Gal Arısı ile mücadele Yalova'dan başladı
Marmara Bölgesindeki Kestane ağaçlarına yerleşerek yüzde 80'lere varan ürün kayıplarına yol açan Gal Arısı ile mücadele biyolojik yöntemlerle yapılıyor. Yalova'da kurulan Türkiye'nin ilk ve tek 'Gal Arısı İle Biyolojik Mücadele'...
Marmara Bölgesindeki Kestane ağaçlarına yerleşerek yüzde 80'lere varan ürün kayıplarına yol açan Gal Arısı ile mücadele biyolojik yöntemlerle yapılıyor. Yalova'da kurulan Türkiye'nin ilk ve tek 'Gal Arısı İle Biyolojik Mücadele' laboratuvarında üretilen 'Torymus Sinensis' adı verilen yararlı böcekler, Gal Arısını yerleştiği yuvada bularak yok ediyor.
Türkiye'ye ilk olarak Yalova'da görülmeye başlanan Çin menşeli Kestane Ağacı zararlısı Gal Arısı Kestane üretiminde ciddi ürün kayıplarına yol açıyor. Bunun önüne geçmek için çalışmalara başlayan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ise bu zararlının ilk görüldüğü yer olan Yalova'nın Gacık Köyünde ülkenin ilk ve tek 'Gal Arısı İle Biyolojik Mücadele' laboratuvarını kurdu. Burada Gal Arısı ile biyolojik mücadele amacıyla Latince adı 'Torymus Sinensis' olan yararlı böceklerin laboratuvar ortamında üretilmesi ve sonrasında ise doğaya salım işlemleri başlatıldı.
Ağaca değil ürüne zarar veriyor
Yalova'daki laboratuvar ziyaret eden Bursa Orman Bölge Müdürü Arif Can, son yıllarda İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya illerinde de görülmeye başlanan Gal Arısı ve bu zararlı ile mücadele konusunda bilgiler verdi. Halk arasında Gal Arısının Kestane ağaçlarını kuruttuğu yönünde bir inanışın olduğunu ancak bunun doğruyu yansıtmadığını belirten Can, 'Gal Arısı ana vatanı Çin Olmasına rağmen Avrupa'daki kestane yetişen ülkelere geldi. Materyal taşınması sonucunda da ülkemize geldiği tahmin ediliyor. Yalova ve Bursa Uludağ'da yoğun şekilde Gal Arısı olduğunu ve buradaki Kestane ağaçlarının ürünlerine zarar verdiğini tespit ettik. 2015 yılından itibaren biz İtalya Padova Üniversitesi ile birlikte ortak bir çalışma başlattık. Gal Arısının doğal ortamda düşmanı olan 'Torymus Sinensis' adlı böceği İtalya'dan ülkemize getirdik ve Yalova'nın Gacık Köyünde kurulan bu laboratuvarda üretmeye ve ormanlarımıza salmaya başladık. Bu böcek Gal Arısının larvalarını hedef alıyor ve yerleştiği Kestane galleri içerisinde arının yumurtalarını yok ederek üremesini engelliyor. Yani Gal Arısını evinde vuruyor. Bunun sonucunu da almaya başladık. İtalya ile yaptığımız çalışmalarda da Gal arısının zararının 10 yıllık bir süre içerisinde dengelenebileceği öngörülüyor. Ancak yanlış bir kanı var. Gal Arısı ağaçları kurutmuyor. Sadece üründe verim düşüklüğüne neden olur. Biz mücadelelerimizi kararlılıkla devam ettiriyoruz. Bunda başarılı olacağız' dedi.
Ardından Gal Arısının can düşmanı olan 'Torymus Sinensis' adlı böceklerin üretildiği yeri gezen Can, 'Üretilen bu yararlı böcekleri doğaya salıyoruz. Bu böceklerden şu ana kadar toplamda 8 bin 724 adet üreterek doğaya bıraktık. 2017 yılı içerisinde 350 adet daha üretip doğaya saldık ancak bu yıl hedefimiz 4 bin adet yararlı böceği doğaya salmak' diye konuştu.
Gal Arısı hep olacak Gal Arısının artık ülkede sürekli olacağını ve tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Can, 'Ürettiğimiz Torymus Sinensis adlı tararlı böcekler de bundan sonra doğada kendi başlarına çoğalacaklar. Bu böcekler çoğaldıkça Gal Arısı sayısı da azalacak ve iki tür bir birini dengeleyecek. Dolayısıyla Kestane ağaçlarına verilen zarar da önemsenmeyecek noktalara gerileyecek' dedi.