberimizde bulabilirsiniz...
Bu gece 'Aşûre Gecesi'dir. Yarın da Muharrem ayının onuncu günü yani 'Aşûre Günü'dür... Muharrem ayı Kur'n-ı Kerim'de kıymet verilen 'dört aydan' biridir. Aşûre Günü ve Gecesi de bu ayın içinde en kıymetli olanıdır.
Bu ayda 'oruç tutmak' çok sevap kazandırır. Hadis-i şerifte; bu ayda oruç tutmanın fazileti hakkında şöyle buyurulur: 'Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra da en faziletli namaz gece kılınan (teheccüd) namazdır.'
Allahü tel birçok duaları Aşûre Günü kabul buyurdu... Birçok peygamberin ve mü'minlerin kurtuluşu bu mübarek güne rastlamıştır. Hazreti Hüseyin radıyallahü anh bugün şehdet şerbetini içerek Rabbine ve sevgili dedesine kavuşmuştur.
Hazreti Hüseyin ve ağabeyi Hazreti Hasan radıyallahü anh, Medine-i Münevverede dünyamızı şereflendirmişlerdir. Mübarek dedeleri başta olmak üzere bütün sahabiler tarafından çok sevilmiş, takdir edilmiş ve el üstünde tutulmuşlardır. İslm dini uğrunda pek sıkıntı çekmemişlerdi. Bu da onların derecelerinin Bill-i Habeşi radıyallahü anh, Ammar bin Yasir radıyallahü anh ve diğer imanları uğrunda 'eza ve cefa'ya maruz kalanların derecelerinden daha düşük olmasına sebep olacaktı...
Rabbimiz, buna razı olmadı. Onları çok sevdiğinden makamlarını yükseltmek için ikisine de 'şehdet' rütbesini ihsan buyurdu.
Bu iki mübarek insanın 'şehid' olmaları bizler için musibet gibi görünse de onlar için büyük nimet olmuştur. Bizler halen bu hadiseye üzülsek de, onlar dereceleri yükseldiği için kim bilir ne kadar sevinmişlerdir.
Musa aleyhisselam bir yerden geçerken, daha önce tanıdığı bir adama rastlar. Bakar ki; bu tanıdığı adamcağızı vahşi hayvanlar parçalamışlar. Bu zavallının vücudunun bir kısmı yenmiş bir kısmı da o şekilde terk edilmişti.
Bunu gören Musa aleyhisselam taccüb ederek;
'Ya Rabbi, ben bu kulunu tanırdım. Çok salih bir kimse olup seni de çok severdi. Bu musibetin onun başına neden geldiğinin hikmetini merak ediyorum' dedi.
Rabbimiz de buna karşı;
'Ya Musa doğrudur. Bu kulum bizim salih kullarımızdan biri olup, bizi de çok severdi. Ancak, bizden çok yüksek makmlar talep etmekteydi. Ne var ki; amelleri ise o makamlara çıkmasına kfi değildi. Biz ona bu musibeti, onun istediği makamlara kavuşması için verdik' buyurarak bu işin hikmetini açıklamıştır.
Böylece bizim gördüklerimizle, ilhi maksat arasındaki fark anlaşılmış oldu...
Allahü tealadan, sıhhat ve fiyet içinde, daha nice Aşûre günü ve gecelerine cümlemizi kavuşturmasını temenni ediyorum.
M.SAİD ARVAS
TÜRKİYE GAZETESİ