İri gözlü bebeklere dikkat!

Çoğunlukla güzellikle özdeşleştirilen iri göz, görme kaybına varabilen halk arasında göz tansiyonu olarak adlandırılan glokom habercisi olabilir.

TAKİP ET

Çoğunlukla güzellikle özdeşleştirilen iri göz, görme kaybına varabilen halk arasında göz tansiyonu olarak adlandırılan glokom habercisi olabilir. Her 10 bin bebekten biri glokom hastası olarak doğarken, anne babaların son derece dikkatli davranması ve glokomun belirtilerini bilmesi kritik önem taşıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Can Üstündağ, çocuklarda göz tansiyonuna işaret eden o kritik belirtileri anlattı; anne babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Her 10 bin bebekten biri doğuştan glokom hastası olarak doğarken bunların yüzde 90'ı bebek 1 yaşına gelene kadar ortaya çıkıyor. Glokom ortaya çıktığında, tanısı koyulana kadar geçen sürede oluşan hasarı geri döndürmek mümkün değil.

Çocuklar neden iri gözlü oluyor?

Kaliteli bir görme temini ve göz içi yapıların beslenmesi için, anne karnında son 2-3 ayda gözün içerisinde su yapımı başlarken; gözün kanal sisteminde de yavaş yavaş delikçikler açılıyor ve sıvı yavaş yavaş bu delikçiklerden dışarıya çıkmaya başlıyor. Doğuştan glokomda ise o delikçiklerin gelişiminde problem olduğundan sıvı dışarıya çıkamıyor. Bu nedenle de gözün içerisinde basınç yükseliyor ve görme sinirlerinde tahribat meydana geliyor.

Bebeklerin gözleri yetişkinlerden farklı olarak elastik olduğu için, içeride basınç yükseldiği zaman ilk 3 yaşına kadar göz küresi büyümeye başlıyor. O nedenle bu çocuklar genelde iri gözlü oluyor. Aileler bebeğinin ya da çocuğunun gözlerinin iri olduğunu fark ettiklerinde mutlaka göz hekimine başvurmalıdır.

Glokom hastası bebekler güneşli havada gözlerini açamaz
İri gözün yanı sıra bebeklerde glokomun en önemli belirtilerinden biri de, ışıklı ve güneşli havada gözlerini açamamaları. Ancak pek çok anne baba bu belirtilerin de bir hastalığın habercisi olabildiğini bilmiyor. Çocuklarda böyle bir şikayet belirmesi durumunda ebeveynlerin bunu ihmal etmemesi ve bir hekime başvurması gerekiyor. Ailelerin en fazla dikkatini çekebilecek bulgular arasında, gözlerin sulanıp akması, gözün saydam tabakalarının grileşip matlaşması yer alıyor.

Glakom her yaşta ortaya çıkabilir

Glokom sinsice ilerlediğinden kişinin görme yeteneğindeki kaybı çok yavaş oluşuyor. Bu nedenle en son aşamaya geldiğinde anlaşılabiliyor. Glokom her yaşta ortaya çıkabiliyor. Ailesinde glokom olanlarda risk 6 kat artıyor. Çocukluk çağında oluşan glokomda genellikle cerrahi tedavi uygulanırken, göz kanalında delikçik açılıp sıvının dışarıya akmasıyla tansiyon normale dönüyor ancak buna karşın bazen ikinci ve üçüncü ameliyatlar da gerekebiliyor.

Glokom hastalarına ilk ilaç tedavisi uygulanır

Bu nedenle glokom hastalarının hayat boyu belirli aralıklarla hekime muayene olmaları gerekiyor. Muayene sıklığı başlangıç glokomda 6 ayda bir iken, ilerlemiş olgularda bu süre 2 aya kadar inebiliyor. Yetişkinlerde; ilk basamakta ilaç tedavisi uygulanıyor. Damlanın yeterli olmadığı, damlaya rağmen görme siniri hasarının ilerlediği olgularda ise lazer ve ameliyat seçenekleri uygulanıyor.

acibadem

Bakmadan Geçme