Göktaş Silivri Tarihi Hakkında Araştırmalarını Anlattı
Silivrili Gazeteci- Yazar Kaan Göktaş, 52. Yoğurt Festivali kapsamında gerçekleştirdiği 'Atatürk'ün yol arkadaşı Silivrili' isimli söyleşisinde ilçenin tarihi ile ilgili yaptığı araştırmaları paylaştı.
Silivri Belediyesi 52. Yoğurt Festivali kapsamında, Silivrili Gazeteci- Yazar Kaan Göktaş ‘Atatürk'ün yol arkadaşı Silivrili' isimli bir söyleşi gerçekleştirdi. Üç ayrı kitabını ve ilçe tarihi ile ilgili yaptığı araştırmaları anlatan Göktaş, Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'dan Samsun'a gittiği Bandırma Vapuru'nda Hasanoğlu Mehmet isimli Silivrili bir asker olduğuna dair kayıtlar bulduğunu açıkladı.
“RUM AİLENİN SİLİVRİ'DE YAPTIRDIĞI GÖSTERİŞLİ KONAK”
1800'lü yıllarda Türkiye'ye göç ederek Silivri'ye yerleşen Rum bir ailenin hikâyesini konu alan bir kitabı Türkçe'ye çevirerek “Bir Kasaba Öyküsü” ismiyle yayınlayan Göktaş, Rum ailenin Silivri'deki anıları ve o zamanki ilçe tarihi hakkında bilgiler verdi. Üç kuşak kerestecilikle geçinen varlıklı ailenin Silivri'de gösterişli bir konak yaptırdığını anlatan Göktaş; “Kitapta geçen bilgi ve anlatıma göre betimleme yaparak, çevrede bulunan taşları ve ağaçları bularak konağı tespit ettim. Rum aile yaptırdığı bu konağı 1914 yılında çıkan savaş sonucu ülkeyi terk ederken devlete bırakıyor. Daha sonra devlet tarafından bu konağa yerleştirilen muhacir aile konağı Onater Ailesine satıyor. 1960'lı yıllarda Onater Ailesi'nin kullandığı konak, uzun süre kullanılmadan atıl durumda kaldıktan sonra belediyeye bağışlanarak şimdi Silivri Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak hizmet veriyor” dedi.
“ATATÜRK'ÜN YOL ARKADAŞI SİLİVRİLİ HASAN OĞLU MEHMET”
İlçe tarihi ile ilgili araştırmalar sırasında ilginç bir anekdotla karşılaştığını söyleyen Göktaş, Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı seferde yer alan personel listesinde Silivrili Hasan oğlu Mehmet isimli bir kişinin de yer aldığını açıkladı. Göktaş; “Bu kişinin Bandırma Vapuru'nun ambarcısı olduğu ve Atatürk ile birlikte Samsun yolculuğunu gerçekleştirdiği biliniyor. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak üzere Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne dilekçe gönderdim. Verilen yanıtta böyle bir ismin kayıtlarda olmadığı söylendi. Milli Mücadele tarihinde yer alan isimlerden biri olan Silivrili Hasan oğlu Mehmet ile ilgili araştırmalarıma devam ediyorum. Atatürk ile ilgili anılarını, o yolculuğun ardından çocuklarına ve akrabalarına neler aktardığını merak ediyorum. Hayattaki akrabalarına ulaşmak istiyorum” şeklinde konuştu. Bandırma Vapuru'nda Atatürk ile birlikte yolculuk yapan sivil personelin hiç birinin izine rastlanmadığının altını çizen Göktaş, kesin belgelere ulaşmak için araştırmalarını derinleştirdiğini belirterek, konuyu kitaplaştırmayı hedeflediğini söyledi. Strateji Geliştirme Müdürü Ömer Sebahattin Çetin söyleşi sonunda Göktaş'a festivalin simgesi olan Yoğurtçu Heykeli takdim etti. Göktaş, kendisini dinleyen Silivrililer için kitaplarını imzaladı.