'Oltalama' yöntemiyle dolandırıcılık artıyor
Son günlerde artan bir dolandırıcılık olan 'oltalama' yöntemi hakkında konuşan Avukat Cem Duman, cep telefonlarına gelen kargo mesajlarındaki web sitesi linklerine tıklanmaması konusunda uyardı.
Son günlerde artan bir dolandırıcılık olan ‘oltalama’ yöntemi hakkında konuşan Avukat Cem Duman, cep telefonlarına gelen kargo mesajlarındaki web sitesi linklerine tıklanmaması konusunda uyardı.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dolandırıcılık yöntemleri de arttı. Dolandırıcılar, özellikle siber dolandırıcılık yöntemlerini kullanarak vatandaşları mağdur etmeye başladı. Dolandırıcıların yeni yöntemleri hakkında konuşan Avukat Cem Duman, ‘oltalama’ yöntemi olarak bilinen ve son günlerde birçok vatandaşın mağdur olmasına sebep olan dolandırıcılık hakkında konuştu. Sosyal medyaya kargo dolandırıcılığı olarak yansıyan ‘oltalama’ yönteminin, cep telefonlarına gelen kısa mesajlar ile kullanıldığını dile getiren Duman, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Dolandırıcıların yasadışı yollar ile vatandaşların telefon ve adres bilgisine ulaştıktan sonra çeşitli firmaların adını kullanarak, ‘Kargonuzun iade olmaması için adres güncellemesi yapınız. Koliniz adres nedeniyle gönderim merkezine iade edilmiştir, tekrar gönderilebilmesi için lütfen adresinizi güncelleyiniz” şeklinde kısa mesajlar gönderdiğini belirten Duman, “Güvenli olmayan telefon numaralarından iletilen mesajlardaki web sitesi linklerine asla tıklanmaması gerekiyor” dedi.
“Linke tıkladığınızda banka hesaplarınızdaki paralar gidebilir”
‘Oltalama’ olarak adlandırılan dolandırıcılık yöntemi sebebiyle mağdur olan vatandaşların sayısında her geçen gün artış yaşandığını söyleyen Avukat Cem Duman, vatandaşların banka hesaplarının tehlikeye girebileceğini ifade etti. Vatandaşların dikkatli olması konusunda uyaran Duman, “Görüldüğü kadarıyla dolandırıcılık yöntemleri her geçen gün artıyor ve birçok vatandaş, özellikle siber dolandırıcılık yöntemiyle mağdur oluyor. Son günlerde sosyal medyada da sıkça konuşulan ‘oltalama’ da bu yöntemlerin başında geliyor. Ben vatandaşların bu konuda çok dikkatli olması gerektiği hususunda uyarıyorum. Son zamanlarda dolandırıcılar öncelikle yasa dışı yollarla vatandaşların cep telefonu ve adres bilgilerine ulaşıyor. Daha sonra ‘Kargonuzun iade olmaması için adres güncellemesi yapınız. Koliniz adres nedeniyle gönderim merkezine iade edilmiştir, tekrar gönderilebilmesi için lütfen adresinizi güncelleyiniz. Adınıza gönderilen ancak teslim alınmayan kargo için iade masrafının belirtilen IBAN adresine ödenmesi gerekiyor, aksi halde yasal yollara başvurulacaktır’ şeklindeki mesajların sonunda zararlı web site bağlantıları paylaşılıyor. Bu linklere asla tıklamamak gerekiyor, linke tıkladığınızda banka hesaplarınızdaki paralar gidebilir. Bu nedenle bu tarz mesajlara itibar edilmemesi, güvenli olmayan telefon numaralarından iletilen mesajlardaki web sitesi linklerine tıklanmaması önem arz etmektedir” dedi.
“Maddi ve manevi zarar tazmin edilebilir”
Vatandaşların dolandırılma durumunda hukuki olarak neler yapabileceği hakkında konuşan Avukat Cem Duman, “Dolandırıcılık suçunda en önemli unsur hileli davranışlarla mağdurun aldatılması ile haksız menfaat sağlanmasıdır. Hangi davranışların hileli davranış niteliğinde olduğu mağdura ve olaya göre değerlendirilir. Bu nedenle dolandırıcılık suçunun mağduru olunması halinde hileli davranışların somut delillerle açıkça ortaya konulması gerekmektedir. Aksi halde soruşturma aşamasında olayın taraflar arasındaki hukuki ihtilaf olduğu değerlendirilmesi yapılarak fail hakkında takipsizlik kararı verilmektedir. Dolandırıcılık suçu şikâyete tabi olmayıp resen soruşturma açılır. Ayrıca bu tür dolandırıcılık eylemlerinden dolayı mağdur olunması halinde savcılığa veya karakola şikâyette bulunulabilir. TCK madde 157 çerçevesindeki basit dolandırıcılık suçu uzlaşmaya tabi suçlardandır. Bu durumda uzlaşma sağlanamaması halinde şüpheli hakkında iddianame düzenlenerek ceza davası açılarak yargılama sürecine devam edilir. Ayrıca dolandırıcılık suçu nedeniyle failin cezalandırılmasına hükmedilmesi halinde bu suç nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararların tazmini için hukuk mahkemelerinde tazminat davası açılabilir. Yani maddi ve manevi zarar tazmin edilebilir” ifadelerini kullandı.