75 Ülkeyi 'kilitleyen' Türk
1979 yılında kurulan Mesan Kilit, Silivri'de kurulu fabrikasından dünyanın kilidini ihraç ediyor. Türkiye'de Pazar lideri olan şirket dünyada ise ilk 3'te yer alıyor. Şirketin yıllık cirosu 100 milyon TL'nin üzerinde. Mesan Kilit, yeni yatırımlarla üretim ve ihracatını artırma hedefinde.
Otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik ve makine sektörünün ihtiyacı olan kilit, menteşe, conta ve paslanmaz çelik ürünleri üreten Mesan Kilit, Silivri’deki fabrikasında 75 ülkeye ihracat yapıyor. 1979 yılında kurulan şirket 1990’lı yıllarda ihracata başlıyor. Bugün ihracatın kilogram değerini 8.2 dolara kadar çıkaran Mesan’ın en büyük pazarı ise Avrupa. Türkiye’de kendi sektöründe Pazar lideri olan Mesan, dünya kilit sektöründe ise ilk 3’te yer alıyor.
Mesan Kilit nasıl kuruldu ve siz iş hayatına nasıl girdiniz?
Ailenin sanayicilik geçmişine bakarsak ben 3. Kuşağım. 1979’da babam Mesan Kilit’i kurmuş ve mobilya kilitlerinin imalatına başlamış. Türkiye, 80’li yıllarda endustri-sanayi hareketliliği sürecine girmişti. Babam da 1988 yılında Siemens ile görüşmelere başlayarak Mesan’ın gelişim sürecine geçmesini sağladı. 1989 yılında elektrik pano kilitleri ile ilgili ilk talepleri gelmeye başlamıştı. O yıllarda sizlerin de bildiği üzere tüm Türkiye de alt yapı yatırımları başlamıştı. Kablolamaya özen gösterilmediği, elektrik sigortalarının açıkta olduğu bir dönemden bahsediyoruz. Biz bu dönemde mobilya kilit imalatçılığından çıkıp pano ve elektrik kabin sektörüne endüstriyel kilit imal eden bir firma haline gelmiştik.
Türkiye’de alt yapı yatırımının gelişimiyle, sizde büyümeye başlıyorsunuz?
Türkiye’de bir alt yapı yatırımları hızla büyümeye başladı, biz de Türkiye’de endüstriyel kilit dediğimiz ürünleri üretmeye başladık. 90’lı yıllara geldiğimizde Türkiye’de bir ihracat hareketliliği yaşanıyordu. Bu rüzgar ile biz de ihracata başladık. 95’ten sonra artık tam ihracatçı olduk. 2000’li yılların başına geldiğimizde toplam satışımızın yüzde 40’ını ihracattan elde ediyorduk. Bu süreçte sanayi de çok hızlı gelişti. Bugün sektörde en çok ihracat yapan firmayız, Avrupa’da ise ilk 3’teyiz.
Üretim nerede yapılıyor ve rakamsal büyüklükleri nedir?
Üretim Silivri’de yapılıyor. 13 bin metrekare kapalı alanımız mevcut. Yılda yaklaşık 35 milyon adet üretim yapıyorduk, bu sene kapanışta ön gördüğümüz rakam ise yaklaşık 60 milyon adet üretim. Yeni tesis 8’inci ayda tamamen devreye girmiş olacak. 2018 de öngördüğümüz rakam yaklaşık 75 milyon civarında olacak. Çalışan sayısı artışında bu sene ön görümüz yüzde 7 oranında artacak. 2018 de tam kapasite üretim ile 100-105 milyon lira arası ciro hedefimiz var. 75 ülkeye ihracat yapıyoruz ve bu ülkeler arasında en iyi pazarımız İngiltere.
Yeni yatırım planını var mı?
Biz artık yurt dışında ürettiğimiz bazı ürünleri Türkiye’ye getirmeye başlıyoruz. Ekstrüzyon işiyle alakalı Türkiye’ye yatırım yapacağız. Plastik ekstrüzyon: marketlerde fiyatları gördüğünüz etiketliklerde, seralarda suyun aktığı özel profillerde kullanılıyor. Hollanda’daki üretimin bir kısmı buraya gelecek. İlk makinemizi getirdik ve test süreçleri tamamlandı, haftaya ekip ve ikinci makine gelecek ve plastik profil üreteceğiz. Hollanda’dan gelecek öngördüğümüz 10 milyon lira civarında hedefimize ilave ciro olacak. Yeni yatırımlarımız olacak. Üretim alanımızı genişletiyoruz. Böylelikle Silivri bölgesinde toplamda 35 bin metrekare kapalı alana sahip olacağız. Yaklaşık 10 milyon dolar tesisin inşasına harcadık. Önümüzdeki dönemde ise 5 milyon dolarlık makine ve teçhizat yatırımı daha yapacağız. Toplamda da 35 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet göstermiş olacağız.
İhracat tarafında neler yapıyorsunuz?
2017 yılı itibari ile 75 farklı ülkeye Mesan markasını ihraç etmenin büyük gururunu yaşıyoruz. İhracatımızın yüzde 50’si sanayileşmiş Batı Avrupa ülkelerine… Yaptığımız ihracatın kilogram değerinin 8.2 dolar. Bu rakamı 3 yıl içinde 15 dolar seviyelerine çıkarmak istiyoruz. Katma değerli ürün üretmeye devam edip sektörde fark yaratmayı hedefliyoruz.
Türkiye’deki pazar payınız ve hedefleriniz neler?
Türkiye’de pazar lideriyiz. İngiltere’de pazar ikincisi, İtalya’da pazar üçüncüsü ve birçok Avrupa ülkesinde sayılı yerdeyiz. Hedefimiz dünya sıralamasında ilk üçte yer almak. Sadece Türkiye’de değil dünyada da kabul görmüş bir markayız.
Endüstriyel kilit alanında ilk üçte yer alma hedefimiz doğrultusunda katma değeri yüksek inovatif ürünler üretmek için çalışıyoruz. Katma değerli ürün üretmeye devam edip sektörde fark yaratmak istiyoruz.
15 FARKLI PATENTLERİ VAR
Ulusal ve uluslararası anlamda 15 farklı patentlerinin olduğunu söyleyen Mustafa Mertöz, patent konusuna verdikleri önemi şu şekilde aktardı: “Almanya Hannover fuarında sergilediğimiz jeneratörlerde kullanılan bir kilit sistemi vardı ve bu bizim patentli ürünümüz. Ürünümüzü fuarda sunarken bir Alman firması yetkilisi standımızı ziyaret etti ve bu ürünün kendilerinin patentli ürünü olduğunu söyledi. Biz bu konuyu detaylı konuşmak için kendilerini standımıza davet ettik. Yapılan karşılıklı araştırmalar sonucu ürünümüzün tescil ve patent çalışmaları onlarınkinden 3 ay önce bitmiş hatta satışa başlamış olduğunu ispatladık. Biz bu örnekte olduğu gibi patent konusunda sıkı gözlem içindeyiz çünkü endüstri ve mühendislik ürünlerinde doğru sadece bir tane.”
SOSYAL MEDYAYA ÖNEM VERİYORUZ
Sosyal medyanın kendi sektörleri açısından önemine vurgu yapan Mustafa Mertöz, önceki dönemlerde sosyal medyanın markaları için çok uygun olmadığını düşündüklerini belirtti. Daha çok tanıtım da geleneksel medyayı kullandıklarını ifade eden Mertöz, “Katalog, broşür, gazete ve dergi ilanlarını kullanıyorduk. Daha sonra gördük ki sosyal medya pazarlaması hızla ilerledi. Böylelikle biz birçok endüstriyel ürünlerin tanıtıldığı sitelere dahil olup ciddi yatırımlar yaptık. Çünkü burasını 7 gün 24 saat açık olan bir fuar alanı gibi düşünün. Biri siteye girdiği anda ürünleri inceleyebiliyor. Bu sebeple marka ve tanıtım faaliyetlerimizi Yeni medya diye tarif edilen Sosyal mecralar e -ticaret siteleri, ve mail pazarlama sistemleri üzerinden daha sık yapmaya başladık” dedi.
KAAN ZENGİNLİ/STAR