Esnafa kambur, kambur üstüne
Esnaf ve sanatkârlar kayıt olurken Esnaf Sicil Müdürlüğü'ne ödedikleri 460 lira ile iş yeri kapanışlarında da 50 küsür ücret alınmakta. Alınan ücretin yarıdan fazlası, çeşitli kurum ve kuruluşlara aktarılıyor. Bu durumun ticaret odalarıyla esnaf odaları arasında haksız rekabet yaratığını ifade eden Oda Başkanı Ali Tabakoğlu Esnafın Oda açılışı ve kapanışlarda ödedikleri paranın nerelere gittiğini tepki göstererek açıkladı.
ESNAF DESTEKLENMELİ
Alışveriş merkezleri (AVM) ile büyük market zincirleri karşısında eriyip tükenen esnafa kambur üstüne kambur yükleniyor. Öyle ki, esnaf ve sanatkrlar kayıt olurken Esnaf Sicil Müdürlüğü'ne ödedikleri 460 liranın yarıdan fazlası, çeşitli kurum ve kuruluşlara aktarılıyor. Şöyle ki, Esnaf Sicil Müdürlüğü'ne ödenen 460 liranın sadece yüzde 25'i ilgili esnaf ve sanatkr odaları birliğine giderken, öte yandan % 35'i Adalet Bakanlığı'na, % 6'sı ilçe belediyelerine, % 5'ii büyükşehir belediyelerine, % 3'ü Barolar Birliği'ne, % 1,2'si de il özel idarelerine aktarılıyor. Yüzde 50'den fazlası çeşitli kurum ve kuruluşlara aktarılan 460 lira, ticaret odalarıyla esnaf odaları arasında haksız rekabet yaratıyor.
Dahası da var; Ticaret Odaları kapanışta hiçbir ek ücret almazken, Esnaf Sicil Müdürlüğü'nde kapanış işlemleri içinde aynı ücret alınıyor ve yine yarısından fazlası çeşitli kurum ve kuruluşlara aktarılıyor.
Halen yürürlükte olan 1982 Anayasa'sında; 'Devlet, esnaf ve sanatkrları korur ve koruyucu önlemler alır' hükmü bulunduğu halde, her nedense hiç uygulanmıyor. Köylere kadar giden 'ucuzcu' marketler, oradaki esnaf ve sanatkrların teker-teker kepenk indirmelerine yol açıyor.
KOSGEB KREDİ DESTEĞİ VERİLMESİ HUSUSUNDA SIKINTI YARATIYOR;
Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkrlar Odası (SİBESO) Başkanı Ali Tabakoğlu, 'Esnaf ve sanatkrlara verilecek KOSGEB destekleri konusunda açıklamalarda bulundu; KOSGEB iki telli Şube Müdürlüğü ile Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkrlar Odasının yapılan protokol çerçevesi içersinde odamıza kayıtlı bulunan üyelerimiz almış oldukları girişimcilik eğitimi sonrasın da yapmakta oldukları mesleğin dışında başka ek bir iş yapmayı planladıkları takdirde KOSGEB desteklerinden yararlanabilme hakları olmakta idi, Girişimcilik eğitimi alan üyelerimize KOSGEB destekleri konusunda bilgi vermek için KOSGEB ikitelli şube Müdürlüğünden 19 Mart 2013 gelen KOSGEB yetkililerİ bizleri ve Girişimcilik eğitimi almakta olan üyelerimizi hayal kırıklığına uğrattılar yapılan açıklamada üyelerimiz ikinci ek iş yerini açacakları zaman şirket kurmaları gerektiği ve şirket olunca da tabii Ticaret odasına kayıt olmaları gerekmekte bu uygulamanın tamamen yanlış bir uygulama olduğunu belirten Başkan ALİ Tabakoğlu bu yanlışlığın en kısa zaman içersinde düzeltilmesi gerektiğini savundu ilgili yerlere gerekli girişimlerde bulunulacağını ifade etti.