Çevre Derneği 'Termik Santral İstemiyoruz'
Silivri Çevre Derneği, Başkan Ali Korsan imzasıyla yazılı bir açıklama yaparak Silivri,Çerkezköy ve Vize sınırları içerisine yapılmak istenen 'kömürlü termik santral'nin çevre felaketine yol açacağını belirterek yetkililerin alternatif yollara yönelmelerini istedi.
Yazılı olarak yapıla açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Şu sıralar Trakya'da iki ayrı “kömürlü termik santral” yapılmak istenmektedir. Bu nedenle plan değişikliği yapılmak isteniyor. Daha önce yapılan planlarda “çevre kirleticiliği yüksek olan ve çevresel tahribe neden olan tesis” olarak kabul edilen ve yapımı yasak olan kömüre dayalı termik santrallerin yapılabilmesi için hem Silivri'nin, hem Çerkezköy'ün, hem de Vize'nin imar planlarında değişiklik yapıp bu kirletici santrallere izin verilmek isteniyor. Üstelik bu santraller, bölgede bulunan yer altı suları ile soğutulacakmış.
Yapılmak istenen santralın büyük bölümü Silivri'de, bir kısmı da Çerkezköy'de kalacak. Santralın 600 dönümü Çerkezköy'de, 4850 dönümü ise Silivri'nin Çayırdere, Beyciler ve Büyük Çavuşlu köylerinin arasında kalacak.
Dünyanın giderek terk ettiği, en büyük kirleticilerden biri olan kömürlü termik santralleri ülkemizde yeniden gündeme getirmek büyük bir hatadır. Kömürlü termik santraller, hem insan sağlığı hem de yaşadığımız çevre için büyük tehlikelerin sebebidir. Santrallerin bacalarından çıkan kömür tozları ve baca gazları hem insanları kansere kadar giden çeşit çeşit hastalıklarla karşı karşıya bırakmakta, hem de tarım alanlarımızı ve ormanlarımızı tahrip etmektedir. Dünyanın giderek kuraklıkla karşı karşıya kaldığı bu günlerde, çok yakında insanlar içme suyu bulmakta zorlanacakken ve su kaynaklarını paylaşmak için savaşmaya başlamışken yeraltı sularımızı kömürlü termik santralın soğutma suyu olarak ziyan etmek anlaşılmaz bir şeydir.
Gelin kömürlü termik santralin zararlarına bir göz atalım.
1- Termik santralden çıkan gazlar, tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat bırakıyor.
2- Yine bu termik santrallerden çıkan kükürtdioksit, azotoksit ve partikül madde gibi maddeler içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkiliyor, anormal doğumlara sebep oluyor, gelişme ve öğrenme yeteneğini azaltıyor.
3- Yine santrallerden çıkan küllerde var olan radon gazı kanser vakalarında artışa neden oluyor.
4- Santrallerin bacalarından çıkan gazlar asit yağmurları oluşturuyor ve yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısı bozuluyor. Haliyle tarımsal verim düşüyor, ağaçlar kuruyor, hayvancılıkla ilgili faaliyetler zarar görüyor. Yani bölgede oturan bir vatandaşın tarım, hayvancılık, arıcılık ve benzerlerini yapması zor.
5- Termik santrallerde soğutma, temizleme ve buhar elde etmek için bol miktarda su kullanılıyor. Kullanılan bu sular daha sonra atık halinde toprağa,yer altı sularına, denize veya akarsulara boşalıyor. Böylece suyumuz da kirlenmiş oluyor.
Maalesef termik santral yapacak olan hiç bir şirket ve onlara bu konuda destek veren devlet yetkilileri insanlara bu bilgileri vermiyor. Aksine bu bilgileri inkar ediyorlar. Termik santrale karşı çıkanlara sanki suç işliyormuş gibi davranıyorlar. Termik santraller sadece bu günü değil geleceği de kirletir. Bu yüzden çocuklarımız için, geleceğimiz için başka alternatiflere, yenilenebilir enerjilere yönelmek gerek.”
Başkan, Ali Korsan