Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 25.yılı
Bugün Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25.yıl dönümü.
BERLİN DUVARI NİÇİN YAPILDI
Bir diğer adı Utanç Duvarı olan Berlin Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya geçmelerini önlemek için 13 Ağustos 1961 yılında Berlin'de yapılmıştır. Soğuk savaş döneminin en önemli simgesidir Berlin Duvarı. 1961 yılında Berlin Duvarı'nın yerine önce tel örgü çekilmiş, daha sonra bu örgünün yerine bugün bilinen Berlin Duvarı inşa edilmiştir. Uzunluğu 46 km'dir. 1945 den sonra işçiler Doğu Berlin' den Batı Berlin' e sığınıyorlardı. Bu göç doğunun ekonomik hayatını olumsuz yönde etkiliyordu. Duvarın yapımından sonra çeşitli yollarla bu barikatı aşmak isteyen yüzlerce insan duvarın dibinde can vermiştir.
Sovyetler Birliği, Batı Berlin'i Doğu Almanya sınırları içinde bir fesat yuvası, kapitalizmin kalesi, karşı propaganda merkezi olarak gördüğü için Berlin Duvarı'nı örmeyi çözüm olarak benimsedi. Duvar Doğu Almanya'nın içinde ABD güdümünde kapitalist Batı Berlin'i çevrelemek için, Doğu Almanya meclisinin kararıyla 12-13 Ağustos 1961'de bir gecede örülmüştür. Doğu tarafında motorsikletli ve yaya polisler ve köpeklerle kontrol halindeydi. Duvar boyunca 25 karayolu, demiryolu ve suyolu sınır kapısı yer alıyordu. Tüm bu önlemlere rağmen, yaklaşık 5 bin kişi tüneller, evde yaptıkları balonlar ve bunun gibi yollarla, Doğu'dan Batı'ya kaçmayı başarmıştır.
UTANÇ DUVARI'NIN YIKILMASI
1989 yılı başlarında doğu Almanya Cumhuriyeti hükümeti isteyen Doğu Almanya vatandaşlarının Sovyetler denetiminde diğer doğu bloğu ülkelerine geçiş yapabilmesine izin verince binlerce Doğu Almanya vatandaşı trenlerle özgürlüğe doğru yolculuğa çıktı. Kaçışın bu kadar çok olması artık duvarın varlığını anlamsızlaştırdı ve askerlerin sınırdan çekilmesi sonucu alınan kararla Berlin Duvarı batıdan gelen dozerlerle 9 Kasım 1989'da yıkılmaya başlandı. Duvarın yıkımına resmi olarak 13 Haziran 1990'da başlanmıştır.