Gazze için 3 günlük yas ilan edildi!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nda Filistin halkıyla dayanışma kapsamında 3 günlük yas ilan edilmesi kararı alındığını açıkladı. Yarın sabah itibariyle, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri yas ilan edildi.

Gazze için 3 günlük yas ilan edildi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle 3 günlük yas ilan edilmesi kararının alındığını belirterek, “Türkiye’de Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek bakımından yas ilan edilmesi kararı verilmiştir. İsrail hükümeti Gazze’ye yönelik söz konusu acımasız saldırılarını durdurmalıdır” dedi. 
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç basın açıklaması yaptı.
 

Arınç, Bakanlar Kurulu’nun Soma’dan meydana gelen maden kazası nedeniyle Soma esnafının zarar gördüğünü, onlardan gelen talepler üzerine hükümetinin maden kazası nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası’na olan borçlarının faizsiz olarak 1 yıl ertelemeye karar verdiğini belirtti. Bunun büyük bir beklenti halinde olduğunu dile getiren Arınç, “Umarım Soma halkımız Halk Bankası’na olan borçlarının faizsiz olarak 1 yıl süreyle ertelenmesinden memnun kalacaklardır” dedi.

PERŞEMBE VE CUMA TATİL DEĞİL
28 Temmuz’da Ramazan Bayramı’nın başlayacağını kaydeden Arınç, “Perşembe ve Cuma günlerinin idari izinli sayılıp sayılmayacağı konusunda bir beklenti oluşmuştu. Hayır, sayılmayacak. Bayram 30’u akşamı bitmiş olacak” dedi.

Arınç, bayram süresince köprü ve otoyollardan geçişin ücretsiz olacağını, bu uygulamamanın 26 Temmuz 00.00’da başlayacağını, 31 Temmuz Perşembe günü sabah 07.00’da sona ereceğini ifade etti.

Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda Gazze’de yaşanan felaketin üzerine de odaklandığını belirten Arınç, “Maalesef İsrail’in Gazze’ye yönelik yürüttüğü ve son olarak kara harekatıyla birlikte genişlettiği saldırılar gündemimizdedir. Bunları şiddetle kınadığımızı, lanetlediğimizi ifade etmiştik. Gazze’de büyük bir trajedi yaşanıyor. Şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 500 yüzün üzerindedir. Binlerce yaralı vardır. İsrail’in Filistin halkına karşı uyguladığı bu acımasız ve toplu cezalandırmanın ulaştığı noktada katliamı lanetliyoruz” diye konuştu.

Bakanlar Kurulu’nun Gazze’ye yönelik saldırılar nedeniyle 3 günlük yas kararını aldığını bildiren Arınç, “Uygulama yarın sabah başlayacak. Türkiye’de Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu göstermek bakımından yas ilan edilmesi kararı verilmiştir. İsrail hükümeti Gazze’ye yönelik söz konusu acımasız saldırılarını durdurmalıdır. Bu Türkiye’nin görüşüdür. Ateşkes sağlanması konusundaki çabaları da desteklemekteyiz” şeklinde konuştu.


“İSRAİL, KEYFİ UYGULAMALARINA SON VERMELİ”
Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun muhatapları ile ateşkes konusunda temas halinde olduğunu söyleyen Arınç, “Ateşkes ile oluşacak şartların istikrar getirmesi, sürdürülebilir olması bunun için de ateşkes düzenlemelerini tek taraflı değil, tüm taraflarla görüşülüp mutabakatla hayata geçirilmesi gerekir, buna inanıyoruz. İsrail, Filistin halkına toplu cezalandırma mertebesine varan keyfi uygulamalarına son vermeli, ulusal güvenliğinin ancak adil ve kapsamlı bin barışla sağlanabileceğini anlamalıdır” dedi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye’nin, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırganlığı karşısında ilkeli bir tutum izlediğini ve her zaman olduğu gibi güçlünün değil haklının yanında yer aldığını belirterek, “Filistinli kardeşlerimizi ve onların davalarını her alanda, tüm imkanlarımızla destekliyoruz” dedi.
Türkiye’nin acil insani yardım içinde bulunan Filistin’e yardım elini uzatmak için harekete geçtiğini kaydeden Arınç, Başbakan Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda TİKA Filistin Koordinasyon Ofisi’nin ilk etapta 1 milyon dolarlık yardım malzemesinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için çalışmalara başladığını dile getirdi. Arınç ayrıca, AFAD’ın da Dünya Sağlık Örgütü’nün Filistin Ofisi’ne 1,5 milyon dolarlık katkıda bulunduğu ifade etti. Arınç, Türk Kızılayı’nın da şu ana kadar 2 bin aileye gıda yardımı ulaştırmak üzere harekete geçtiğini bildirdi. Arınç, “Bunun hemen ilk planda 15 bin aileye gıda yardımı ulaştırılabilecek düzeye gelmesini de planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“KONU BÜTÜN YÖNLERİYLE GÖRÜŞÜLMÜŞ, TARTIŞILMIŞTIR”
Arınç, Filistin’e uygulanan bu saldırıların Türkiye kamuoyunun bu konuya odaklandığını kaydederek, “Konu bütün yönleriyle görüşülmüş, tartışılmıştır. Türkiye’nin sadece çevresindeki ülkelerle değil başta ABD olmak üzere BM, Güvenlik Konseyi ve diğer kurumlarla da diplomatik atak içerisinde bulunuyoruz” dedi.
Defalarca telefon görüşmelerinin yapıldığını dile getiren Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Cidde’de gerçekleştirilen toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve bazı kurumlarının temsilcilerinin süreç içerisinde etkin bir rol aldığını belirtti. Arınç, “Umarız ki kapsamlı bir ateşkes, sürdürülebilir bir ateşkes kısa süre içerisinde sağlanır. Onun ötesindeki işler de bu ateşkesten sonra gündeme gelecek ve uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.