İSKİ'den, Taş Ocağı Göletlerindeki Su Kaynaklarıyla İlgili Açıklama
İSKİ, yeni havaalanı inşaatına yakın yerdeki taş ocağı göletlerinin, su kaynağı olarak değerlendirilmesinin fizibil olmadığını bildirdi.
İSKİ, yeni havaalanı inşaatına yakın yerdeki taş ocağı göletlerinin, su kaynağı olarak değerlendirilmesinin fizibil olmadığını bildirdi. |
İstanbul Su Ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), yeni havaalanı inşaatına yakın yerdeki taş ocağı göletlerinin su kaynağı olarak değerlendirilmesinin fizibil olmadığını bildirdi.
İstanbul'daki 3. havaalanı inşaatına yakın bölgede bulunan taş ocaklarındaki suyun tahliyesine ilişkin basında çıkan haberler üzerine, İSKİ kamuoyunu bilgilendirme amacıyla yazılı açıklamada bulundu.
Açıklamada, söz konusu haberlerde yer alan hususların, İSKİ tarafından 2007-2008 döneminde yaşanan kuraklık sebebiyle yaptırılan fizibilite raporlarıyla ayrıntılı olarak araştırıldığı hatırlatıldı.
Araştırmada bölgedeki 15 milyon metreküp olarak hesaplanan suyun 8 milyon metreküpünün kullanılabileceği, ancak bunun da mevcut su kaynakları kalitesinde olmadığının tespit edildiğine dikkat çekildi.
Kaynağı olmadığı için göletlerdeki suyun yenilenmediğine yer verilen araştırmada, buralardaki suyun cazibe ile Terkos Gölü'ne aktarılmasının da mümkün olmadığı belirtildi.
Açıklamada, 'Tüm bu sebeplerden dolayı söz konusu haberlerde ifade edilen taş ocağı göletlerinin su kaynağı olarak değerlendirilmesi fizibil değildir' ifadesi kullanıldı.
Kuraklık nedeniyle kurum olarak Melen Projesi'ne ağırlık verildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
'Mevcut Melen Projesi 1. Kademe Projesi'nden İstanbul'a günlük 700 bin metreküp su İstanbul'a ulaştırılmaktadır. Boğaz Geçiş Hattı ile de Melen Suyu, Avrupa Yakası'na Kağıthane İçmesuyu Dağıtım Sistemi'ne alınmaktadır. Haziran ayında tamamlanarak hizmete alınması hedeflenen Melen Projesi 2. Kademesi ile İstanbul'a günlük 860 bin metreküp daha içme suyu temin edilebilecektir.'
Çatalca- Silivri ve Şile bölgesinde hizmete alınan 121 kuyu ile İstanbul'un günlük 150 bin metreküplük su ihtiyacının da kuyulardan karşılanmasına başlanıldığına değinilen açıklamada, Çatalca ve Silivri bölgesinde 25 farklı su kuyusunu daha hizmete alma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.
Açıklamada, 'Söz konusu çalışmalarımız ile İstanbul'un mevcut su kaynaklarının optimum düzeyde kullanılması ve daha uzun süre şehrimizi beslemesi hedeflenmektedir' ifadesi kullanıldı